ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

«Μνήμες Νερού στη Μεσόγειο»







Το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος και το Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού συνδιοργανώνουν την έκθεση «Μνήμες του Νερού στη Μεσόγειο». Η έκθεση θα διαρκέσει  από τις 14 – 18 Νοεμβρίου 2011 και ώρες 10:00 – 17:00, στην αίθουσα «Ντίνος Λεβέντης» της Ελληνικής Εταιρείας, Τριπόδων 28, στην Πλάκα. Στην ίδια αίθουσα τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, με παρουσιάσεις εκπροσώπων των δύο φορέων και συντελεστών του έργου.





Στις μέρες μας οι παραδοσιακοί τρόποι εξοικονόμησης νερού, συμπεριλαμβανομένων των «προληπτικών μεθόδων» με την επιλογή γεωργικών καλλιεργειών προσαρμοσμένων στις τοπικές ιδιαιτερότητες, υποχωρούν μπροστά στην πίεση των νέων τεχνολογιών αλλά και των μεγάλων εργολαβικών και αγροβιομηχανικών  συμφερόντων. Υπάρχει πρόβλημα ποσότητας αλλά και ποιότητας υδάτων,  όπως επίσης υπάρχει το πρόβλημα μιας «οικο-λογιστικής» -  που θα συνεκτιμά την ολότητα των οικονομικών, καλλιεργητικών, περιβαλλοντικών και αισθητικών παραμέτρων, για τη λήψη σωστών αποφάσεων…Οι εκτροπές ποταμών, οι τεχνητές λίμνες και τα φράγματα, οι μεταφορές νερών σε τεράστιες αποστάσεις, πρέπει να κρίνονται πίσω από το πρίσμα της οικολογικής επιστήμης και όχι με βάση τις αειφορικές εργολαβικές επιδιώξεις…



ΟΙ διοργανωτές της παραπάνω Έκθεσης ασχολούνται όχι με μια απλή «μνημειακή» διάσωση της παραδοσιακής υδάτινης οικονομίας, αλλά και με τη διάσωση του όλου πνεύματος και των χειρισμών των παραδοσιακών κοινωνιών.

Στοχεύουν επομένως στο  

§   να διαφυλαχθούν παραδείγματα καλών πρακτικών διαχείρισης του νερού

§   να υποστηριχθούν νέα αναπτυξιακά έργα, για παράδειγμα για γεωργικούς και/ή τουριστικούς σκοπούς

§   να καλυφθούν οι ανάγκες των πληθυσμών που οργανώνονται ακόμη γύρω από παραδοσιακά συστήματα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαρκώς αυξανόμενης λειψυδρίας, «οι μνήμες του νερού»  αποτελούν  μία ουσιαστική βάση για την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών της Μεσογείου για τις προκλήσεις της υδατικής διαχείρισης .



Από το 2009, με τη στήριξη του προγράμματος Euromed Heritage IV της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επτά εταίροι από την Αλγερία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του έργου «REMEE, Ανακαλύπτοντας εκ νέου την υδάτινη κληρονομιά της Μεσογείου» για τη διάσωση της υδάτινης κληρονομιάς, μέσα από διάφορες επιτόπιες δράσεις. Κινητοποίησαν νέους, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, και έδωσαν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν εργοτάξια αποκατάστασης, οικο-μουσεία, περιηγητικές διαδρομές γνωριμίας, παιδαγωγικές δραστηριότητες, αναλύσεις της κατάστασης και απογραφές.



Η έκθεση (είσοδος δωρεάν) είναι συλλογικό δημιούργημα του έργου REMEE. Αποτελείται από 19 δίγλωσσες πινακίδες (ελληνικά και αγγλικά) και συνοδεύεται από ένα  βιβλίο-οδηγό 80 σελίδων, που  διανέμεται επίσης δωρεάν στους επισκέπτες.



Οι υδατικοί πόροι και η διαχείριση τους αποτελούν ένα από τα αντικείμενα των Δράσεων του Προγράμματος «ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού. Δράσεις της Ελληνικής  Εταιρείας όπως οι «Διαδρομές Νερού στην Αμοργό: παραδοσιακή διαχείριση υδατικών πόρων και η βιώσιμη προοπτική της» και εκδόσεις, όπως το «Νερό για τα νησιά», έχουν ως στόχο την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και της μνήμης των ντόπιων, τόσο για την παραδοσιακή διαχείριση των υδατικών πόρων, όσο και για τις σύγχρονες πρακτικές που δίνουν λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τα νησιά του Αιγαίου.



 Περισσότερες πληροφορίες δίνουν οι δικτυακοί τόποι  www.ellet.gr, www.egaio.gr 
ΥΓ. Η εν όψει φωτογραφία είναι από την περιοχή των έργων εκτροπής  του ποταμού Αχελώου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου