ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ....



«......τα μεγαλοστελέχη των αιολικών εταιρειών έχουν κατακτήσει τα καίρια πόστα των δημοσίων και κρατικών υπηρεσιών που προωθούν και αποφασίζουν τις επενδύσεις στα αιολικά πάρκα...... το αιολικό λόμπυ καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος, πρώτα, από τις επιδοτήσεις εγκατάστασης και στη συνέχεια από τα μετέπειτα κέρδη, μέσω της εξασφαλισμένης υψηλής τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας».
ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ


. Ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων συνυπέγραψαν το ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ και 13 άλλες συλλογικότητες(14 Απριλίου 2010), σχετικά με το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».Το ν/σ πρόκειται να έλθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες, έχοντας σαν κύριο περιεχόμενο την προώθηση των ανεμογεννητριών μέσω της παράκαμψης διαφόρων περιβαλλοντικών περιορισμών. Με το θέμα αυτό απασχολήθηκαμε για τελευταία φορά στις 10.1.2010(«Αεριτζήδες εναντίον της φύσης»), όμως η παρούσα συγκυρία προσδίδει στην όλη υπόθεση μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και τούτο γιατί το «περιβάλλον της οικονομικής κρίσης» ευνοεί εσπευσμένες και επιπόλαιες αποφάσεις για την κάλυψη οικονομικών προβλημάτων, παραγνωρίζοντας τη θεμελιακή σημασία των φυσικών πόρων της χώρας – όπως είναι το τοπίο, η βιοποικιλότητα, η αρτιότητα της φύσης.
Σήμερα οι αιολικές εταιρείες, έχοντας την επικουρία ενός λόγου άσχετου με τις αισθητικές αξίες, «τεχνικού» από πρώτη όψη αλλά ελλειμματικού ως προς την τεκμηρίωση, προωθούν μια πρακτική «προκρούστειας» διαχείρισης της φύσης. Επιχειρούν να δεσμεύσουν την ενέργεια του ανέμου όχι μέσα από διαδικασίες προσαρμοσμένες στο υφιστάμενο, παραγωγικό και φυσικό σκηνικό, αλλά μέσα από διαδικασίες συγκεντρωτικές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αυτό εξηγεί και τη περιορισμένη σημασία που δίνουν σε ελπιδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η επιτόπια «ζεύξη» αιολικών μονάδων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ή η δέσμευση της ενέργειας του ανέμου για τις ανάγκες της εμπορικής ναυσιπλοϊας..
ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ και των άλλων συλλογικοτήτων :
«Είμαστε τοπικές οργανώσεις των υποψήφιων περιοχών προς εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων και διαβεβαιώνουμε ότι η χωροθέτηση εκατοντάδων α/γ σε ευαίσθητες περιοχές θα έχει τραγικές συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα έχει έναν ανεκτίμητο πλούτο: το φυσικό τοπίο της και την πολιτιστική κληρονομιά της. Αυτά στηρίζουν κατ’εξοχήν την ταυτότητά μας, την ποιότητα ζωής μας και την οικονομία μας μέσω του τουρισμού. Το προτεινόμενο ν/σ «Επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ…..» στρέφεται εναντίον των τελευταίων παρθένων βουνών και νησιών μας που θα πάθουν ανεπανόρθωτη ζημιά με βιομηχανικού τύπου επεμβάσεις και υποδομές (π.χ διανοίξεις δρόμων, νέα δίκτυα μεταφοράς, μετακινήσεις όγκων χώματος και εκχερσώσεις γης, τόνοι τσιμέντου). Η πρόσφατη προειδοποίηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος προς τη χώρα μας να προφυλάξει τις περιοχές Νatura 2000 , ήρθε στην κατάλληλη στιγμή προτού δοθεί το χαριστικό χτύπημα στην ελληνική φύση με το εν λόγω νομοσχέδιο....

.....Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εξοικονόμησης και παραγωγής περισσότερο καθαρής ενέργειας για τους οποίους η κυβέρνηση δεν δείχνει ούτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ούτε ιδιαίτερη διάθεση για υποστήριξη (μέσα από κίνητρα, επιδοτήσεις κλπ). Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες,δεν δείχνει καμιά πρόθεση διαμόρφωσης Ολοκληρωμένου Εθνικού Στρατηγικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ανάλυση των πραγματικών αναγκών, ποσοτικοποίηση των στόχων, προτεραιότητες, συστήματα ελέγχου, μετρούμενα αποτελέσματα, μηχανισμοί επαλήθευσης και διόρθωσης κλπ).

.......Γιατί δεν ενισχύονται οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ και οι οικιακοί καταναλωτές να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που χρειάζονται; Θα ήταν οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέρον η ενέργεια να παράγεται, κατά το δυνατόν, εκεί που καταναλώνεται (αποκεντρωμένο σύστημα) γλιτώνοντας τις απώλειες και το τεράστιο κόστος των δικτύων μεταφοράς της όπως για παράδειγμα τα πανάκριβα έργα διασύνδεσης με το νησιώτικο χώρο.
......Είμαστε απλοί πολίτες που νοιαζόμαστε για την τύχη του τόπου μας. Δεν στρεφόμαστε εναντίον των ΑΠΕ, αλλά κατά της σχεδιαζόμενης εφαρμογής τους με καταστροφικά έργα μεγάλης κλίμακας....

Καλούμε όλους τους βουλευτές να ενημερωθούν προτού ψηφίσουν...Καλούμε όλους τους πολίτες να επαγρυπνούν γιατί το προτεινόμενο ν/σ, το οποίο με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, προωθεί ως «περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα» το «ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά παντού», θα αλώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην ελληνική φύση, χωρίς να δίνει ουσιαστική και σε βάθος χρόνου απάντηση στην αναγκαιότητα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.


Υπογράφουν :

1. Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου ,στο οποίο συμμετέχουν οι ακόλουθες οργανώσεις:
Περιβαλλοντική Ομάδα Κυκλάδων «Γαία»
Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας
Ναυτίλος εν Δράσει (Νομός Λέσβου)
Ένωση Πολιτών Σύρου «Εύπλοια»
Σύλλογος Οικολογίας Χίου
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας
Αρχίλοχος Πάρου
Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου
Ένωση Πολιτών Σκύρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος
Ένωση Πολιτών Τήνου
Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης
Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς (Σκύρος)
1. Περιοδικό «Οικολογείν» - Γιάννης Σχίζας
2. Διαδημοτική Συνεργασία Πολιτών Δήμων Μαραθώνα, Ν.Μάκρης, Ραφήνας
3. Φοίνιξ ''Εταιρεία Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης'' http://www.phoenix-crete.org/
4. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος
http://www.karpenissi.eu/?pg=main/main
5.Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων
6.Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου
7.Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας
8.Κίνηση Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας
9.Κίνηση Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδος
10. Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου-Πάρνωνα 'Ο Ποσειδών'
11.Πολιτιστικός Σύλλογος Κόρης Πύργου (Τήνος)
12. Πολίτες για την προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες
13.Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου