ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ενάντια στην εξόρυξη χρυσού – συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης



Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την υποστήριξη του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Πραγματοποίησε, με εθελοντική προσφορά εξειδικευμένων στελεχών της, δύο ειδικές μελέτες για την άγρια πανίδα στην Β.Α. Χαλκιδική, όπου διαπίστωσε «από πρώτο χέρι» ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε σοβαρές ελλείψεις και ότι σπάνια είδη και προστατευόμενοι τύποι οικοτόπων κινδυνεύουν σοβαρά από την εξορυκτική δραστηριότητα.

Η «Καλλιστώ» θεωρεί ότι οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και σε άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος: Σε υδατικούς και δασικούς πόρους, στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, στη θάλασσα. Γενικότερα, αναντικατάστατο φυσικό κεφάλαιο αφανίζεται οριστικά, το δημόσιο συμφέρον και η συνετή και βιώσιμη διαχείριση κοινών αγαθών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, ενώ σημαντικοί παραγωγικοί και τουριστικοί πόροι καταστρέφονται στο όνομα μιας βραχυπρόθεσμης και πεπερασμένης «ανάπτυξης», με αμφισβητούμενα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη! Έτσι εξηγείται, εξάλλου, το γιατί οι αστυνομικές επιχειρήσεις, οι συκοφαντίες και η ποινικοποίηση κάθε διαμαρτυρίας, δεν έχουν κάμψει το συνεχώς διευρυνόμενο κίνημα κοινωνικής αντίστασης.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, που το περιβάλλον, ο πολιτισμός, τα δημοκρατικά κεκτημένα, ακόμα και η στοιχειώδης ανθρώπινη αξιοπρέπεια θεωρούνται από ορισμένους ως «περιττές πολυτέλειες», αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία η υπεράσπιση του Άρθρου 24 του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός». Αυτό θα είναι το περιεχόμενο του πανό της «Καλλιστώς» με το οποίο θα μετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι «Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης» το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ., στην Πλατεία ΧΑΝΘ.