ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ο Καμίνης, το κέντρο, η λάθος πυγμή του Σαμαρά



Όταν ο  Δήμαρχος Αθηναίων   κ. Καμίνης εξαγγέλλει, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ (8.12.2011), την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικά με τις διαδηλώσεις και τη λειτουργία της πόλης, εύλογα γεννιέται το ερώτημα για το εάν αυτή η πρωτοβουλία αφορά την ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων – και το εάν νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα…. Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς υιοθετεί ένα τόσο σκληρό ύφος σε πρόσφατη αναφορά του στην ίδια υπόθεση , που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας :  Ρητά και κατηγορηματικά και μάλιστα σε πρώτο ενικό, ο ηγέτης της ΝΔ  εννοεί ότι "όταν έλθει  εν τη πρωθυπουργία του" θα προσφύγει σε  σε αυταρχικά μέσα…..

Ομολογώ ότι αυτό το σκληρό ύφος του κ. Σαμαρά θα το προτιμούσα για εξαγωγικές χρήσεις, ως  δήλωση πυγμής απέναντι στα (όποια) ευρωκαθάρματα δυναστεύουν τη χώρα μας…Και  πιστεύω ότι το πολιτικό περιβάλλον του ηγέτη της ΝΔ, θα έπρεπε να τον προφυλάξει από τη μομφή της θρασυδειλίας –  ως εκ του συνδυασμού  του εγχώριου τσαμπουκά με τους  «καλούς τρόπους» ανά  τας Ευρώπας… Ανεξάρτητα όμως από αυτά , το πρόβλημα της λειτουργικότητας του κέντρου και  της συμβατότητας των πολλαπλών του χρήσεων – εμπορικών, συγκοινωνιακών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών -  είναι  μέγιστο πρόβλημα . Που δεν επιλύεται με αστυνομικά μέτρα, ή   με την επίδειξη μιας πολεοδομικής ελευθεριότητας, ή  με την (οφσάϊτ…) καταγγελία των πολιτικών της λιτότητας και των εμπορικών κέντρων της περιφέρειας , που στραγγαλίζουν την παραδοσιακή αγορά του κέντρου…..

Τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2009, με άρθρο  στο ένθετο της ΑΥΓΗΣ  «ο Δαίμων της Οικολογίας»(«Διαδηλώσεις μικρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων»), είχα αναφερθεί σε μια λύση του προβλήματος μέσα από την πρόσληψη και εμπέδωσή του από τις ομάδες πολιτικής και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Κατέληγα τότε : "Να βάλουμε σαν διάσταση του εργατικού, λαϊκού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού , πολεοδομικού, καλλιτεχνικού ή οποιουδήποτε άλλου κινήματος, τον αγώνα για ένα φιλικό κοινωνικό περιβάλλον.....

Ακόμη και πρόσφατα, με αφορμή την υπόθεση της διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την περίπτωση της δικαστικής προσφυγής εναντίον του χαρατσιού(2.12.11), όταν πολλές δεκάδες άνθρωποι είχαν κατακλύσει το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου, υπογράμμιζα ότι οι διαμαρτυρόμενοι περιορίστηκαν να κλείσουν 2-3 λωρίδες κυκλοφορίας από τις 5, χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία, χωρίς να προκαλέσουν ένα ακατανόητο χάος στην πόλη -  ενώ ταυτόχρονα ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς και εισέπρατταν την επιδοκιμασία τους…

Οι κύριοι Σαμαράς και Καμίνης καλούνται να κάνουν κάτι το οποίο θεωρούν «παρακατιανό» και βραδείας απόδοσης έναντι των λύσεων που οι ίδιοι φαντασιώνουν : Κι αυτό το «παρακατιανό» δεν είναι άλλο από τη συστηματική και συνεχή συζήτηση με τις κινήσεις των πολιτών, με τις δυνάμεις των κομμάτων, με την ολότητα της  αθηναίκής κοινωνίας, μέχρι την εμπέδωση άλλων πολιτικοκοινωνικών συμπεριφορών….

Ολόκληρο το κείμενό μου για τις διαδηλώσεις και τα συναφή ζητήματα στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου