ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΟΡΝΙΘΟ-ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


H χερσαία Αιολική βιομηχανία, ερριμένη ατάκτως σε περιβαλλοντικά σημαντικές θέσεις , βλάπτει σοβαρά την υγεία του περιβάλλοντος και του τοπίου .Ακόμη προσβάλλει την γενετική ποικιλότητα, στο βαθμό που κατακερματίζει τα δάση και τους βιοτόπους, ενώ επίσης κάνει δύσκολη ή αδύνατη τη ζωή πολλών ειδών ορνιθοπανίδας. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται μια στροφή υπέρ των επιθαλάσσιων αναπτύξεων ανεμογεννητριών. Πρόσφατα μάλιστα, στις 9.1.2011, από τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας», ο καθηγητής του αμερικανικού ΜΙΤ ΠΑΥΛΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ έδωσε συνέντευξη όπου και ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα (ή για την ακρίβεια : τα μη- μειονεκτήματα !) των πλωτών αιολικών πάρκων…Για την ιστορία, πρέπει να πούμε ότι οι απόψεις του καθηγητή Σκλαβούνου με μια σειρά από συνοδευτικά σκαριφήματα, ήταν γνωστές και κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο εδώ και κάτι χρόνια, όμως οι ημέτεροι φορείς του τεχνοεπαρχιωτισμού, κομπλεξαρισμένοι από τις πόζες της τεχνολογίας των τεράστιων χερσαίων ανεμογεννητριών, κατάπιναν ο,τιδήποτε τους σερβίρανε σαν σπουδαίο οι συμφεροντολόγοι της Εσπερίας….
Οι ανεμογεννήτριες σε προστατευόμενες περιοχές συνιστούν εγκληματική πράξη εναντίον της ελληνικής φύσης. Σε μια από τις πτυχές αυτού του μεγάλου θέματος, και συγκεκριμένα στην ορνιθοπανίδα, αναφέρεται η ανακοίνωση της Ελληνικής ορνιθολογικής Εταιρείας :

«Έκκληση στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με σκοπό την επείγουσα λήψη μέτρων για τις τελευταίες υγιείς αποικίες Όρνιων της Ελλάδας, στη Κρήτη. Την τελευταία τριετία στα Αστερούσια Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν προσκρούσει σε πτερύγια ανεμογεννητριών οχτώ Όρνια με αποτέλεσμα τη θανάτωση των επτά.

Οι πληθυσμοί του Όρνιου - είδος που προστατεύεται από το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά και κατατάσσεται στα «Απειλούμενα» είδη σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας - έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει στην ηπειρωτική Ελλάδα (λιγότερα από 30 ζευγάρια). Μόνο η Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά 150 περίπου ζευγάρια.
Τα περιστατικά είναι δυστυχώς αναμενόμενα, καθώς απουσιάζει ο σωστός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων δύο αιολικών πάρκων, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί εντός, ή μερικώς εντός, των Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 «Κρούσωνας-Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη-Κόφινας») στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του Όρνιου. Το είδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα αιολικά πάρκα, καθώς προσκρούει συχνά στα πτερύγια ανεμογεννητριών προσπαθώντας να εντοπίσει την τροφή του.

Ο πληθυσμός του Όρνιου στην κεντρική Κρήτη πρόκειται να πληγεί σοβαρά, ίσως και ανεπανόρθωτα, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από τις ιδιοκτήτριες εταιρίες και τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΕΚΑ.

Με δεδομένο ότι οι συνολικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αδειοδότηση αιολικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, οι αθροιστικές επιπτώσεις προβλέπεται να είναι πολύ σοβαρές για τον συνολικό πληθυσμό Όρνιων της Κρήτης .

Η Ορνιθολογική έχει προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας , όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικές κατευθύνσεις που εξέδωσε τον Οκτώβρη του 2010]. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση εστιασμένη σε αμφίβολα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη ραγδαία ανάπτυξη των αιολικών σταθμών στη χώρα μας.

«Απαιτούμε άμεσα από τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις υπεύθυνες ιδιοκτήτριες εταιρείες και να λάβουν μέτρα για τα δύο αιολικά πάρκα τα οποία εξελίσσονται σε βασική απειλή για την ελληνική βιοποικιλότητα. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους που καταλήγουν τελικά επιβλαβείς για το φυσικό περιβάλλον», τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου