ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΑΣ Ή ΝΤΡΑΜΕΡ ;




Στην Αμερική, οι πολιτικές υποστήριξης της ινδιάνικης κοινότητας μετά έναν ολόκληρο αιώνα διώξεων και εγκλωβισμών σε άθλια στρατόπεδα, επέφεραν την εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού των γηγενών Αμερικανών … Όμως οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν και τα αναπτυξιακά προγράμματα που διαμορφώθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είχαν σαν αποτέλεσμα να προσελκύσουν διάφορους «ολίγον ινδιάνους», με βάση αμφισβητούμενους τίτλους ινδιανικότητας…Το φαινόμενο πολιτογραφήθηκε στην πολιτική αργκώ με τον προϋπάρχοντα όρο “wannabees” – που προφέρεται «γουαναμπήζ» και σημαίνει αυτούς που θέλουν να είναι κάτι (want to be….), προφανώς χωρίς να είναι…..

Στην Ελλάδα δεν έχουμε Ινδιάνους αλλά αγρότες σοβαρά ενδιαφερόμενους για τον αγροτουρισμό, όμως κοντά σε αυτούς υπάρχουν οι «γουαναμπήδες» - για να μου επιτραπεί να εξελληνίσω τον αμερικανικό όρο…Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να απειλούν τον σοβαρό αγροτικό χώρο, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην πολυαπασχόληση των αγροτών. Και να υποχρεώνουν την
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ (ΠΕΝΑ), να ασχολείται κατ’ εξακολούθηση με την οριοθέτηση της έννοιας του αγρότη σε αντιδιαστολή με την έννοια του επιχειρηματία , που απλώς αναπτύσσει δραστηριότητες στο χώρο της υπαίθρου…

Δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος :

« Ο Αγροτουρισμός είναι αγροτικό επάγγελμα. Ο Τουρισμός Υπαίθρου είναι τουριστικό επάγγελμα. Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες από μια αγροτική οικογένεια. Ο Τουρισμός Υπαίθρου είναι τουριστικές υπηρεσίες από έναν επαγγελματία. Ο Αγροτουρισμός υπάγεται και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ο Τουρισμός Υπαίθρου υπάγεται και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού. Ο αγρότης που προσφέρει Αγροτουρισμό πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Ο επαγγελματίας του Τουρισμού Υπαίθρου πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Στα αγγλικά ο Αγροτουρισμός ορίζεται ως Agrotourism. Στα αγγλικά ο Τουρισμός Υπαίθρου ορίζεται ως Rural Tourism………»



«………..Τελικά, σε μια κατάσταση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της «απάτης» προς την ΕΕ και της «συνωμοτικής πρακτικής» των αστών εναντίον των αγροτών, τα χρήματα της αγροτικής ανάπτυξης των αγροτών και της πολυαπασχόλησης των αγροτών, πήγαν σε «έξυπνους» επενδυτές, των οποίων το τελικό αντικείμενο δεν ήταν Αγροτουρισμός. Το ονόμαζαν και το διαφήμιζαν σαν Αγροτουρισμό στα περιοδικά και στα συνέδρια, αλλά ήταν ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια ή επιπλωμένα διαμερίσματα ή ενοικιαζόμενες επαύλεις ή εστιατόρια ή ταβέρνες ή καφενεία ή εργαστήρια μεταποίησης ή ή κλπ, πάντως δεν ήταν ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, διότι απλά δεν τα λειτουργεί αγρότης ή αγρότισσα.
Ο Αγροτουρισμός είναι προσφορά τουριστικών υπηρεσιών (ξενώνας, εστιατόριο, ταβέρνα, εργαστήριο, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις κλπ) ενώ ταυτόχρονα το κύριο εισόδημά τους είναι από την καλλιέργεια χωραφιών ή εκτροφή ζώων ή το ψάρεμα ή την δασοκομία. Και οι Νέοι Αγρότες θέλουν ελεύθερο όλο το εύρος των αγροτικών τους επαγγελμάτων.
Το 2010 επιτέλους ξεκίνησαν τα προγράμματα της μορφής LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013, αλλά δυστυχώς χωρίς το θεσμικό πλαίσιο του Αγροτουρισμού ακόμα. Φοβόμαστε ότι πάλι θα γίνει «πάρτυ» εις βάρος των αγροτών, από επιτήδειους»

Πληροφορίες Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Η φωτογραφία είναι του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΛΙΑΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου