ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

META ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ


 


Βρήκαν Παπά, κι είπανε να θάψουν πέντε-έξη….Τη «μεταβατική ημέρα»  9 Νοεμβρίου, ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στα μεγάλα υπαρξιακά θέματα της χώρας, αυτοί βρήκαν την ευκαιρία να κηρύξουν  νόμιμα τα  αυθαίρετα πολυκαταστήματα με  βάση το   νόμο   «νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις».



Με το νέο νόμο που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκη, καταργούνται οι περιορισμοί που υπήρχαν στην ανέγερση κτιρίων που προορίζονται για αμιγή χρήση γραφείων ή καταστημάτων πάνω από 600 τμ στο σύνολο των ορόφων.

Οι περιορισμοί που καταργήθηκαν είναι οι εξής:

α. Το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει 20% της επιφάνειάς του.

β. Το ύψος του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9 μ.

γ. Η συνολική επιφάνεια ορόφων του κτιρίου μπορεί να υπερβαίνει τα 600 τμ με την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει τα δύο δέκατα (0,2).



Πριν από 8 χρόνια κάποιοι κάτοικοι του Αμαρουσίου ξεκίνησαν έναν δικαστικό αγώνα ενάντια στο Mall Athens .Η  υπόθεση  επρόκειτο να εκδικασθεί σε τελευταίο βαθμό από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Μαΐου, αλλά για μία ακόμα φορά  πήρε αναβολή. Την ίδια περίοδο η υπόθεση ελάχιστα «προσέχθηκε» από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης….. 

Για τις συκεκριμένες ΜΑLLακίες  είχε  παλιότερα ασχοληθεί και το περιοδικό  MANIFESTO.   Αλλά η ιστορία των χαριστικών νόμων δεν επρόκειτο να λήξει εδώ.  Τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης Παπανδρέου και με διακομματική  συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ψηφίστηκε εσπευσμένα  από το  κοινοβούλιο, σειρά τροπολογιών που εξυπηρετούν συμφέροντα εργολάβων, καταπατητών και όσων θέλουν να εκμεταλλευτούν δασικές εκτάσεις για τουριστική ή άλλη αξιοποίηση. Αποφασίστηκε η  επαναλειτουργία λατομείου εντός των ορίων του εθνικού πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ενώ επίσης θεσπίστηκε η δυνατότητα  πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  - που πολύ δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί για τις ρυπογόνες συνέπειές της , ως εκ της ανεξέλεγκτης νοθείας του πετρελαίου…

 Σύμφωνα με το
http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/11/10/pandora-bobolas/




« …… το κράτος αδιαφορεί και «καπελώνει» τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν τους κατοίκους  με σκοπό να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των Λατομείων, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, αυτές δεν έχουν τελεσιδικήσει, λόγω ενστάσεων. Εκμεταλλεύτηκαν δηλαδή ένα «παραθυράκι» νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρόλο που επί υπουργίας Σουφλιά η κοινή υπουργική απόφαση ανέφερε ότι το λουκέτο στα συγκεκριμένα Λατομεία θα μπει στις 31-12-2010.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα κατοίκων με αντιδράσεις,  τους διατίθεται από τα Λατομεία το 1% επί της αξίας των πωλούμενων προϊόντων, ως το περίφημο «τυράκι».


Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρακάμπτονται δικαστικές αποφάσεις, από σκανδαλώδεις τροπολογίες, με κορυφαία την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται τα Λατομεία είναι δασική έκταση και βρίσκεται από το 1993 στην διεθνή σύμβαση Ramsar. Παρ’ όλα αυτά από το 1993 τα Lατομεία ανανέωναν τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς να βρίσκουν  εμπόδιο δεδομένου ότι … τηρούσαν τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις…..
Το 2005 έγινε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ από τους κατοίκους της περιοχής και η αμέσως επόμενη το 2007 .Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσαν του κατοίκους και έτσι τα Λατομεία έκλεισαν.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Λατομείων είναι η γαλλική εταιρεία Lafarge, τα Ελληνικά Λατομεία Α.Ε συμφερόντων Μπομπολά και η Λατομική Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου