ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ηθικοί αυτουργοί του γερμανικού θράσους



Ένα από τα λίγα ωραία που είχε πει ο Γιόσκα Φίσερ, παλιός Γερμανός Πράσινος , που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών σε συμμαχική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων μέχρι το 2005, είναι όταν σχολίασε κάποια επέμβαση στα εσωτερικά της ΕΕ από το Πρόεδρο   Τζωρτζ Μπους, αναφορικά με την εισδοχή της Τουρκίας :  Είχε πει τότε ο Φίσερ, ότι η επέμβαση αυτή έμοιαζε σα να παρενέβαινε ένας Ευρωπαϊος πολιτικός  στην Αμερική ζητώντας την τάδε ή τη δείνα ρύθμιση στην  πολιτεία της Αλαμπάμα ….

Η έννοια «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» είναι μια αρκετά προβληματική έννοια, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή όπως η σημερινή, με τις πυκνές διακρατικές και διεθνικές σχέσεις. Στη πραγματικότητα, επειδή ακόμη και η έκφραση γνώμης για τα διαδραματιζόμενα στην άλλη άκρη του πλανήτη  συνιστά μια κάποια διείσδυση και επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις κάποιου, στο σημερινό πολιτικό στάτους η διαφορά «επέμβασης» και «μη επέμβασης» έγκειται στα μέσα που χρησιμοποιούνται. Η εισβολή με τανκς σε μια χώρα είναι και παραείναι επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της(!),  όπως επίσης τέτοια επέμβαση είναι και η χρήση του κρατικού ή διακρατικού imperium για τον επηρεασμό της εσωτερικής  της κατάστασης. Αντίθετα η έκφραση και της πιο ακραίας γνώμης  π.χ δια μέσου του τύπου , γενικά δεν συνιστά «επέμβαση» αλλά άσκηση του δικαιώματος στη κριτική.

Όλα αυτά είναι εμπειρικώς κατανοητά από τους παραγωγούς πολιτικών αποφάσεων στην ευρωπαϊκή σφαίρα. Τώρα η Μέρκελ τόλμησε να κάνει αυτό που έκανε, γιατί οι διαχειριστές της ελληνικής συμφοράς της έδωσαν το δικαίωμα να το κάνει ! Γιατί αν  ήξερε ότι είχε να κάνει με μια αξιοπρεπή πολιτική ηγεσία, δε θα τολμούσε να ζητήσει αυτό που ζήτησε ούτε δια προσωπικής τηλεφωνικής επαφής !

Αυτή την ελλείπουσα αξιοπρέπεια υπενθύμισε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας με την ανακοίνωσή του…Και δικαίως κατηγόρησε τους ηθικούς  αυτουργούς του γερμανικού θράσους έναντι της χώρας μας – κυρίους Βενιζέλο και Σαμαρά…