ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μετά είκοσι έτη – υπό Μπαλάφα, ουχί υπό Αλεξάνδρου Δουμά….


Ο Αλέξανδρος  Δουμάς  ο Πρεσβύτερος έγραψε το «Μετά είκοσι έτη» ως συνέχεια του μυθιστορήματος  «Οι τρεις σωματοφύλακες»-  οι οποίοι εν τέλει έγιναν τέσσερεις μετά την προσθήκη του Ντ’ Αρντανιάν… Ο Γιάννης Μπαλάφας  γράφει κάτι ανάλογο (« 20 χρόνια χρειάστηκαν») αναφερόμενος στο εγχείρημα του Συνασπισμού,  που   ξεκίνησε  κι αυτός πριν είκοσι  έτη ,  για να προσθέσει όμως στους αρχικούς  τρεις (τρεις κι ο κούκος ,ή 3% + κάτι, τότε που «έπαιζε»  η εκπροσώπηση στη Βουλή….) άλλους   χίλιους δεκατρείς , χτυπημένους από τα μνημόνια και αποφασισμένους να τα αντιπαλαίψουν…

Η πορεία από το Συνασπισμό στον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέρα στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι μια πορεία ποσοτικής συσσώρευσης, που δεν μπορεί παρά να έχει ως έσχατη κατάληξη το   ποιοτικό άλμα σε ένα νέο πολιτικό μόρφωμα : Σύμφωνα πάντα με τον πιο διάσημο νόμο της Διαλεκτικής.

Το θέμα όμως είναι πως βλέπει την υπόθεση ο Μπαλάφας, του οποίου το βιβλίο παρουσιάζεται στις 7.12.12, στο Σινέ Κεραμεικός, Κεραμεικού 58, ώρα 7μμ, με ομιλητές τους  Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, και συντονιστή τον Νίκο Κιάο.

Για το βιβλίο του λέει ο συγγραφέας :
«…… είναι το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού που ξεκίνησε τα χρόνια 1991-1992. Όταν σε συνθήκες κατάρρευσης ενός ολόκληρου συστήματος ιδεών και αξιών, αγωνιστές της Αριστεράς ενός πλατιού φάσματος προελεύσεων αποφάσισαν να συνδιαμορφώσουν ένα σύγχρονο πολιτικό φορέα που να υπερβαίνει τόσο τον τριτοδιεθνιστικό κομμουνισμό όσο και τη σοσιαλδημοκρατία. Με την ελευθερία και την ισότητα χαραγμένες στις σημαίες του και στην αξιακή του ταυτότητα. Ήταν μια επιλογή μακράς πνοής, μια επιλογή αδιαπραγμάτευτη. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, πρωτότυπο και –ίσως γι΄αυτό – ελκυστικό.
Το «20 χρόνια χρειάστηκαν» παρακολουθεί την εικοσάχρονη πορεία του Συνασπισμού, από το 1992 μέχρι το 2012. Μια πορεία που σημαδεύτηκε από πολλές δοκιμασίες, συγκρούσεις και αμφισβητήσεις. Που πέρασε από τη συγκρότηση της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και στη σημερινή του ανάδειξη σε πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου. Με μόνιμο το ενδιαφέρον για τα κοινωνικά δρώμενα, με σταθερό στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της δικομματικής εναλλαγής, με όραμα πάντα τη δημοκρατική-σοσιαλιστική αναγέννηση…..»