ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Γράφοντας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις εκεί που δεν λέγεται…..

 


Με όποιον Υπουργό καθήσεις τέτοια γράμματα  θα μάθεις…..Για τον ΥΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου ουδέν σχόλιον, καθότι ισχύουν τα γενικώς ισχύοντα…..Αλλά για τον Νίκο Σηφουνάκη είχα μια άλλη γνώμη, περίμενα ότι θα «έκανε κάποια διαφορά» (make the difference..), για να χρησιμοποιήσω κι εγώ τα Ελληνικά εκ μεταφράσεων….Και όμως , ο Νίκος ο Σηφουνάκης ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον πρώτο, αγνοώντας κι αυτός  τη γνωμοδότηση θεσμοθετημένου συλλογικού οργάνου!

Το παραγκωνισθέν και γραφθέν εκεί που δεν λέγεται συλλογικό όργανο είναι  το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) που ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό να εκφράζει επιστημονική γνώμη για τα χωροταξικά σχέδια και τη χωροταξική πολιτική της χώρας. Στην περίπτωση όμως του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, οι δυο πολιτικοί  επέλεξαν να υπογράψουν  κοινή υπουργική απόφαση πριν καν το Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρώσει τη διαδικασία διατύπωσης γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 4 Νοεμβρίου, την ίδια ακριβώς μέρα που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ η γνώμη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου!

Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς, που συνεκπροσωπούνται στο  ΕΣΧΣΑΑ, αυτό το τελευταίο  είχε στο παρελθόν επανειλημμένα δεχθεί ανοίκειες πιέσεις από πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλοίωση της γνώμης των μελών του σε «καυτά» χωροταξικά σχέδια, όπως αυτό για τον τουρισμό. Τέτοια όμως κατάφωρη αγνόησή του, που δημιουργεί προφανή ζητήματα νομιμότητας της όλης διαδικασίας, συμβαίνει πρώτη φορά!

Το επίμαχο  Ειδικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, θεσμοθετεί απαράδεκτες ρυθμίσεις που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής  κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο σήμερα. Επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, πράγμα που είχε τονιστεί ιδιαίτερα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και το ΕΣΧΣΑΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τους Υπουργούς Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Νίκο Σηφουνάκη να βγάλουν τα προσωπεία δημοκρατικότητας και επιστημονικής διαβούλευσης και να δηλώσουν με ειλικρίνεια ότι δεν έχουν διάθεση συνεργασίας με τα συλλογικά όργανα του Υπουργείου, τα οποία οι ίδιοι υποχρεούνται να συμβουλεύονται. Οι οργανώσεις δηλώνουν επίσης ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν επιστημονικά άρτιες γνώμες για τη χωροταξία στην Ελλάδα, όπως η συγκεκριμένη που αφορά τις υδατοκαλλιέργειες, και θα συνεχίσουν να τις εκφράζουν ακόμη πιο έντονα και έξω από τα εποικοδομητικά πλαίσια θεσμοθετημένων οργάνων, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού.



Αναλυτικά, η υπουργική απόφαση και η θέση των οργανώσεων στο
   
http://medsos.gr/medsos/2008-08-12-07-14-43/2008-08-28-11-24-40/2008-08-28-11-51-26/1245-t-.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου