ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

«Όμορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται»



Από τότε που ο Κοστουρίτσα μίλησε για την φρίκη του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιώντας έναν παράδοξο τίτλο για την ταινία του(«Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται») πολλοί και διάφοροι έκαναν χρήση αυτής της παραδοξότητας για να δηλώσουν μικρότερες καταστροφές. Εγώ προσωπικά χρησιμοποίησα τον τίτλο « τα όμορφα ερείπια όμορφα αποσαθρώνονται» για να μιλήσω για τα ερείπια των κτισμάτων της Γαλλικής Εταιρείας στο Λαύριο, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, με τις υπέροχες όψεις την περίοδο της Άνοιξης αλλά και την κατευθείαν υπόμνηση της παλιάς ζωής, που άνθισε στα μεταλλεία της περιοχής από τα τέλη του 19ου αιώνα..




Αντηχώντας αυτό το πνεύμα, η MOnuMENTA διοργανώνει την ημερίδα «Όμορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται», την Κυριακή 28 Αυγούστου, στον παραδοσιακό οικισμό Φιλώτι (πλατεία Λαχαναριού) της Νάξου – σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία»




Η φετινή ημερίδα (5η κατά σειρά) είναι αφιερωμένη στους 22 κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς που είναι διάσπαρτοι στη Νάξο, και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλλοίωσης και εγκατάλειψης.




Το θεσμικό πλαίσιο αποδείχτηκε αδύναμο να τους προστατέψει από την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, τη λανθασμένη αποκατάσταση των παλαιών κτηρίων, τις χωρίς μελέτη και σχεδιασμό επεκτάσεις, την καταστροφή όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία τους. Η ημερίδα έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα προβλήματα αλλά και τους τρόπους προστασίας, ανοίγοντας διάλογο μεταξύ των φορέων προστασίας και της τοπικής κοινωνίας. 

Υπογραμμίζει η  ΜΟnuMENTA :
http://www.monumenta.org/

« Η σημασία των παραδοσιακών οικισμών είναι μεγάλη και αντικατοπτρίζεται, πέρα από αρχιτεκτονικά κριτήρια κλίμακας, αισθητικής και σχέσης με το φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνική συγκρότηση και τον καθημερινό πολιτισμό των ιστορικών αυτών συνόλων -που σταδιακά εκλείπει- αλλά και στη δυνατότητα βιώσιμων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων με βάση τον πολιτιστικό τουρισμό» .





Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο ομιλίες για τα προβλήματα των οικισμών της Νάξου και τη διαδικασία προστασίας των χαρακτηρισμένων ως παραδοσιακών οικισμών, από τους αρχιτέκτονες Θέμη Μπιλή και Μαρία Μαγνήσαλη και την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις των αρμοδίων φορέων προστασίας και συζήτηση με το κοινό . Για την Ημερίδα, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου, δίνει πληροφορίες η Ειρήνη Γρατσία 6973308857…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου