ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Συμφωνώ σε αρκετά ζητήματα με την «ανοιχτή επιστολή» που απευθύνει  προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Χρυσοβέργης, γνωστό και διακριτό στέλεχος του οικολογικού χώρου – δηλαδή διακριτό  από  τους  καιροσκόπους και «οικοεισοδιστές»  της τελευταίας περιόδου….

Γράφει ο Χρυσοβέργης : 

Θεωρώ… όπως κι εσείς, ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κυριαρχούνται από πολιτικούς που εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Το οποίο εδώ και χρόνια επιδιώκει να ανατρέψει όλο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο της Ευρώπης των τελευταίων εβδομήντα χρόνων και να την μετατρέψει σε Κίνα.


Ο ίδιος αρθρογράφος επισημαίνει την ανεπάρκεια του «κυβερνητικού σχεδίου» του ΣΥΡΙΖΑ, από την άποψη ότι ο μεσοπρόθεσμος χαρακτήρας του αφήνει έκθετες τις πιεστικές ανάγκες της συγκυρίας και ειδικά των φτωχότερων στρωμάτων.  

Πραγματικά ,  το ερώτημα  που τίθεται   προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατά πόσο μπορεί να συνθέσει σε ταχύτατο χρόνο ένα πρόγραμμα άμεσης ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων  και σταθεροποίησης της οικονομίας,  κυριολεκτικά «100 ημερών» . Εγώ προσωπικά, μη όντας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχοντας ζήσει από κοντά τον προβληματισμό στελεχών και φίλων του πριν και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,  μπορώ να πω ανεπιφύλακτα : ΝΑΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί  !   Μπορεί , έστω και μέσα στο τρομερό κομφούζιο και στον καταιγισμό των εναντίον του βολών,  να προγραμματίσει και ενεργοποιήσει  άμεσες δράσεις ανακούφισης και σταθεροποίησης !


Θα διαφωνήσω με τον Χρυσοβέργη όσον αφορά την κατηγορία που απευθύνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ,  σχετικά με την υποστήριξη διαφόρων βιαίων ενεργειών στη διάρκεια του αντιμνημονιακού αγώνα. Χωρίς να θέλω να υποβάλω οποιαδήποτε «δικολαβίστικη» ένσταση αναγνωρισιμότητας και ταυτοποίησης των δραστών, έχω την ακράδαντη πεποίθηση  και την άμεση εμπειρία ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σαφώς υπολείφθηκαν της λαϊκής οργής, που απαιτούσε αγχόνες και τουφεκισμούς στην Πλατεία Συντάγματος !  Και εν τέλει,  στο  όποιο επιχείρημα πολιτικού πολιτισμού και καθωσπρεπεισμού, θα απαντούσα με την υπέροχη φράση που διέσωσε ο Έλντριτζ Κλήβερ : «Ζητάνε από τους δυστυχισμένους να είναι τέλειοι…»  

Καταλήγει η επιστολή Χρυσοβέργη προς ΣΥΡΙΖΑ :  

«Σε μια περίοδο κατεδάφισης του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού είσαστε το μοναδικό αντέρεισμα - γιατί είσαστε οι μόνοι που γεννάτε στους ανθρώπους ελπίδα - στον εκφασισμό της κοινωνίας. Από την επιτυχία σας ή την αποτυχία σας εξαρτάται η επιβίωση της Δημοκρατίας. οφείλετε να φανείτε αντάξιοι αυτής σας της ευθύνης».


Έχω τη γνώμη ότι οι άνθρωποι με οικολογικές ευαισθησίες, οι  φορείς  ανατρεπτικού πνεύματος εναντίον της συμβατικής ανάπτυξης , οι αρνητές των κατεστημένων-ενεργειοβόρων και οικοκτονικών παραγωγικών δυνάμεων,  οι εμπνεόμενοι από τον πολιτισμό και τα  αιτήματα ποιότητας ζωής, οι αρνητές του οικονομισμού και εισηγητές μιας άλλης έννοιας για την ευημερία, όλοι αυτοί μπορούν να καταθέσουν την πολύτιμη πολιτική τους ενέργεια στο κοινό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεμονωμένες δυνάμεις, ομάδες αλλά και σχήματα όπως αυτό των Οικολόγων Πρασίνων, συμπαρατασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες εγγυήσεις και μορφές κρίνονταν σκόπιμο,  θα μπορούσαν να συνδράμουν το μεγάλο έργο της χειραφέτησης της χώρας από τα δεσμά της Τρόϊκας - κόζα νόστρα και του Δ Ράϊχ, διατηρώντας στο ακέραιο την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της γνώμης τους.

Θα μπορούσαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί τα Μνημόνια «ου μενετοί», έρχονται και χειρότερα… 

Όλο το άρθρο του Χρυσοβέργη