ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΝΗΘΑ


Ανέκαθεν η Πάρνηθα ήταν καλός αγωγός της φυσιολατρίας και φυσιογνωσίας, χώρος οικείωσης με την ποικιλότητα του ορεινού τοπίου, πεδίο ανάλωσης ενέργειας και αυτοπαραγωγής εκείνων των φυσικών «ψυχότροπων» ουσιών – που λέγονται ενδορφίνες και προκαλούν υπέροχα αισθήματα ευεξίας…Ζήσαμε πολλά μαζί της, την απολαύσαμε και την υπερασπιστήκαμε με τόσους πολλούς «συνοδοιπόρους» στο οικολογικό κίνημα που δεν τολμώ να τους πω, γιατί φοβάμαι πως θα ξεχάσω κάποιους …..
«Χρόνια σαν τα φτερά», από την εποχή των «αναπλάσεων» του Υπουργείου Γεωργίας το 1983 (εμείς ακούγαμε «αναπλάσεις» και φυσάγαμε και το γιαούρτι) έως τον αγώνα για την υπόθεση της Ιπποκράτειας Πολιτείας και πρόσφατα για την υπόθεση του Καζίνο….Εν τω μεταξύ ο οικισμός των Θρακομακεδόνων ανέβαινε σε υψηλότερα «πόστα» εκτοπίζοντας συμπαγή δασική βλάστηση, οι καταπατήσεις σε διάφορα σημεία συνεχίζονταν – με κορυφαία και διασκεδαστικότερη όλων την εγκατάσταση ενός αυθαίρετου Boeing 720 (!) ως καφετέριας ! - το δε βουνό των 450 περίπου τετρ. χιλιομέτρων έχανε τα 55 από αυτά μετά την πυρκαγιά του 2007.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Πάρνηθα χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση, μια συνολική αξιολόγηση των προβλημάτων της. Χρειάζεται ένα νέο πνεύμα συσπείρωσης για τα δεινά που απειλούνται μέσα σε συνθήκες Fast Track - ό μεθερμηνευόμενον ελληνικά σημαίνει Blitz crieg , που είναι ο όρος ο δηλωτικός για τον κεραυνοβόλο πόλεμο των ναζί : Τουτέστιν, ο πόλεμος εναντίον του περιβάλλοντος μπορεί πλέον να είναι κατά τις προδιαγραφές των ναζιστικών κεραυνοβόλων επιθέσεων….
Αφού ομολογήσω μετά συντριβής ότι χρησιμοποίησα έναν όρο («Blitz crieg») που πρωτοχρησιμοποίησε εν Ελλάδι ο Θεόδωρος Πάγκαλος – όταν στόχευε να καυτηριάσει την πρακτική Βενιζέλου έναντι του Παπανδρέου το 2004 - επανέρχομαι στην υπόθεση της ενότητας των δυνάμεων που υπερασπίζονται το βουνό : Εμείς του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ θέλουμε να συμπράξουμε με κάθε άτομο ή συλλογικότητα, που συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις αρχές μας. Αν κάποιοι θέλουν να κινηθούν μόνοι τους, δικαίωμά τους: Όμως τότε ας μη κλαιγόμαστε για την έλλειψη «κρίσιμης μάζας» στην εκφορά περιβαλλοντικών διεκδικήσεων προς τα «έξω»…
Τελευταίο και αξιολογότατο : Ο Βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε
ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για την υπόθεση της εγκατάστασης στην Πάρνηθα της «Τεχνόπολης» των 108 στρεμμάτων ….Η ζημιά των 108 στρεμμάτων μπροστά στα 450.000 στρέμματα του βουνού φαίνεται μικρή, όμως το «φαινόμενο απατά» : Πρόκειται για ένα τραυματισμό στη συνέχεια και αρτιότητα του δασικού χώρου….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου