ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ο Σ.Π.Α.Υ, ο Υμηττός, «το κοντινό είναι όμορφο»





«Το μικρό είναι όμορφο», έλεγε μια φορά κι έναν καιρό ο Σουμάχερ (ο οικοφιλόσοφος εννοώ, όχι ο ραλίστας της φόρμουλα 1…). Στην εποχή της κρίσης, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν το κόστος ζωής και μεταξύ άλλων να προσφύγουν στην εγγύς φύση αποφεύγοντας τους μακρινούς προορισμούς,  εκτός από το «μικρό» είναι όμορφο και το «κοντινό» …. Δεν είναι καθόλου περίεργο το  ότι ακόμη και τα (ιδιαιτέρως φτηνά) προγράμματα των ορειβατικών συλλόγων έχουν περιορισθεί ή συρρικνωθεί από χωρο-χρονική  άποψη….Γι αυτό ο Υμηττός, βουνό εφαπτόμενο  στον αθηναϊκό χώρο, προσφέρεται ιδιαίτερα για μια χαμηλού κόστους αναψυχή στους  εκδρομείς, φυσιολάτρες και λοιπούς  χαβαλέδες …..

Σήμερα το ενδιαφέρον για τον Υμηττό είναι πολλαπλάσια σημαντικό από ό,τι ήταν πριν λίγα χρόνια, ο δε  ρόλος μιας διαδημοτικής σύμπραξης όπως του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) είναι σπουδαιότερος από ποτέ. Οι δράσεις του ΣΠΑΥ στον τομέα της δασοπροστασίας και  της περισυλλογής αποβλήτων, έστω και με την μικρή τους κλίμακα, είναι «πιλοτικές», παραδειγματικές για την ευρύτερη κοινωνία, αφετηριακές για άλλες εμπνεύσεις και κινήσεις  προστασίας.



Πριν ένα μήνα ο ΣΠΑΥ βρέθηκε στο πλευρό της  Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Βούλας του Δήμου Βάρης -Βούλας—Βουλιαγμένης, που πραγματοποίησε καθαρισμό από σκουπίδια  στον λόφο του Πευκωτού. Στην κίνηση πήραν  μέρος η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Γλυφάδας, η περιβαλλοντική ομάδα «Ώρα για Δράση», μαθητές σχολείων της περιοχής και μεγάλος αριθμός πολιτών, υπό την στήριξη του («συνήθη»…)ραδιοτηλεοπτικού  Ομίλου ΣΚΑΪ.



Πρόσφατα εκπρόσωποι του ΣΠΑΥ βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια μιας Ημερίδας του ευρωπαϊκού ερευνητικού Κονσόρτσιουμ για τη βιοποικιλότητα IBISCOS, στο οποίο ο ΣΠΑΥ  είναι μέλος από το 2010. Οι έχοντες γνώση των πραγμάτων γνωρίζουν την εξαίσια ποικιλότητα ποωδών φυτών στον «Λαμπρό Υμηττό με τα ματωμένα πλευρά» - που έλεγε ο Γιώργος Θεοτοκάς στην «Αργώ» του…Στην προκειμένη περίπτωση κάθε ενημέρωση ή/και  θόρυβος είναι εποικοδομητικός, γιατί αναπτύσσει το ενδιαφέρον του κοινού και των «παραγωγών αποφάσεων -   σε απλά ελληνικά decision makers….



Και κάτι τελευταίο, για να μην το ξεχάσω : Ως Ηλιουπολίτης της διασποράς – νυν ξενιτεμένος στην Κυψέλη – δεν ήταν δυνατό παρά να σημειώσω  την παρουσία της  κ. Ευαγγελίας Αντωνίου, Δημοτικής Συμβούλου  Ηλιούπολης και Αντιπροέδρου του ΣΠΑΥ, και στις δυο εκδηλώσεις ….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου