ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Για όλα φταιν οι αγορές - οι πρώην κι οι επόμενες……



Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών μιλάει για την άγρια λιτότητα, ως βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης…Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεήται από του βήματος της Βουλής υπέρ του Μεσοπροθέσμου προγράμματος, θεωρώντας το ως «Παραδείσιο» σε σχέση με όσα πιθανόν να ακολουθήσουν… Στην Ιταλία και στη Γαλλία μιλάνε για την «επίθεση» των αγορών, όπως περίπου μιλάνε για ένα  βαρομετρικό χαμηλό των 950 μιλιμπάρ. Σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο η συζήτηση εστιάζεται -   αν δεν εξαντλείται -  στις δοσο-ληψίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με τα εθνικά κράτη. Όταν βάλεις μέσα σε όλα αυτά  τους σχολιασμούς για την άνοδο του χρυσού αφενός και αφετέρου τις δηλώσεις Κινέζων παραγόντων περί της εμπιστοσύνης που εξακολουθούν να τρέφουν προς το ευρώ, τότε κατανοείς πρωτίστως ένα πράγμα : Ότι η παραπάνω κινητικότητα ιδεών συνιστά ένα «φετιχισμό», ότι τα προϊόντα της εργασίας (όπως είναι ο χρυσός, το ευρώ, τα χρηματιστήρια κλπ) έχουν αναχθεί από «ειδικούς» και ανειδίκευτους οικονομολογούντες σε κυρίαρχες δυνάμεις, με μυστηριακές και «υπερφυσικές» ιδιότητες…..

Ο αείμνηστος Μαρξ μιλούσε για τον φετιχισμό του εμπορεύματος, κάνοντας  ουσιαστικά ένα ψυχογράφημα της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας. Οι οικονομολογούντες την σήμερον ημέραν, ασχολούνται κυρίως και προπάντων με το «φαίνεσθαι» της κρίσης, χωρίς να αναφέρονται  στις βασικές αιτίες της, στη δυσαναλογία παραγωγής και ζήτησης… Οι πιο ανόητοι μιλάνε αφενός για «επίθεση των αγορών» και αφετέρου  για  την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων, που ακριβώς ταϊζουν το θηρίο των αγορών και προετοιμάζουν την δριμύτερη επάνοδό του στο προσκήνιο ! 

Οι κυρίαρχες τάξεις και οι καθεστωτικοί διανοούμενοι έχουν εμπλακεί σε μια βασική αντίφαση : Από τη μια πλευρά επιχειρούν μέσω δημοσίων και (δια)κρατικών κινήσεων, δράσεων, συντονισμών κλπ. να αναχαιτίσουν την κρίση. Από την άλλη πλευρά ο νεοφιλελεύθερος κομπογιανιτισμός  δεν τους επιτρέπει να περιορίσουν, ή έστω  να «θίξουν» και   να «τρομάξουν» τις αγορές. Τα πυρά τους είναι άσφαιρα, ακόμη και τότε που σημαδεύουν τους πιο άγριους κερδοσκόπους….….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου