ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Χ. Καφαντάρη : Οι συνειδήσεις επανακαθορίζονται με βάση το «είναι»……


Οι επί της ουσίας παρεμβάσεις   στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ το διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου ήταν πολλές, με σημαντικά στοιχεία  ριζοσπαστικής πολιτικής και καινοτόμων ιδεών.  Ορισμένες τέτοιες ιδέες επιλέγω από την ομιλία της βουλευτίνας και δραστήριας  ακτιβίστριας στα ζητήματα του περιβάλλοντος, Χαράς Καφαντάρη : Με προεξάρχουσα  την σημαντικότερη όλων, που αφορά τη συγκρότηση αντιμνημονιακού- αντινεοφιλελεύθερου μετώπου.

Είπε η Καφαντάρη:

Η πολιτική .. που μας έφερε σε αυτή τη θέση επιβεβαιώνεται καθημερινά, όπως  η ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης ,η μη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και η ανάγκη συγκρότησης του αντιμνημονιακού- αντινεοφιλελεύθερου μετώπου.  

.........Οι συνειδήσεις πλέον επανακαθορίζονται και διαμορφώνονται με βάση το είναι και όχι με ιδεολογήματα του παρελθόντος και ιστορικές καταβολές. 

.........σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του πολιτικού μας στόχου είναι ..η καταξίωση της δημοκρατικής συμμετοχής όλων των συντρόφων, ανεξάρτητα από τάσεις και συνιστώσες, η δικτύωση των τμημάτων και η από κοινού επεξεργασία θέσεων, πέρα από ιδεοληψίες και κομματικά κεκτημένα. 

….η δική μας εναλλακτική αντιπρόταση για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών … περνάει μέσα από την οικολογική ανασυγκρότηση όλης της παραγωγικής διαδικασίας.


 

ΥΓ. Εν όψει, έργο της Μάριον Ιγγλέση

Όλη η ομιλία της Καφαντάρη στη Συνδιάσκεψη



 

Η εκτίναξη της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από 4,5% σε 27% τον έφερε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθιστώντας τον ουσιαστικά «εν δυνάμει» κυβέρνηση. Τα αυξημένα ποσοστά έφεραν νέα καθήκοντα, και ευθύνες, απέναντι στον σκληρά πληττόμενο λαό, που βιώνει καθημερινά τις μνημονιακές πολιτικές, που  μας οδηγούν σε εξαθλίωση και φτωχοποίηση. Η Ελλάδα έχει βυθιστεί σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν ΗΠΑ και Γερμανία τη δεκαετία του 1930, , αντίστοιχη με την ύφεση που γνώρισε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η ανεργία προσεγγίζει το 30%, κρίσιμο μέγεθος για την οικονομία , διότι από εκεί και πέρα η κοινωνία αρχίζει να παραλύει.

Ζητήματα Δημοκρατίας και δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του Κοινοβουλίου αναδεικνύονται καθημερινά, καθιστώντας δυσκολότερη την παρέμβασή μας.

Η πολιτική μας  όμως, που μας έφερε σε αυτή τη θέση επιβεβαιώνεται καθημερινά, όπως  η ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης ,η μη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και η ανάγκη συγκρότησης του αντιμνημονιακού- αντινεοφιλελεύθερου μετώπου.

•Όμως μέσα σε αυτή την κρίση της κοινωνίας υπάρχει ελπίδα

Είναι το πλατύ πλειοψηφικό ρεύμα που δημιουργείται στη κοινωνία τον τελευταίο καιρό. Η μεγάλη συμμετοχή στις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι 35000 -που ψήφισαν στις εκλογές για αντιπροσώπους στη συνδιάσκεψη- επιβεβαιώνουν τη δυναμική του χώρου μας, ο οποίος πλέον είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει την ελπίδα του κόσμου για ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και το άνοιγμα νέων δρόμων για ευημερία του λαού και εθνική αξιοπρέπεια.

Ενθαρρυντικό γεγονός η συμμετοχή νέων συντρόφων που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ. Άνθρωποι αποφασισμένοι, άνθρωποι θυμωμένοι, άνθρωποι με δράση στους χώρους τους, κάποιοι με ειδική επιστημονική γνώση, απαραίτητοι σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να γίνει ο φορέας της μεγάλης ανατροπής στη χώρα. Οι συνειδήσεις πλέον επανακαθορίζονται και διαμορφώνονται με βάση το είναι και όχι με ιδεολογήματα του παρελθόντος και ιστορικές καταβολές.

Ο πλούτος απόψεων που κατατίθεται είναι η δύναμή μας. Ακόμη και η διαφορετική άποψη, αρκεί να υπάρχει η σύνθεση και δημόσια εκφώνηση ενιαίου λόγου.

Ωστόσο, Νέα εργαλεία χρειάζονται μια άλλη λογική, από τη λογική λειτουργίας ενός κόμματος του 4,5%. Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μαζί με τα τμήματα και τις θεματικές ομάδες εργασίας έχουν συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση και συγχρόνως γίνονται πυρήνες ώσμωσης ατόμων με διαφορετικές καταβολές και πορείες. 

Επιτακτική είναι σήμερα η ανάγκη επικαιροποίησης των θέσεων και των προτάσεών μας για όλους τους τομείς και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλοι μιλούν για ΑΝΑΠΤΥΞΗ και αναπτυξιακή πρόταση.

Πώς εννοεί η Αριστερά την ανάπτυξη; Οι γενικές αρχές που διατυπώναμε παλαιότερα δεν αρκούν, εξειδικεύονται και γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις, συνθέτοντας και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις. Η διαδικασία αυτής της εξειδίκευσης  προχωρεί ικανοποιητικά.

Υπάρχουν προτάσεις σύντροφοι και συντρόφισσες

·      Η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και η διατροφική επάρκεια της χώρας, σε μία περίοδο που η οικονομία καταρρέει και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, δείχνει τη δική μας εναλλακτική αντιπρόταση για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, που περνάει μέσα από την οικολογική ανασυγκρότηση όλης της παραγωγικής διαδικασίας.

·      Προτάσεις για την αγροτική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

·      Προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική και ενεργειακή επάρκεια της χώρας, έχοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά δεδομένα

·      Προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.  Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση του χώρου μας. Μακριά από τις σκανδαλώδεις σχεδιαζόμενες πολιτικές διαχείρισης μέσω των ΣΔΙΤ, με τους 6 διαγωνισμούς που τρέχουν σε όλη την επικράτεια και που αποτελούν οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο.

Ωστόσο, πέρα από την επεξεργασία θέσεων, σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του πολιτικού μας στόχου είναι και η καταξίωση της δημοκρατικής συμμετοχής όλων των συντρόφων, ανεξάρτητα από τάσεις και συνιστώσες, η δικτύωση των τμημάτων και η από κοινού επεξεργασία θέσεων, πέρα από ιδεοληψίες και κομματικά κεκτημένα.

Η δημιουργία του νέου πολιτικού υποκειμένου, που δημιουργούμε σήμερα, του ενιαίου κόμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ουσιαστικά κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε μας εναπόκειται να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών όλων των πολιτών, που μας εμπιστεύθηκαν.

Θα  πετύχουμε όμως σύντροφοι και συντρόφισσες, διότι έχουμε:

·      Την ηθική υπεροχή της Αριστεράς χρόνια τώρα,

·      Το πρόγραμμά μας, όπως προανέφερα, που εξειδικεύεται περαιτέρω,

·      Τα στελέχη μας και τους χιλιάδες αγωνιστές μέσα στα κινήματα και την κοινωνία,

·      Την χαρισματική και πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένη ηγεσία μας

·      Την Ευρώπη και τους λαούς της, την Αριστερά της Ευρώπης, που όλοι στηρίζουν την προσπάθειά μας και περιμένουν συγχρόνως από εμάς.

Καλό αγώνα σύντροφοι και συντρόφισσες.