ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ…..







Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού είχε κάνει πολλά για το Σχοινιά και την ευρύτερη περιοχή Μαραθώνα, όταν η Κυβέρνηση του 2001-2003 (που δεν είχε ευτελιστεί σε απλή «Διοίκηση» ή «Ύπατη Αρμοστεία», όπως σήμερα….) προσπαθούσε και τελικά κατάφερε να κάνει το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά…Για την ιστορία πάντως θυμίζουμε ότι η τότε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) με Υπουργό Πολιτισμού τον Β. Βενιζέλο, απέκρουσε τη λύση της χρήσης της Υλίκης ως κωπηλατοδρόμιου, παρά το γεγονός ότι η λύση αυτή και οικονομικότερη ήταν αλλά και συνεπαγόταν τον σεβασμό του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα….Ακόμη θυμίζουμε ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις η περιοχή έμελλε να αφεθεί στην τύχη της και να μπαχαλοποιηθεί σε υπέρτατο βαθμό, προκαλώντας ακόμη και τις διαμαρτυρίες των μελετητών του κωπηλατοδρομίου – π.χ του καθηγητή ΕΜΠ Κίμωνα Χατζημπίρου.



Το 2010 ήταν η επέτειος των 2500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα, υποθέτω με το νέο ημερολόγιο…Ανεξάρτητα πάντως από τη χρονική ακρίβεια και την πραγματική αρτιότητα των 2500 ετών που πέρασαν (!), νομίζω ότι πέρυσι το γεγονός υποβαθμίστηκε ή τουλάχιστον δεν τονίστηκε όσο έπρεπε. Έτσι αποκτά πρόσθετη αξία μια σημαντική εκδήλωση μνήμης στον Τύμβο του Μαραθώνα, που οργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, αρχαιολόγων και μελετητών της ελληνικής χλωρίδας.



«Ανήμερα» το απόγευμα της επετείου της ιστορικής μάχης – κατά την εκτίμηση της ΕΕ - και ενώ το φεγγάρι θα ετοιμάζεται να γίνει ολόγιομο, θα γίνουν 2 διαδρομές στον υγρότοπο και το δάσος της κουκουναριάς, θα υπογραμμιστεί η ανάγκη προστασίας των αμμοθίνων και των ενδημικών κρίνων της άμμου, θα φυτευθούν συμβολικά κρινάκια της άμμου που έχουν σχεδόν εκλείψει εξαιτίας των πεζών και των αυτοκινήτων ….



• Διαδρομή Α / Πεζοπορική: Θα γίνει μέσα από το σπάνιο είδος δάσους Μαραθώνα-Σχοινιά, με οδηγό τον συγγραφέα-μελετητή και ζωγράφο της ελληνικής χλωρίδας, κ. Γ. Σφήκα. Στη συνέχεια είσοδος στον υγροβιότοπο και επιστροφή στο σημείο εκκίνησης από την παραλία όπου 2500 χρόνια πριν, είχαν αράξει τα καράβια των Περσών. Δίπλα στις αμμοθίνες, κοντά στο σημείο εκκίνησης, όσοι θέλουν θα περιμένουν την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου.



Σημείο Εκκίνησης: 2η Στάση Λεωφορείου, μετά την είσοδο του Κωπηλατοδρομίου - στρίβουμε δεξιά και σταθμεύουμε.

Διάρκεια διαδρομής: 1.30’ περίπου. Στη διάρκεια της διαδρομής δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Συνιστώνται παπούτσια περιπάτου και λίγο νερό.



• Διαδρομή Β / Ποδηλατική: Διασχίζοντας την αγροτική περιοχή θα γίνει στάση στο Τρόπαιο, το σημείο όπου η ιστορική μάχη έκλινε υπέρ των Ελλήνων. Εκεί ο αρχαιολόγος κ. Γ. Σταϊνχάουερ θα μιλήσει για την ιστορία της περιοχής. Επιστροφή μέσα από το δάσος προς την παραλία του Μαραθώνα, λίγα λεπτά από το σημείο εκκίνησης.



Σημείο Εκκίνησης: 2η Στάση Λεωφορείου, μετά την είσοδο του Κωπηλατοδρομίου - στρίβουμε και σταθμεύουμε στον πρώτο κάθετο δρόμο αριστερά.

Διάρκεια διαδρομής: 1.30’ περίπου. Διαδρομή κατάλληλη μόνο για mountain bike.





Για δήλωση συμμετοχής, περισσότερες πληροφορίες και το χάρτη των διαδρομών, επικοινωνήστε με τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας κα Κ. Στεμπίλη, Τηλ: 210 - 32 25 245 (εσωτ. 2) / sepi@ellinikietairia.gr ή επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο http://www.ellet.gr/  





Παλιότερη αναφορά στο ζήτημα των 2500 ετών στην ΟΙΚΟΝΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου