ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΦΥΣΗ ΑΦΥΣΙΚΗ



Στις 10.2.2010 η Αστυνομία συνέλαβε 14 κατοίκους στο Αποπηγάδι της Κρήτης, διότι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών . Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σενάριο του συγκεκριμένου επεισοδίου προβλέπεται να παιχθεί και σε άλλες περιοχές, το ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση-διαμαρτυρία (19.10.2010) και προχωρεί στη συλλογή υπογραφών (http://windwatch.gr/) .
Σημειώνει το Δίκτυο :
« Για πρώτη φορά οι τελευταίες παρθένες περιοχές των βουνών και τα νησιών μας απειλούνται να υποστούν πρωτοφανή αλλοίωση και μάλιστα να περάσουν σε χέρια μεγάλων επιχειρήσεων με άλλοθι τη «σωτηρία» της γης από την κλιματική αλλαγή...... θεωρούμε ότι για οποιαδήποτε απόφαση εγκατάστασης ΑΠΕ, βασικό στοιχείο κάθε πραγματικής δημοκρατίας παραμένει, η νομιμότητα των διαδικασιών και των διοικητικών πράξεων, η πλήρης και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών καθώς και η ενεργή συμμετοχή τους στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Εάν πάλι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα, ας περιμένει ότι οι κάτοικοι και άλλων περιοχών δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην επιχειρούμενη καταστροφή των τόπων τους».

Μερικοί προσπαθούν να ευτελίσουν το ζήτημα παρουσιάζοντάς το ως ζήτημα προστασίας ορισμένων ειδών της ορνιθοπανίδας – ενδεχομένως και ως ζήτημα αγραμματοσύνης των αποδημητικών πουλιών, που δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τις πινακίδες της αιολικής βιομηχανίας! Είναι αυτοί που παραγνωρίζουν τη δυσμορφία του τοπίου, από τη ζεύξη των τερατωδών μηχανικών συστημάτων και του φυσικού αναγλύφου.. Που παραγνωρίζουν τα φυσιο-κτονικά «συνοδά» έργα των ανεμογεννητριών, την οδοποιία, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρισμού, τους υποσταθμούς της ΔΕΗ που ρυθμίζουν τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και που αδιαφορούν για την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές υλικών και τεχνογνωσίας – επομένως την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου - αντί της ανάπτυξης εσωτερικών ενεργειακών συστημάτων.
Και ενώ οι «ρεαλιστές» παραγνωρίζουν όλα αυτά παίζοντάς το εντός /εκτός της νομιμότητας - κατά βούληση και κατά περίπτωση - ο ολιστικός λόγος της οικολογίας αδυνατεί προς το παρόν να συνεγείρει όλες εκείνες τις αντιστάσεις, που θα έκαναν την «κρίσιμη μάζα» και θα έβαζαν στη θέση τους τους «αεριτζήδες». Αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της συγκυρίας, όπως και στην επαμφοτερίζουσα στάση κάποιων μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Όμως επίσης οφείλεται στο βροντερό ΑΠΩΝ της καλλιτεχνικής κοινωνίας : Της κοινωνίας που θα έπρεπε να είναι μπροστά και να μάχεται, σε αυτό το μεγάλο, αισθητικό και οικολογικό μετερίζι.
Στη δεκαεία του 1980 η αυστριακή κυβέρνηση προωθούσε ένα σχέδιο μερικής εκτροπής του ποταμού Δούναβη σε παράλληλο αγωγό , πράγμα που σήμαινε τη καταστροφή μεγάλου τμήματος του αντίστοιχου παραποτάμιου δάσους του Χάϊνμπουργκ. Το δάσος αυτό διέθετε ασύγκριτη ποικιλότητα βλάστησης, τόση ώστε να κάνει τον νομπελίστα Κόνραντ Λόρεντζ - βιολόγο αλλά και ακτιβιστή- να το ονομάζει «τροπικό δάσος σε εύκρατη ζώνη» . Γι αυτό το δάσος, ένας Αυστριακός ζωγράφος και ακτιβιστής επίσης, που δυστυχώς δε συγκράτησα το όνομά του, έκανε μια αξέχαστη δήλωση ενάντια στους περιβαλλοντοκτόνους «ρεαλιστές» της ενέργειας, που περίμεναν με αναμένες μηχανές στις μπουλντόζες για να εισορμήσουν:
«Εάν ένας τρελός έμπαινε σε ένα μουσείο και κατέστρεφε κάποιους πίνακες Φλαμανδών ζωγράφων με θέμα τα εξαίσια δάση της χώρας τους, τότε προφανώς θα συλλαμβάνονταν και θα οδηγείτο στο τρελοκομείο. Τώρα τι πρέπει να γίνει με αυτούς που ετοιμάζονται να επιτεθούν , όχι σε απεικονίσεις αλλά στο ίδιο το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ δάσος;»

Θα περίμενα κι εγώ στη δική μας περίπτωση, κάποιους από τον καλλιτεχνικό κόσμο να βγούν στο κλαρί και να υπερασπίσουν την απειλούμενη ελληνική γραφικότητα. Να καταγγείλουν τη φρανκεσταϊνική τερατογένεση , που εκμαιεύει μια ιδιοτελής βιομηχανία. Μια βιομηχανία που αντί να προσαρμόσει τη παραγωγή της στις εδαφικές και οικολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας, επιδιώκει σαν νέος Προκρούστης την ακριβώς αντίθετη προσαρμογή ! Που παρά την πράσινη ρητορική της, θέλει να κάνει την ελληνική φύση αφύσικη....
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΙΖΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου