ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η ορνιθολογική και ένας διαγωνισμός παραμυθογραφίας....


Λοιπόν, η «Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας» προκηρύσσει διαγωνισμό για ένα παραμύθι με επίκεντρο την Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που βρίσκεται στον κόλπο του Ναυαρίνου : Με χορηγούς επικοινωνίας τον ΣΚΑΪ, τον ΣΚΑΪ 100,3 και την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Προφανώς, αυτό επιδρά γαργαλιστικά σε ορισμένους διαγωνιζόμενους, που θα ήθελαν να γράψουν περί της προστασίας των υγροτόπων επί Οθωμανικής «Διοίκησης», περί της περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Κιουταχή και του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη όπως επίσης και περί των καταπατήσεων του υγροτόπου από άξεστους κατσαμπλιάδες υπό την ηγεσία των αρχιληστών Γεώργιου Κολοκοτρώνη και Θεόδωρου Καραϊσκάκη*….
Εγώ προσωπικά δεν θα εμπλακώ σε τέτοια υπόθεση, αλλά θα δουλέψω ευχαρίστως με κάποια διαφορετικά υλικά. Ιδού εν συντομία η δική μου συμμετοχή στον διαγωνισμό της «Ορνιθολογικής» :

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε το Βασίλειο του καλού Βασιλιά Naturιους, που προσπαθούσε να σώσει τα απειλούμενα πουλιά στη Γιάλοβα με τη βοήθεια του επίσης καλού Βασιλιά Ramsarιους…. Δυστυχώς όμως κάποιοι σύμβουλοι του αγαθού Naturιους είχαν στο νου τους άλλα πράγματα…Ήθελαν σώνει και καλά να φτιάξουν στη περιοχή παλάτια-μαιζονέτες και να τα πουλήσουν σε πρίγκηπες του Βορρά , της οικογένειας των Τεταρτοράχιων….Μηχανεύθηκαν λοιπόν ένα κόλπο, έβαλαν μια κακιά μάγισσα να μεταμορφωθεί σε ομορφούλα γυναίκα διαθέσιμη στην αγορά εργασίας, και την έστειλαν να ζητήσει θέση ως υπουργοπούλα στο παλάτι….Την έλεγαν Μπιρμπιλίνα και ήταν μεγάλη καταφερτζού, αφού έπιασε αμέσως τη δουλειά…Σε λίγο καιρό ο αρχισύμβουλος του Naturιους της εκμυστηριεύθηκε τα σχέδιά του, που ήταν ψήσιμο των πουλιών, στάβλοι για τα αγωνιστικά αμάξια των Τεταρτοράχιων και οι χωριάτες της περιοχής να γίνουν άμισθο υπαλληλικό προσωπικό τους….Ο αρχισύμβουλος , που λεγόταν ΔουΝουΤούλης, έβαλε αμέσως μπροστά το σχέδιο, αρχίζοντας να πουλάει κτήματα, ζώα, οπωροφόρα δέντρα, κοτέτσια και ο,τιδήποτε έβρισκε μπροστά του. Η Μπιρμπιλίνα τον ρωτούσε, «γιατί ΔουΝουΤούλη τα πουλάς;» κι εκείνος της έλεγε, «γιατί έτσι θα υποχρεωθούν να παρακαλέσουν τους Τεταρτοράχιους να τους πάρουν ως τζάμπα εργατικό δυναμικό». Και τελικά έτσι έγινε. Και πεθάναν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα…..»

Εδώ βεβαίως υπάρχει θέμα δεοντολογίας, από τη στιγμή που δεν ανακοινώνω το ακριβές περιεχόμενο του διαγωνισμού της Ορνιθολογικής. Επανορθώνω λοιπόν , με την ανακοίνωση αυτής της σημαντικής οργάνωσης:

«Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Navarino Foundation με την υποστήριξη της BirdLife International, προκηρύσσουν Παιδικό Διαγωνισμό Παραμυθιού με θέμα: «Το Παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Βασικός στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της Προστατευόμενης Περιοχής της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα στην Πύλο της Μεσσηνίας, περιοχή που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 λόγω της σημαντικότητάς της για την άγρια φύση. Επιπλέον, ο Διαγωνισμός στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των παιδιών μέσα από τη δημιουργική δραστηριότητα συγγραφής και εικονογράφησης παραμυθιού με τη χρήση πραγματικών περιβαλλοντικών δεδομένων. Με τη ματιά των παιδιών, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν για τη μοναδική ομορφιά και τις αξίες της λιμνοθάλασσας αλλά και να ενεργοποιηθούν για την προστασία της. Τα παραμύθια των παιδιών φιλοδοξούμε να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη της σπάνιας φυσικής ομορφιάς της περιοχής.
Τα παιδιά ως αυριανοί πολίτες του κόσμου ενημερώνονται, μελετούν, μαθαίνουν και καλούνται με τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό, να επηρεάσουν τη διαμόρφωση ιδεών και αντιλήψεων της αυριανής κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών μπορούν να μάθουν για την Προστατευόμενη Περιοχή της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα, να βρουν πληροφορίες, τους όρους συμμετοχής, όπως και τα Βραβεία του Διαγωνισμού στην ιστοσελίδα:
www.navarinotale.com.

Πληροφορίες Ελίνα Σαράντου, Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας της Ορνιθολογικής; esarantou@ornithologiki.gr, τηλ. 210 8228704 & 210 88227937

ΥΓ ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ
Το «Θεόδωρος Καραϊσκάκης» ήταν αστοχία του Παπανδρέου στη προεκλογική καμπάνια του 2004, στο Νομό Ευρυτανίας, που επισημάνθηκε τότε από την Λιάνα Κανέλη και συνοδεύθηκε με το σκώμμα της ίδιας, «Γεώργιος Κολοκοτρώνης…..Όσον αφορά την εν όψει φωτογραφία μιας «παρέας» πουλιών Ardea Alba, είναι της Λίλας Σιμιτζή…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου