ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ



Ο Κύρο Γκληγκόρωφ, πρώτος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ που πέθανε πρόσφατα , υποστήριξε σθεναρά  την ιστορική εκδοχή περί της διαμόρφωσης  της συλλογικότητας των Σλαυομακεδόνων  όχι πριν τον 6ο -7ο αιώνα μΧ.  :     Και  γι αυτό  τιμωρήθηκε  με το να οδηγηθεί στο χώρο της ταφής του με ένα αγροτικό ημιφορτηγό ! 

Υποθέτω ότι εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να χαρίσουμε  στους ΠΓΔΜίτες 13-14 αιώνες ιστορίας, αν και κάποιοι από αυτούς βγήκαν προ λίγων μηνών , σε εκδήλωση στη Φλώρινα, να μας δώσουν μόλις 2 αιώνες (!),  ισχυριζόμενοι ότι η Νεοελληνική  ταυτότητα  «κατασκευάστηκε»  από μια ζεύξη διαφόρων πολιτιστικών στοιχείων  στον ελλαδικό χώρο   μέσα από τη ενοποιητική δράση των Βαυαρών «Φιλελλήνων» ! …Ο ισχυρισμός αυτός, δια στόματος Δημήτρη Λιθοξόου, διανθιζόταν  από αναφορές στον Φαλμεράϋερ και ολοκληρωνόταν με αναφορές στην υπεροχή της «Μακεδονικής» γλώσσας έναντι της Ελληνικής, με επιχείρημα  ότι ο γραπτός «Μακεδονικός»  λόγος ταυτίζεται με τον «φωνούμενο», σε αντίθεση με τον ελληνικό προφορικό  λόγο που αποκλίνει από τον γραπτό….

Όμως εδώ θέμα μου δεν είναι να ασχοληθώ με το βλακώδες θέμα της  υπεροχής μιας γλώσσας έναντι μιας άλλης – απλά θα παρέπεμπα σε ένα λογοπαίγνιο της εποχής του Καρόλου Μαρξ  σχετικά με την απόκλιση των γραπτών από τα προφερόμενα αγγλικά  -  «γράφεται Λονδίνο και προφέρεται Παρίσι» -  μια και ο κ. Λιθοξόου ήταν και Μαρξιστής, αν δεν κάνω λάθος……

Θέμα μου είναι  η διάθεση του πρώην Πρωθυπουργού των Σκοπίων, κ. Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκυ, που πρόσφατα επανεξελέγη Πρόεδρος του κόμματος ΒΜΠΟ-ΗΠ  και που   δήλωσε  ότι η πραγματική λύση στην υπόθεση της ονομασίας είναι   «Άνω»  ή  «Βόρεια»   Μακεδονία….

Επειδή και εγώ, ως κάτοικος της Κυψέλης, δεν θα ήθελα να με λένε Τρικαλινό ή Φαληριώτη ή κάπως αλλιώς, συνεχίζω αδιαλείπτως, από το 92 και εντεύθεν, να υποστηρίζω ότι κάποιοι που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας δεν είναι δυνατόν παρά να έχουν κάποια σχέση με αυτό το όνομα-  Άνω, Βόρεια, Νέα, Μεταμοντέρνα, Σλαυϊκή,  Παλαιοημερολογίτικη (οι ΠΓΔΜίτες πάνε με το παλιό ημερολόγιο..), Ημιαλβανική, Βαρδαριανή , Παιονική  ή κάπως αλλιώς, αλλά Μακεδονία….

Όμως  η   σημειολογία της περιοχής δεν είναι ΤΟ ζήτημα ! Ζήτημα δεν είναι  ούτε καν η ιστορία της – η οποία θα μπορούσε να διερευνηθεί  μέσα από ένα συστηματικό  διάλογο ιστορικών επιστημόνων και λογίων :  Το ζήτημα βρίσκεται  στο να εγκαταλείψουν οι πολιτικοί και πολιτιστικοί παράγοντες των Σκοπίων τις επιθετικές φαντασιώσεις τους -  δια μέσου των οποίων  προσπαθούν να προσανατολίσουν  ένα μωσαϊκό πληθυσμών σε μια πλιατσικολογική στρατηγική. Και για χάρη της οποίας  είναι προθυμότατοι να σκύψουν δουλικά  το κεφάλι ενώπιον οποιασδήποτε μεγάλης δύναμης, αντί να επιχειρήσουν «να τα βρουν »  με τους γείτονές τους…

Υ.Γ.

Αξιοσημείωτη είναι η τοποθέτηση του Βούλγαρου Ακαδημαϊκού Γκεόργκι Μάρκωφ, απέναντι στους ισχυρισμούς των Σκοπιανών ακόμη και  περί της «μακεδονικότητας» των Βουλγάρων ! Λέει ο Βούλγαρος Ακαδημαϊκός :

«Οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει "Μακεδονικό Έθνος" και αυτό το έθνος πρέπει να' χει μια αξιοσέβαστη Ιστορία. Εδώ όμως είναι και η διαφορά μας. Πιστεύουμε πως το Έθνος αυτό δημιουργήθηκε από τον Τίτο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βασικά η Ιστορία τους είναι πολύ μικρή, καθώς αρχίζει μόλις το 1944», εξηγεί ο καθηγητής, «αλλά αυτοί θέλουν να αποκτήσουν και μια αναγεννησιακή και μια μεσαιωνική Ιστορία απ' τον Βασιλιά Σαμουήλ και αρχαία Ιστορία απ' τον Μέγα Αλέξανδρο. Όλα αυτά δεν είναι ευρωπαϊκά, τα δε βιβλία τους είναι γεμάτα με μίσος κατά των Βουλγάρων με εκπληκτικούς τίτλους»!

Και συνεχίζει: «Αν χρειαστεί να ξεκινήσουμε από κάτι είναι τα βιβλία τους που δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο από το να κατηγορούν ολόκληρο τον βουλγαρικό λαό. Όλα αυτά όμως εξυπηρετούν μόνο την πολιτική που ακολουθούν και όχι την Ιστορική επιστήμη. Προσπαθούν οι Σκοπιανοί να αποδείξουν ότι ήταν και οι πρόγονοι τους. Εγώ τους απαντώ: Αν θέλετε να απογράφεστε ως Μακεδόνες καλά κάνετε, αλλά ως αυτοαποκαλούμενοι Μακεδόνες δεν σημαίνει ότι οι παππούδες σας δεν ήσαν Βούλγαροι και δεν χρειάζεται να τους ξεθάψετε και να προσαρμόσετε τα οστά τους στην πολιτική σας ιδεολογία. Σε αυτό δεν συμφωνούμε και είναι ηθικά απαράδεκτο για μας»…
ΥΓ. Στη φωτογραφία, ευχές των Σκοπιανών φιλάθλων με αφορμή το νέο έτος, "Ελλάδα σου ευχόμαστε χαρούμενη χρεοκοπία".....
Περισσότερα δες