ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

DOGΑΔΙΚΑ, ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ



T
ο είχα καημό χρόνια. Πολύ πριν δω το σπονδυλωτό φιλμ «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ» του Παντελή Βούλγαρη(1998), με εκείνο το τρομερό επεισόδιο ονόματι «ΒΙΕΝΑΜ», που διαδραματιζόταν σε ένα σκυλάδικο (παρ’ημιν «Dogάδικο») και όπου οι γαυγιζόμενοι στίχοι ήταν το άκρον άωτο της πλακός…Πολύ πριν περάσω με αυτοκίνητο έξω από συγκεκριμένο ντογκάδικο της βόρειας Ελλάδας, όπου ενεφανίσθη το πρώτον η επιγραφή «ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ» - για να εμπνεύσει εν συνεχεία τον Δημήτριο Πανούση σε ένα από τα γνωστά θεάματα-ακροάματά του.

Το είχα καημό να δω στίχους σκυλοτράγουδων συγκεντρωμένους.

Γι αυτό και έλεγα από παλιά το πόσο σπουδαίο θα ήταν να αναλάμβανε ένας κοινωνικός ή λογοτεχνικός ερευνητής μια έρευνα πάνω στους στίχους των σκυλάδικων. H επιθυμία μου όμως παρέμενε ανεκπλήρωτη, μέχρις ότου ξαφνικά, χάρις στην συλλεκτική μανία του συναδέλφου Σωτήρη Μαράκη,έγινε εν μέρει πραγματικότητα. Τελείως αναπάντεχα.
Σκοπεύω λοιπόν να δημοσιοποιήσω κάποιους σκυλοστίχους, αλλά με δόσεις. Γιατί αυτό θα επιτρέψει να γίνει καλύτερη ανθολόγηση αλλά και πρόσληψη από τη πλευρά του αναγνώστη.

Κώστας Καφάσης
«Το βράδυ θα έλθω να σε πάρω,
γι' αυτό μη φας, θα φάμε γλάρο.
»

Λάκης Σκουτάρης

«Είμαι ένας άνθρωπος τρελός,
σχιζοφρενής και μανιακός,
που μες την τρέλα μου ο φτωχός,
ψάχνω για να' βρω λίγο φως
» «Σκοτάδι, πισσοσκόταδο, μαύρο σκοτάδι πίσσα, σκοτάδι είσαι σκοτεινό,
σκοτοσκοτεινιασμένο, σκοτάδι κατασκότεινο, και βράδυ βραδιασμένο.
»
Αντζελα Ρέμπη
«Αν είχανε φωνή οι γκαρσονιέρες,
θα πέφταν σαν ξερόφυλλα οι βέρες
»