ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΜΑΡΓΑΡΗ-ΤΑΡΙΑ




Βασικά ήθελε να τον παίρνουν στα σοβαρά, αν και παράλληλα νόμιζε ότι διαθέτει χιούμορ επιπέδου πρέμιερ λιγκ.
Η κύρια ενασχόλησή του ήταν η ανάδειξη του αυθεντικού οικολογικού λόγου – όμως ελαφρά μόνο απόξεση της άνω στοιβάδος αποδείκνυε ότι πρωτίστως ενδιαφερόταν για την προώθηση της δικής του αυθεντίας. Ταυτόχρονα όμως, ο ίδιος έβγαινε σε απανωτά και αλλεπάλληλα «οφσάϊτ», όταν αναλάμβανε να αναλύσει τα προβλήματα της ΔΕΗ, της Ολυμπιακής, των Ταχυδρομείων κλπ. Ο άνθρωπός μας ουδόλως καταλάβαινε ότι δεν υπάρχουν τείχη μεταξύ γνωστικών πεδίων, ότι δεν υπάρχει απόλυτη σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου ειδήμονος ατόμου και ενός γνωστικού αντικειμένου. Ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση οποιασδήποτε θέσης, μέσω της απλής κατάθεσης ακαδημαϊκών τίτλων.
Κατά καιρούς ασκούσε κριτική σε διάφορους που «έκοβαν και έραβαν» τη φύση, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει σε μείζονα θέματα όπως η εκτροπή του Αχελώου, να υιοθετεί την παραδοσιακή και αντι οικολογική «κοπτοραπτική». Γι αυτό και ήταν ικανός να συμβάλει σε αποτελέσματα ανάλογα με αυτά της φωτογραφίας, που εικονίζει έναν πλαστικό χειρούργο και παραπλεύρως το αναπλασθέν γυναικείο στήθος…..

Οι βολές του εναντίον της εξουσίας ήταν τόσο αντιεξουσιαστικές, όσο ήταν εναντίον του Χαλιφάτου ο Ιζνογκούντ – γνωστή φιγούρα του Κοσινύ, που ήθελε σώνει και καλά να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Εξ άλλου σε πάμπολλα ζητήματα υπερακόντιζε τις θέσεις της εξουσίας - όπως π.χ για τα μεγάλα φράγματα, για τα πυρηνικά, για τα μεταλλαγμένα - σκορπίζοντας σύγχυση και παίζοντας έναν ιδεολογικό «ανταρτοπόλεμο» , αλλά αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι τη μετωπική αντιπαράθεση.Η χρησιμοποίηση των γνώσεών του εναντίον διαφόρων οικολογούντων στόχευε στην εκτόπιση ή και έξωσή τους, για να έχει αυτός και οι όμοιοί του το μονοπώλιο των οιωνδήποτε γνωματεύσεων, εν είδει συγχρόνου ιερατείου.Υποθετικά πήγαινε «ενάντια στο ρεύμα» και εναντίον της οικολογικής «μόδας», ξεχνώντας φυσικά το ότι υπήρχε ανάγκη να γίνει το "ρεύμα" "ποτάμι" και κάτι περισσότερο ακόμη, για να αλλάξουν οι καταστάσεις.Και τη στιγμή που το Κίνημα έκανε αγώνα για να μαζέψει ανθρώπους από όλα τα γνωστικά πεδία, αυτός έκανε αγώνα για να τους απαξιώσει και να τους αποδιώξει ..
Έλα όμως που δεν του βγήκε, γι αυτό και οδεύει πικραμένος στην συνταξιοδότηση….

Ακολουθούν κάποια από τα «μαργαρητάρια» του σε μια συνέντευξη υπό τον τίτλο «Αλήθειες και μύθοι για την ελληνική οικολογία»


το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι χειρότερος ακτιβιστής και χωρίς καμία γνώση αποφασίζει, μπλοκάροντας τα πάντα.

Όλα, μα όλα τα φράγματα της ΔΕΗ -να αναφέρουμε ένα παράδειγμα- είναι οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιτυχίες

Οι άνθρωποι (δηλ. Οι Οικολόγοι)είναι άσχετοι. Αρθρογραφώ απ' το '81 και αν έχω κάπου κάνει λάθος, ας έρθουν να μου το πουν. Να τους πω και εγώ πού έχουν κάνει λάθος αυτοί, ό,τι έχουν πει και δεν έχει ισχύσει. Η Δαμανάκη ως υποψήφια δήμαρχος έλεγε ανοησίες, ότι θα ανασυστήσει τη γειτονιά, θα έπαιρνε τις γριές δηλαδή την ώρα που έπαιζε η «Λάμψη» και θα τις κατέβαζε στον δρόμο.

Στο πανεπιστήμιο κάποτε έκανα ένα πείραμα. Πήγα με μια φωτογραφική μηχανή στο Κολωνάκι και πήρα φωτογραφίες των 100 πρώτων επισκεπτών σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα και των 100 επισκεπτών σε ένα ντελικατέσεν. Τις βάλαμε στον τοίχο όλες και ζήτησα από άτομα που δεν ήξεραν τι γινόταν να πουν ποιοι φαίνονταν πιο υγιείς. Του βιολογικού ήταν σπυριάρηδες, κακομοίρηδες, γκρινιάρηδες, αφελείς, προβληματικοί. Χωρίς να είμαι εναντίον των βιολογικών τροφών, ουσιαστικά είναι ένα σνομπ προϊόν.

Ακούτε τον κάθε ανόητο εδώ να λέει ότι επειδή η Ελλάδα είναι σεισμογενής δεν θα πρέπει να γίνουν πυρηνικά εργοστάσια.

Ντοπάρουν και τα παιδιά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία, η οποία πρέπει να σταματήσει

Η πόλη(δηλ.η Αθήνα) θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερο πράσινο, αλλά οι οικολόγοι και οι αρχαιολόγοι του '50 διαμαρτύρονταν κι έλεγαν ότι έπρεπε φαίνεται η Ακρόπολη

Οι συνδικαλιστές κι οι σύγχρονοι οικολόγοι μού θυμίζουν καλόγερους του μεσαίωνα. Σε σχέση με θέματα περιβάλλοντος περνάμε τον νέο μεσαίωνα στην Ελλάδα και το πιο πιθανό είναι ότι θα πάμε και στην Ιερά Εξέταση.

Το πετρέλαιο είναι φυσικό προϊόν, ένα βιολογικό προϊόν, άρα θα αποικοδομηθεί, απλώς θα πάρει χρόνο *
(Σημ. Οικοπαράξενου : Ας ησυχάσουμε λοιπόν, αφού είναι τέτοιο το πετρέλαιο και δεν προέρχεται από πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος ....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου