ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ





Η συμμετοχή μου στην «Αττική Συνεργασία» στο πλευρό του Αλέξη Μητρόπουλου, είναι προϊόν αγωνίας για την πορεία της χώρας μου μπροστά στην μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της. Είναι ακόμη προϊόν αγωνίας για την εξέλιξη του οικολογικού κινήματος, μακριά από τη λογική των ετερόφωτων πολιτικών σχημάτων .


Η πορεία μου σε αυτό το κίνημα ξεκινάει το 1977, με τους αγώνες κατά της εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρα στην Κάρυστο και συνεχίζεται έκτοτε με πρακτικές και θεωρητικές συμβολές: Για το ενεργειακό πρόβλημα, για το αστικό περιβάλλον, για την προστασία των περιαστικών δασών και του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, για την πυροπροστασία του Υμηττού και της Πάρνηθας. Αλλά και με την αρθρογραφία ή την στελέχωση εντύπων όπως η "Οικολογική Εφημερίδα" , η "Νέα Οικολογία", η "Οικοτοπία" .


Συμμετείχα σε δράσεις αλλά και στην κίνηση των ιδεών, με εμμονή στις ιδέες της εναλλακτικής και αντισυμβατικής οικολογίας. Κράτησα αποστάσεις από τον κοντόφθαλμο ακτιβισμό αλλά και από την οικολογία των γραφείων, γράφοντας βιβλία που εμπεριείχαν όχι μόνο γνωσιολογικές αναζητήσεις αλλά και προσωπικά βιώματα : «Πόλη φύση και κοινωνία»,1990, «Υμηττός» 1991, «Αττική» 1996, «Ο άλλος τουρισμός», 1998, «Τα βουνά του κόσμου» 2003, «Κατά φαντασίαν ιπτάμενος» 2009)


Στα πλαίσια της ευρείας δημοκρατικής αριστεράς, συνέβαλα στην κριτική του δογματισμού, του οικονομισμού, της μονοδιάστατης ανάπτυξης . Συμμετείχα στις κινητοποιήσεις εναντίον της Νέας Τάξης και των «πράσινων» ερεισμάτων της (Κον Μπεντίτ, Λιπιέτζ, κ.ά) όπως επίσης και στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων : Αποστασιοποιημένος από τον αυτιστικό εθνικισμό αλλά και από τον δουλικό ευρω-επαρχιωτισμό.


Σήμερα οι παρεμβάσεις μου για το κέντρο της Αθήνας, για το δικαίωμα στη διαδήλωση αλλά και στο εμπόριο, για την αισθητική του αστικού τοπίου, για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, έχουν γνώμονα τις δημοκρατικές αξίες και την ποιότητα ζωής. Μακριά από επιθετικούς λαϊκισμούς ή πλειοδοσίες «φιλανθρωπίας» , πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει αυτό που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της διεθνούς φτώχειας και της προσφυγιάς – αλλά τίποτε περισσότερο.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΙΖΑΣ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


Εκδότης του περιοδικού ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ, διαχειριστής του ιστότοπου http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com , συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού greekarchitects , μέλος του Ορειβατικού Ηλιούπολης και του συλλόγου της Καρυστίας(ΣΠΠΕΝΚ) - που αγωνίζεται για την αρτιότητα του ελλαδικού τοπίου ενάντια στους «πράσινους» κερδοσκόπους και τυχοδιώκτες….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου