ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Για τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη


Ξεχνώντας τις δικές του διαψεύσεις, ο παλαιοκομμουνισμός είναι έτοιμος να κουνήσει συγκαταβατικά το κεφάλι  μπροστά στο άκουσμα της  Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη του  1974 . Όμως τότε  η διακήρυξη  του νεοϊδρυόμενου ΠΑΣΟΚ σήμαινε πολλά για πολλούς  :  Ήταν όχι μόνο μια υπόσχεση προς τους πολίτες μιας συγκεκριμένης παράταξης, αλλά  και μια δήλωση διαθεσιμότητας στον αγώνα για βαθιές κοινωνικές αλλαγές,  με αποδέκτη την  ευρύτερη  “προοδευτική”  κοινωνία.

Τότε, την επαύριο της καταστροφής της Κύπρου, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα  υποστήριζε  πως
 «η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης,  η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής δημοκρατίας».
Ο συγκεκριμένος   πολιτικός «συνειρμός» ( εθνική ανεξαρτησία-λαϊκή κυριαρχία-κοινωνική απελευθέρωση-πολιτική δημοκρατία) ήταν δηλωτικός των πνευμάτων μιας ολόκληρης εποχής. Εκπροσωπούσε μια συστημική σχέση με  ευρεία αποδοχή .
Σήμερα ένα ψευδώνυμο σχήμα, που δεν είναι ούτε σοσιαλιστικό ούτε κίνημα, συνεργάζεται με τις δυνάμεις της εθνικής και κοινωνικής υποτέλειας, συμπράττοντας  σε   μια κοινωνική και εθνική καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Χρησιμοποιώντας σαν όπλα την παραπλάνηση και παραπληροφόρηση, παραβιάζοντας  ακόμη και  τη συνταγματική  νομιμότητα,  παραδίδοντας τον κόσμο της εργασίας  στα δεσμά των τραπεζιτών .

Ανεξάρτητα από την όποια αξιολόγηση της  3ης Σεπτέμβρη, από τη θεώρησή της ως  διαλυτικής  κίνησης στον παραδοσιακό πατριωτικό  χώρο του Κέντρου,  ή ως αφετηρίας ενός  πολιτικού  προγεφυρώματος για τη μετακίνηση  του αριστερού αριβισμού προς τη πλευρά της εξουσίας,  όλοι οι δημοκρατικοί  πολίτες καλούνται   να  αναμετρήσουν την απόσταση ανάμεσα στο πνεύμα των διακηρύξεων  εκείνης της περιόδου και στη σημερινή ζοφερή κατάσταση .

Ορισμένοι  φοβούνται την επανάληψη της ιστορίας της 3ης του Σεπτέμβρη από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ενώ άλλοι την επικαλούνται για να υπονομεύσουν κάτι που δεν έχει καν ξεκινήσει. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ,  όχι σαν  αυτάρεσκος πολιτικός οργανισμός με περίσσεια αβανγκαρντισμού  και ηγεμονισμού αλλά ως κοινωνικό , δημοκρατικό και λαϊκό κίνημα,    έχει όλες τις δυνατότητες για  να επαναλάβει το πνεύμα -  αλλά όχι και τη μετέπειτα διαδρομή - της 3ης Σεπτέμβρη..... 
ΥΓ. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της Ορνιθολογικής Εταιρείας