ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


 Στο σκηνικό των μεγάλων αγώνων   της Χαλκιδικής εναντίον των μεταλλείων  χρυσού,   δεν απουσίασε  η  αντίπαλη πλευρά κάποιων εργαζομένων που διεκδίκησε  «το ψωμί» της μέσω της  απασχόλησης στα χρυσωρυχεία. Το τελευταίο διάστημα η πλευρά αυτή έδωσε το παρών  σε  διάφορες «κινητοποιήσεις»,  με κορυφαία μια διαδήλωση -  αλλά και με  σωρεία εκφοβιστικών ενεργειών εναντίον των  κατοίκων.

Στην Ελλάδα και όχι μόνο, τα παραδείγματα σύγκρουσης μεταξύ  αιτημάτων απασχόλησης και  αιτημάτων ποιότητας ζωής  δεν είναι σπάνια. Γι αυτό και πρέπει να απασχολούν πολύ σοβαρά το συνδικαλιστικό και οικολογικό κίνημα.

Το 1966 , ενώ κορυφωνόταν η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Βιετνάμ με αποτέλεσμα τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, πολλοί εργαζόμενοι στις πολεμικές βιομηχανίες τηρούσαν  αντίθετη στάση , ενίοτε μάλιστα  ξυλοφορτώνοντας  τους φοιτητές.  Εδώ η   «υπαρκτή» απασχόληση    βρισκόταν σε αντίθεση με το κοινωνικό αίτημα της ειρήνης, της ασφάλειας και ποιότητας ζωής.

Στις αρχές της δεκαετίας που μας πέρασε μια αφίσα  απολυμένων από την  ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων,  εμπεριείχε   νύξεις εναντίον των οικολογούντων , ως αντίπαλων  στη παραγωγή  χημικών προϊόντων και στην «ανάπτυξη».  Και το ερώτημα κρίσεως  που έμπαινε ήταν: Δηλαδή τι  θα έπρεπε να γίνει ; Προκειμένου  να διατηρήσουν  οι εργαζόμενοι στα χημικά λιπάσματα τις θέσεις τους, θα έπρεπε   οι βιοκαλλιεργητές να πάψουν να υποστηρίζουν εναλλακτικές  τεχνικές  λίπανσης και εδαφοβελτίωσης , περιβαλλοντικά φιλικές, για καλύτερη ποιότητα γεωργικών προϊόντων, υδάτων και  εδαφών;

Το 2005 μια ομάδα καταστηματαρχών της Πλάκας έκανε  καμπάνια υπέρ της δυνατότητας για  «ελεύθερη»   ανάπτυξη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στη «συνοικία των Θεών» – παρουσιάζοντας ως θετική επίπτωση  τη δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας….Τότε κάποιοι τους απαντούσαμε ότι η διατήρηση της χωροταξικής ποιότητας της γύρω από την  Ακρόπολη  περιοχής  ωφελεί δεκάδες χιλιάδες εγχώριους  και ξένους επισκέπτες  - χώρια οι  θέσεις  εργασίας  που δημιουργούνται στην ευρύτερη  περιοχή….

Η παράνομη δόμηση δημιουργεί απασχόληση, αλλά  την απασχόληση προάγει  και η αισθητική αρτιότητα  του υπαίθριου και αστικού περιβάλλοντος. Η καπνοβιομηχανία δημιουργεί απασχόληση, αλλά η εξάλειψη του  καπνίσματος συμβάλλει στην  ποιότητα (και ιδίως στην ποσότητα…)  ζωής. Τα τυχερά παιχνίδια δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει υποστολή της κοινωνικής κριτικής ενάντια στα ολέθρια αποτελέσματα του τζόγου ….

Ηθικόν δίδαγμα όλων αυτών : Το  συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να παραγνωρίζει  τις επιπτώσεις του εργασιακού προϊόντος  στο ευρύτατο, κοινωνικό και φυσικό «περιβάλλον». Το δε  οικολογικό κίνημα δεν μπορεί να κρύβεται εσαεί πίσω από  άοσμες,  άχρωμες και απολίτικες  εκφράσεις, και να μην διακηρύσσει στα ίσια  ότι μάχεται για εκείνη τη διάσταση – ποιότητα ζωής !  – που συστηματικά παραγνωρίζει ο κυρίαρχος οικονομίστικος   λόγος…