ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ…


Οι ωραίοι έχουν χρέη, αλλά και οι ΠΑΕ δεν πάνε πίσω… Χρέη τα οποία πληρώνει ο δημόσιος προϋπολογισμός, δηλαδή το κράτος, δηλαδή ο λαός, δηλαδή εγώ, εσύ, αυτός κλπ. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο :


«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο «βρωμάει από την κορυφή μέχρι τα νύχια» και είναι κρατικά επιδοτούμενη δραστηριότητα. Πριν από ένα χρόνο στη θέση σας ήταν ο κ. Σαχινίδης. Τον ρώτησα τα ίδια. Μου είπε: «Οι ΠΑΕ χρωστάνε 222 εκατομμύρια ευρώ και αν εφαρμόζαμε το νόμο, επειδή από κάποιους ελέγχους που ξεκινήσαμε διαπιστώνουμε ότι κλέβουν ΦΠΑ, χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, υπάρχουν εικονικά συμβόλαια, «μαύρο» χρήμα και παιχνίδια επιρροής, οι περισσότερες ΠΑΕ θα έπρεπε να έχουν κλείσει». Επίσης μου υποσχέθηκε μέτρα βελτίωσης. Ένα χρόνο μετά σας ρωτάω , πόσα είναι τώρα τα χρέη των ΠΑΕ; Δώστε μας τους πίνακες για κάθε ΠΑΕ, τι χρωστάει, πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα, ποιοι είναι οι έλεγχοι που έγιναν σε ομάδες και παράγοντες στο χρόνο που πέρασε και ποια πρόστιμα επιβλήθηκαν σε ομάδες και παράγοντες. Επειδή στο μεταξύ δεν βελτιώθηκαν τα πράγματα αλλά χειροτέρευσαν –κασέτες, αποκαλύψεις, «μαύρο» χρήμα, στημένη διαιτησία, παιχνίδια πολιτικής επιρροής όπου παρελαύνουν τα ονόματα μεγαλοπαραγόντων των ΠΑΕ, πάμπλουτων ανθρώπων που παίζουν παιχνίδια με το κρατικό χρήμα, διαιτητών, αποκαλύψεις για στημένα παιχνίδια, εμπλοκή εταιρειών που παρανόμως παρέχουν υπηρεσίες στοιχηματισμού στην Ελλάδα και μόνο αυτές βάζουν στο κουπόνι πολύ περίεργα παιχνίδια του τύπου Ηλιούπολη-Λεβαδειακός- σας ερωτώ: Τι κάνετε ως Κυβέρνηση; Τι μέτρα έχετε πάρει για τον περιορισμό της βίας, για τον περιορισμό των στημένων παιχνιδιών, για τον περιορισμό της κρατικής επιδότησης, για την αύξηση των κυρώσεων; Εν πάση περιπτώσει, σε μια χώρα όπου η Κυβέρνησή σας «κόβει» μισθούς και συντάξεις με το «μπαλτά» και που κλείνει τη «στρόφιγγα» της κρατικής χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ρίχνοντας και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στην ανεργία, γιατί ανέχεστε μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ να χρησιμοποιούν «μαύρο» χρήμα και να ρυθμίζουν τα χρέη τους χρησιμοποιώντας ένα νόμο του ’90 περί προβληματικών επιχειρήσεων που για άλλη δουλειά φτιάχτηκε; …….Θέλω απαντήσεις, έργα κι όχι λόγια, πολύ περισσότερο διότι τον Ιανουάριο στο νομοσχέδιο περί αγοράς τυχερών παιχνιδιών είχατε ένα άρθρο –άρθρο 26, σημείο 10- όπου απαγορεύατε να μετάσχουν στην αγορά τυχερών παιχνιδιών εταιρείες που δραστηριοποιούνται παράνομα στην Ελλάδα……Στις 17 Μαρτίου το αφαιρέσατε αυτό το άρθρο από τη διαβούλευση, αφού στο μεταξύ είχατε πάει μαζί με τον κ. Σπανουδάκη στο Ισραήλ όπου εκτός προγράμματος είδατε και εταιρείες που δραστηριοποιούνται παράνομα για το στοίχημα στην Ελλάδα».


Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα και δεν μπορεί αυτό να το αντιμετωπίσει κανείς μεμονωμένα αλλά απαιτείται μια συστηματική στρατηγική. «Στο Ισραήλ συναντηθήκαμε με απόλυτη διαφάνεια με δυο εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον ΟΠΑΠ, σε διάφορες δραστηριότητες στις οποίες σήμερα ο ΟΠΑΠ δεν υπάρχει» Ο Υπουργός επέρριψε ευθύνες στην ΕΠΟ δηλώνοντας ότι εξετάζεται νέα τροποποίηση του πλαισίου χρηματοδότησης της ΕΠΟ επί το αυστηρότερο, προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Όσον αφορά στα στημένα παιχνίδια ο υπουργός άφησε αιχμές κατά της Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση τυχόν ευθυνών.


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη δευτερολογία του επεσήμανε το πλαίσιο ανομίας που στήνεται στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με ευθύνη και της κυβέρνησης που επιδοτεί τις υπερχρεωμένες ΠΑΕ και ανέχεται τα πολιτικά παιχνίδια μεγαλοπαραγόντων: «……. Ρωτάω: Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος ομάδων, παραγόντων, διαιτητών; Τι απέδωσε; Πέρυσι τα χρέη ήταν 222.000.000 ευρώ. Τώρα πόσα είναι; Ποιες παραβάσεις διαπιστώσατε; Θα μας δώσετε σήμερα πίνακες ή θα ακούμε απλώς γενικούρες; Ποια πρόστιμα επιβάλλατε πέρυσι;


Ο Υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι "ο σκοπός της πολιτείας δεν είναι να εξοντώσει μια δραστηριότητα, αλλά να την εξυγιάνει" κι απαντώντας στον Δ. Παπαδημούλη ανέφερε ότι «Όσοι πηγαίνουν στο γήπεδο, έχουν καταλάβει πως δεν αστειευόμαστε», διατρανώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να πατάξει τη βία.


Υποστηρίζω κι εγώ : Ποιοι πληρώνουν τα κόστη της ενδογηπεδικής και εξωγηπεδικής ασφάλειας; Ποιοι επιρρίπτουν τα κόστη μιας δημοφιλούς οπωσδήποτε δραστηριότητας στην ολότητα της κοινωνίας; Μήπως θα έπρεπε να επικρατήσει η αρχή ( απόηχος της οικολογικής ντιρεκτίβας «ο ρυπαίνων πληρώνει»….) και στο χώρο των σπορ; Δηλαδή ο ποδοσφαιρόφιλος, και μόνο ο ποδοσφαιρόφιλος, να πληρώνει;


YΓ. Το σκίτσο του ΜΠΟΣΤ είναι τρομερό, οι στίχοι του θαυμάσιοι...Το στυλ του : Λαϊκή καζούρα με στοιχεία Θεόφιλου....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου