Η αναφορά της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ στα δάση της Δυτικής Μακεδονίας που αποψιλώνονται, με έκανε να θυμηθώ τον πατέρα μου – που πέθανε σαν σήμερα, πριν 16 χρόνια… Και ο οποίος μου διηγιόταν για την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ότι η «ενεργειακή ασιτεία» στην οποία είχαν καταδικάσει την Αθήνα οι κατακτητές , έκανε τον κόσμο να αναζητά όπως-όπως ξύλα για τη παρασκευή φαγητού και τη θέρμανση. Οι πιο συστηματικοί «κυνηγοί καυσόξυλων» είχαν πάρει το όνομα «ξυλάδες» και έκαναν εξορμήσεις κυρίως στον Υμηττό – το πιο κοντινό βουνό στη πρωτεύουσα – πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα την ολική αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων. Η καταστροφή ήταν ορατή ακόμη και σε φωτογραφίες του 1948, που είχαν τραβηχτεί στην περιοχή της Μονής Καισαριανής…Χαρακτηριστικό της εποχής ήταν ότι ύστερα από ένα γερμανικό μπλόκο που ακολούθησε σύγκρουση με τον ΕΛΛΑΣ και το θάνατο ενός στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων, πολλοί ξυλάδες έτυχε να πέσουν στα δίχτυα των Γερμανών και να τουφεκιστούν, σε αντίποινα για τη δράση των Ελλήνων ανταρτών…
Η ανακοίνωση της ΟΚ Κοζάνης (10.12.11)σχετίζεται με μια ορισμένη επανάληψη της ιστορίας - δείχνοντας ότι οι κατοχές μας επαναφέρουν σε προηγούμενες ενεργειακές φάσεις….Γράφει η ΟΚ Κοζάνης :
«Διαστάσεις παίρνει η ανεξέλεγκτη υλοτομία σε όλη τη χώρα. Πέραν των πάγιων αιτιών, φέτος έρχεται να προστεθεί και η δυσβάσταχτη οικονομική κρίση, που αναγκάζει πολλούς να «ξεχάσουν» το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης και να στραφούν στα καυσόξυλα. Αποτέλεσμα ν’ ανεβεί ραγδαία και η τιμή των τελευταίων και να φτάνει σήμερα στα 130 €/τόνο, δηλαδή καπέλο 20% σε 4-5 μήνες !!
Άμεσο επακόλουθο είναι να αυξηθεί κατακόρυφα η ξύλευση είτε για ιδιωτική χρήση είτε για εμπορία. Οι πιέσεις που δέχονται τα δάση, αλλά και τα περιαστικά άλση, είναι μεγάλες. Οι επαγγελματίες υλοτόμοι, αλλά κυρίως τα λαθραία κυκλώματα υλοτομίας αποψιλώνουν ολόκληρες εκτάσεις, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα δασαρχεία, και οι καταγγελίες είναι πλέον καθημερινές.
Στο Γράμμο και στο Βίτσι οι ζημιές είναι μεγάλες. Τα αλυσοπρίονα επελαύνουν παντού και ειδικά στις δυσπρόσιτες πλαγιές, λεηλατώντας το δασικό μας πλούτο. (Κι αυτή τη φορά δεν μπορούμε να φορτώσουμε το έγκλημα στους Αλβανούς λαθρουλοτόμους που παραβιάζουν τα σύνορα, αλλά κυρίως στους ημεδαπούς που έχουν αναδειχτεί .. πρωταθλητές). Από τη Βλάστη επίσης είχαμε κατά καιρούς καταγγελίες είτε για λαθραία υλοτόμηση είτε για αυθαίρετες υπερβάσεις στις ποσότητες που καθορίζουν τα δασαρχεία.
Αλλά και στο Βόιο δε λείπουν τα κρούσματα. Ακόμη και οι νόμιμες υλοτομήσεις που ανατίθενται σε εργολάβους συχνά ξεπερνούν τα όρια και προκαλούν τοπικές αντιδράσεις. (Πριν λίγους μήνες είχαμε την κόντρα των κατοίκων Πενταλόφου – Βυθου με το Δασαρχείο Τσοτυλίου για την αποψιλωτική υλοτόμηση που ενέκρινε το τελευταίο κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας).
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν με κρούσματα λαθραίας υλοτομίας ή αυθαίρετης κοπής δέντρων (παραποτάμιο δάσος Ζάβορδας, δασάκι Εξοχής, άλσος Αργίλου κλπ). Φέτος όμως οι παρανομίες έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Το θέμα είναι γνωστό σε όλες τις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες όμως είτε είναι αποδεκατισμένες λόγω περικοπών και οργανικών κενών είτε ολιγωρούν και σπεύδουν βραδέως. Η Γενική Δ/νση Δασών Μακεδονίας – Θράκης με τη διαταγή 77062/8-11-2011 ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων για παράνομες υλοτομίες. Πλην όμως οι δασοφύλακες απαντούν (ΑΠ 24, 25 /11/ 2011) ότι έχουν ελλείψεις ή ότι δεν εγκρίνονται τα εκτός έδρας ή ότι έχουν περιοριστεί οι δαπάνες καυσίμων…... »
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου