ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ

Παρακολούθησα για καιρό  το διάλογο  που διεξάγοταν  μεταξύ των γεωτεχνικών του PEEGEP, σχετικά με την ασθένεια των φοινίκων…Η υπόθεση είχε  κρατήσει χρόνια, όμως οι  καταστρεπτικές συνέπειες της συγκεκριμένης  φυτασθένειας  ελάχιστα αναχαιτίσθηκαν… Το δέντρο ήταν πολύ «γκλάμορους», από εκείνα που  οι οικολογούντες κριτικάριζαν ως άσχετα με την εγχώρια χλωρίδα, από τότε που ο Δήμαχος της Αθήνας Μιλτιάδης Έβερτ  (δεκαετία του 80) είχε εισαγάγει πολλά τέτοια  για να διακοσμήσει την πρωτεύουσα.  

Σήμερα σε  πολλά σημεία της Αττικής και όχι μόνο, η καταστροφή των φοινίκων είναι έκδηλη, η δε απομάκρυνση των ξερών κορμών εξαιρετικά δύσκολη και μάλιστα με μεγάλο κόστος. Ενώ η χώρα πληρώνει μεταξύ άλλων κι αυτή τη κακοτυχία, από την ανάγνωση μιας ερώτησης του  ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προκύπτει ότι  η Ελλάδα, δεν είχε χρηματοδοτηθεί το 2011 για “την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα”, όπως συνέβη με άλλες χώρες της ΕΕ.  Γιατί;


 Γιατί όπως αποκάλυψε   ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών, κ. Ντάλι, οχι ΜΟΝΟ η Ελλάδα δεν έκανε αίτηση για χρηματοδότηση για το έτος 2010-2011, αλλά για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας δεν ζήτησε  ούτε ένα ευρώ, τη στιγμή που άλλες χώρες πήραν  εκατομμύρια !


Στην ερώτησή του ο Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί γιατί στην “απόφαση της Επιτροπής υπ’ αριθμ. Ε(2011)9243” με την οποία “εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής συνδρομής από την Ένωση για το 2011 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα” όπως “το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών” (που εξαφανίζει τους φοίνικες σε όλη τη χώρα) και την Tutaasoluta της τομάτας, αλλά και ορισμένες ασθένειες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα και έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιέςδεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, και ζητούσε στοιχεία για τις απορροφήσεις σχετικών κονδυλίων από τα κράτη μέλη….