ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

NO NEWS IS GOOD NEWS


"Το να μην υπάρχουν νέα, είναι καλό νέο", έλεγε το παλιό αγγλοσαξωνικό γνωμικό...Μακάρι λοιπόν να μην υπήρχαν νέα για ένα διάστημα, μακάρι όλα να ήταν στη θέση τους, μακάρι να σιγούσαν οι διάφορες γκρινιάρικες ιστοσελίδες - όπως η παρούσα. Όμως στην αναμπουμπούλα της κρίσης ο "αναπτυξιακός" λύκος χαίρεται, όντας έτοιμος να προωθήσει τα βραχείας πνοής σχέδιά του : Να δημιουργήσει νέες καταστάσεις στον χώρο της ορεινής υπαίθρου παρά τις επιταγές της οικολογικής αρτιότητας, της περιφρούρησης του τοπίου, της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών .


Ούτε λίγο λοιπόν ούτε πολύ, διαβάζουμε σε ηλεκτρονική ανακοίνωση της Εθελοντικής Ομάδας "Δράση Πιερίας" (Ο ΤΟΠΟΣ, Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 000, Τηλ. 23510 34 714, Φαξ: 23510 34 174info@otoposmou.gr, ιστοχώρος: http://www.otoposmou.gr):






"Πριν λίγες μέρες, σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Κατερίνη, σχεδόν σύσσωμοι πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Πιερίας, «σταύρωσαν» μία από τις (κακώς) απούσες (κατόπιν οδηγίας) από τη συνεδρίαση συναρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες προστασίας. Αποφάσισαν μάλιστα να επισκεφθούν τον Υπουργό Πολιτισμού για να ζητήσουν την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης του 1985 (Μελίνας Μερκούρη) που κήρυξε τον Όλυμπο ως «ιστορικό-αρχαιολογικό τόπο», την κατάργηση του Αρχαιολογικού Νόμου (!!!!) και την απομάκρυνση της εφόρου αρχαιοτήτων Κατερίνης κ. Έφης Πουλάκη-Παντερμαλή.
Σχεδόν άπαντες της επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα, δημοτικός «άρχοντας» μάλιστα χρησιμοποίησε βαρύτατους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Αποσιωπήθηκε δε με προκλητικό τρόπο έγγραφο της παραπάνω Εφορείας, με το οποίο τίθεται το πρόβλημα και υποστηρίζονται εδώ και 8 μήνες περίπου τα αιτήματα και της δικής μας ομάδας, που συνοψίζονται στο εξής απλό: Ζητείστε να μπουν στον Όλυμπο κανόνες χρήσεων γης και προστασίας!! Δυστυχώς όμως, αυτό φαίνεται ότι είναι εκείνο ακριβώς που οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να αποφύγουν!! Κατέληξαν λοιπόν στο «Κόβει τις οικοδομικές άδειες, σταματά την ανάπτυξη, δεν μπορούμε να χτίσουμε. Διώξτε την!» «Καταργείστε τον Αρχαιολογικό Νόμο» «Καταργείστε την προστασία του Ολύμπου από το ΥΠΠΟΤ" .......
Όμως το βουνό των θεών δεν είναι κτήμα των κατοίκων της Νότιας Πιερίας ή της Βόρειας Θεσσαλίας. Ο Όλυμπος είναι παγκόσμιο μνημείο της φύσης, είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό της πολυπόθητης «ανάπτυξης» ούτε να πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης.
Παρακαλώ, ενημερωθείτε! Ο Όλυμπος βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κινδυνεύει!
Ενισχύστε την προσπάθεια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών για την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Συζητήστε το με τους φίλους σας, τους γνωστούς σας, τους συναδέλφους σας και απαιτείστε από την Πολιτεία, μαζί με εμάς, την άμεση προστασία του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου