ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Με τους πολίτες κόντρα στον εφησυχασμό….




Ο Βασίλης Τεντόμας, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ, παρεμβαίνει στη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου σχετικά με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων κατά την αντιπυρική περίοδο. Σημαντική η παρέμβασή του, αλλά η επιφύλαξή του έναντι των εναέριων μέσων πυρόσβεσης μάλλον αδικαιολόγητη….….



«Θεωρούμε ότι έχει κοινή πεποίθηση σε όλους –και στη κυβέρνηση-, ότι το φετινό καλοκαίρι, θα είναι ένα κρίσιμο καλοκαίρι για όλη τη χώρα σε σχέση με τον ενδεχόμενο κίνδυνο πυρκαγιών. Οι συχνές ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις έχουν φτιάξει όλο αυτό το εύφλεκτο υλικό που αποτελεί τον πρώτο και πιο κρίσιμο παράγοντα εκδήλωσης φωτιάς.

Και έχοντας συνείδηση το κυβερνητικό επιτελείο το παραπάνω γεγονός και το ότι φέτος οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης πυρκαγιών είναι δυσμενέστερες σε σχέση με πέρσι (οι πιστώσεις για τη δασοπυρόσβεση μειωμένες κατά 15% από το 2012 και 35% μειωμένες σε σχέση με το 2009, τα πυροσβεστικά οχήματα ακόμη πιο γερασμένα, το ίδιο με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα κλπ) υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία για το τι θα ζήσουμε μέχρι να αρχίσουν οι βροχές του φθινοπώρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εσωτερικών ξεκινά συσκέψεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των πολλών συναρμόδιων φορέων και να καλύψει όπως-όπως τα υφιστάμενα κενά, που έχει δημιουργήσει η έλλειψη ενός ενιαίου επιχειρησιακού φορέα δασοπυρόσβεσης.

Ενδεικτικό της ανησυχίας και της πρόθεσης του κ. Δένδια να αποσείσει προκαταβολικά τις όποιες ευθύνες από τυχόν δυσάρεστα συμβάντα το φετινό καλοκαίρι ήταν η ολοκληρωτική (και πρωτόγνωρη για τα τρέχοντα κοινοβουλευτικά «ειωθότα») αποδοχή από πλευράς του όλων των επισημάνσεων που του έγιναν σε κοινοβ. ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που έχουν σχέση με τα γερασμένα πυροσβεστικά οχήματα, τα φθαρμένα ελαστικά, τα ελάχιστα αεροπλάνα και ελικόπτερα, με την τριχοτόμηση του προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας (οι 5ετούς και οι εποχικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται σαββατοκύριακα και σε περιοχές όχι μακρύτερες των 65 χλμ – ανεξάρτητα από τα αν δείχνοντας τη δέουσα κατανόηση και το φιλότιμο δεν το τηρούν στις περισσότερες περιπτώσεις) και ακόμη με το αναποτελεσματικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης, που αντί να στηρίζεται στη πρόληψη και την άμεση με επίγεια μέσα αντιμετώπιση της φωτιάς, κρέμεται στην αμφίβολης αποτελεσματικότητας δράσης με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Τούτων όλων δοθέντων, θα πρέπει σαν τοπικοί φορείς (Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΟΤΑ και εθελοντικές οργανώσεις), να φροντίσουμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία μας και την υπεύθυνη εκπλήρωση από τον καθένα φορέα ξεχωριστά όλων των υποχρεώσεων που τους αναλογούν.

Σε επίσκεψή μας στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου, μας τονίσθηκε η πλήρης και αρμονική συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα σημείωσαν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη βατότητα των αγροτικών και δασικών δρόμων, των οποίων η συντήρηση –με ευθύνη κυρίως του δήμου Λέσβου- έχει καθυστερήσει σημαντικά. Η κακή ποιότητα του οδικού δικτύου σε συνδυασμό με τον γερασμένο πυροσβεστικό στόλο, μπορεί να αποβεί ο μοιραίος παράγοντας του φετινού καλοκαιριού.

Επίσης μας επεσήμαναν το θέμα των ανενεργών –υποτίθεται- ΧΑΔΑ, που όμως συνεχίζουν να λειτουργούν (παράδειγμα ο ΧΑΔΑ Γέρας που πρόσφατα έπιασε φωτιά και όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία πήγε να τη σβήσει συνάντησε δύο απορριμματοφόρα του δήμου έτοιμα να αδειάσουν το φορτίο τους!).

Ανεξάρτητα από το αν Περιφέρεια και Δήμος δεν έχουν ιεραρχική σχέση μεταξύ τους, αλλά είναι ανεξάρτητοι και ισότιμοι φορείς της αυτοδιοίκησης, ο συντονιστής του ΣΟΠΠ από πλευράς περιφέρειας θα πρέπει να επισημάνει τις ευθύνες τους δήμου Λέσβου για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος συντήρησης των δρόμων μέσα στα δημοτικά δάση (αποτελούν το 50% περίπου του όλου δασικού δυναμικού του νησιού) για το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί φέτος με 360.000 €.

Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος θα πρέπει να φροντίσει για την αστυνόμευση των ΧΑΔΑ και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι σε κάθε φορέα ή άτομο που επιμένει να αγνοεί τη κατάργησή τους.

Τέλος κάνουμε τη πρόταση η περιφέρεια να χρηματοδοτήσει μια καμπάνια μέσω των κάθε είδους τοπικών ΜΜΕ όλων των νησιών μας που να επισημαίνει στους πολίτες όλα τα αυτονόητα αλλά μη εφαρμοζόμενα σχετικά με τη πρόληψη των πυρκαγιών (κόψιμο χόρτων στις ιδιοκτησίες τους, προσοχή στα τσιγάρα κλπ).

Και αν δεν υπάρχει, άλλος τρόπος χρηματοδότησης, ας χρησιμοποιηθούν κονδύλια που προβλέπονται πχ για τουριστική προβολή, γιατί ποια η καλύτερη τουριστική προβολή ενός τόπου από την ασφαλή θωράκισή του έναντι του κινδύνου καταστροφής του φυσικού του πλούτου.»