ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο πλευρό του κυπριακού λαού


 

Η  Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συνεδρίασε  (20/3/13) και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο:

Χαιρετίζουμε το περήφανο και αξιοπρεπές «ΟΧΙ» του Κυπριακού λαού, που είναι ένα πρώτο μεγάλο και σπουδαίο μάθημα προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, προς όλους όσοι αγωνίζονται για μια διέξοδο από την κρίση που δεν θα διαλύει και θα γονατίζει τις κοινωνίες, τις κατακτήσεις των εργαζομένων, δεν θα ακυρώνει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, δεν θα απειλεί ακόμα και την ίδια την κρατική υπόσταση χωρών.

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο είναι εγκληματικά καταστροφική και εντάσσεται στην στρατηγική των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων υπό Γερμανική ηγεμονία για νεοαποικιοποίηση του ευρωπαϊκού νότου.

Η απόφαση αυτή που θέτει σε αμφιβολία την εγγύηση των καταθέσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, δείχνει το βάθεμα της κρίσης, οξύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις, αναδιατάσσει συμμαχίες και ταχτικές. Δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για κλυδωνισμούς και εξελίξεις που θα σημαδέψουν τις επόμενες φάσεις της κρίσης  (πορεία ευρωζώνης, κατάρρευση τραπεζών, συγκρούσεις για υδρογονάθρακες, υποθήκευση χωρών κλπ).
Έχει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση που παίρνει ανοικτά την θέση της Μέρκελ και του Σόιμπλε, ψήφισε την απόφαση ενάντια στην Κύπρο και συνεχίζει να πιέζει μαζί με τους συνεταίρους της για την αποδοχή των προτάσεων – τελεσίγραφων των τροικανών. Κατά τα άλλα «συμπαραστέκεται» στην Κύπρο.

Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδειχτεί η πιο μεγάλη αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, να καταγγελθεί η διεθνής τρομοκρατία, οι απίστευτες πιέσεις που ασκούνται ενάντιά του, να δημιουργηθούν οι όροι να μην υπάρξει μια κατάρρευση της Κύπρου και ένας στραγγαλισμός της. Από τον στραγγαλισμό της ωφελημένοι μπορούν να βγουν πολλοί αλλά μια τέτοια τραγωδία θα συμπαρασύρει εξελίξεις στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις – και κυρίως να μην λυγίσει η Κύπρος από τις πιέσεις- μπορεί το «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού να αποτελέσει απαρχή εξελίξεων για έναν μετασχηματισμό τόσο του ευρωπαϊκού Νότου όσο και της Ευρώπης γενικότερα. Αυτό προϋποθέτει εξάλλου την κινητοποίηση των λαών και των εργαζομένων ολόκληρης της Ευρώπης ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ληστρικές νεοαποικιακές πολιτικές απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο Ελληνικός και ο Κυπριακός λαός θα δημιουργήσουν δρόμους συμπόρευσης μέσα από τους αγώνες τους για άρνηση των Μνημονίων αλλά και των πολιτικών που οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση και κατάλυση της Δημοκρατίας. Αν και οι κυβερνήσεις τους «προσκυνάνε» το Euro Group και εμπορεύονται το μέλλον των λαών τους, η αντίσταση των χειμαζόμενων Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και τα αιτήματα για λαϊκή κυριαρχία, πραγματική δημοκρατία και κοινωνική προκοπή στο τέλος θα νικήσουν.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Καλεί όλα τα μέλη του, όλες τις οργανώσεις του να βρίσκονται σε κατάσταση κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης για όσα γίνονται.

Να παρθούν όλες οι πρωτοβουλίες για να εκδηλωθεί ενεργητική συμπαράσταση στον κυπριακό λαό . Η Κύπρος πρέπει να αντέξει, η Κύπρος δεν είναι μόνη της. 

Αυτή η αλληλεγγύη είναι τμήμα της πάλης που κάνουμε στην Ελλάδα για απαλλαγή από τα μνημόνια και τις τροικανές πολιτικές. Για απαλλαγή από κυβερνήσεις και πολιτικό σύστημα που δουλικά υπηρετούν τις τροικανές δυνάμεις.

Είναι κοινός αγώνας για μια άλλη Ελλάδα, μια άλλη Κύπρο σε μια άλλη Ευρώπη.

Άμεσα θα κυκλοφορήσουν προκήρυξη και αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και θα παρθούν πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης θα παρθούν πρωτοβουλίες για τον συντονισμό δυνάμεων του ευρωπαϊκού νότου και κοινές παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο.