ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ....


Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) καταγγέλει σε ανακοίνωσή της (21.1.2010) την απαξιωτική μεταχείριση που υφίσταται από τους «εναλλασσόμενους» Υπουργούς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ΥΠΑΑΤ).

Η ΠΕΝΑ «συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του συνόλου του αγροτικού κόσμου...., επιδιώκει μια μακροχρόνια αγροτική πολιτική (σε συμφωνία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα) και διαμαρτύρεται έντονα για την αναξιοπιστία του Υπουργείου και την περιφρόνηση της προσωπικότητας των υποψηφίων προς ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, οι οποίοι από την πρόσκληση της 27-1-2009 περιμένουν ένα ολόκληρο χρόνο μετά τις αποφάσεις που έπρεπε, όπως προκήρυσσε η πρόσκληση, να βγουν σε τέσσερις μήνες. Οι ίδιες απαράδεκτες καθυστερήσεις συμβαίνουν σχεδόν με όλα τα αγροτικά θέματα, ενώ οι απαιτήσεις τρίτων από τους αγρότες επιβαρύνονται με δυσβάστακτους «τόκους υπερημερίας». Εξ άλλου η ΠΕΝΑ καλεί στις 27 Ιαν 2010,ώρα 11.30 , στην Αθήνα ( πλατεία Καραϊσκάκη, Ξενοδοχείο Στάνλεϋ) τους νέους αγρότες και τους υποψήφιους νέους γεωργούς σε συνάντηση, συζήτηση και διαμαρτυρία για το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου και το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της ανακοίνωσης των Νέων Αγροτών είναι η διαπίστωση της ανάγκης για συντονισμένη και «εστιασμένη» δράση του σημερινού αγροτικού κινήματος, με την υποστήριξη κατά το δυνατόν περισσοτέρων κοινωνικών ομάδων, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην κοινωνία. Η διαπίστωση αυτή έχει πραγματικά μεγάλη αξία σε ένα διεκδικητικό κίνημα, που στο παρελθόν υπό την επίδραση διαφόρων «πλειοδοτών» συνήθισε να επιδίδεται σε δράσεις προβληματικές και απωθητικές για την ευρύτερη κοινωνία , αντί να επιχειρεί να κερδίσει την συμπαράστασή της.
Η ΠΕΝΑ καταθέτει ακόμη μια σειρά από προτάσεις για την αναζωογόνηση της αγροτικής παραγωγής , ιδιαίτερα εν όψει του «τέλους της ιστορίας» των επιδοτήσεων το έτος 2013 . Ξεχωρίζουμε μερικές από αυτές :

Να προσδιορισθεί ο όρος «επαγγελματίας αγρότης», να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις στον Αγροτικό Συνδικαλισμό (με επιλεκτικές ετήσιες χρηματοδοτήσεις λειτουργικών δαπανών), να οργανωθεί το μητρώο αγροτών και να καταξιωθεί το αγροτικό επάγγελμα.
Να βελτιωθούν ή να δημιουργηθούν υποδομές, εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά και επενδύσεις. Ακόμα Express Σχέδια Βελτίωσης για γεωργούς για στάγδην άρδευση (με ηλεκτρονική υποβολή για πραγματική εξπρές διαδικασία, όπως σε άλλα προγράμματα).
Να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών χονδρικής-λιανικής και παρατηρητήριο τιμών αγροεφοδίων, σε πολλά σημεία της Ελλάδας και δημοπρατήρια προϊόντων σε κάθε περιοχή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και «Αγορές παραγωγών-farmers market».
Να ενισχυθεί το συνεργατικό κίνημα σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν λειτουργούν τέτοιες δομές με Ομάδες παραγωγών ή με Συνεταιρισμούς ανά είδος ή για την Ολοκληρωμένη Παραγωγή-Διαχείριση αγροτικών προϊόντων ή Ενώσεις ανά προϊόν ή άλλες συλλογικές μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Να αναγνωρισθεί η συμβολή των αγροτών στην απορρόφηση των ρύπων του θερμοκηπίου, τώρα που υπάρχει «εμπόριο ρύπων» και δυνατότητα παραγωγής ενέργειας (από τον ήλιο, τον αέρα, την βιομάζα, τους ελιαούχους σπόρους κλπ) ως αγροτικό προϊόν.
Δημιουργία Τράπεζας Γης με εγγυοδοσία του ελληνικού κράτους και διευκολύνσεις αγοράς ή μακροχρόνιας ενοικίασης γης από νέους αγρότες και ομάδες παραγώγων. Πρόβλεψη εταιρικού σχήματος από αγρότες και μη αγρότες για αξιοποίηση ιδιόκτητης αγροτικής γης (ποσοστιαία συνεκμετάλλευση αγροτικής παραγωγής). Κληρονομικές ρυθμίσεις, καθώς και εξασφάλιση χρήσης επαρκούς αγροτικής γης.
Υποστήριξη της συνεργασίας και δικτύωσης με τα σημεία κατανάλωσης για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων και της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων και Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας. .
Ενίσχυση των αγροτών για τη μεταβατική περίοδο προς «νέες καλλιέργειες» ποιοτικών και πιστοποιημένων τροφίμων.
Συμμετοχή στη δημιουργία μηχανισμών εποπτείας της αγοράς των αγροτικών προϊόντων, για νέα χρηματοδοτικά μέσα (όπως Ηθική Τράπεζα, ΤΕΠΜΑγροτικών Εκμεταλεύσεων κλπ)

Οι προτάσεις της ΠΕΝΑ δηλώνουν ένα νέο ποιοτικό ρεύμα μέσα στα πλαίσια του αγροτικού κινήματος, με ευρύτερες συλλήψεις και στοχεύσεις : Ρεύμα ικανό να αντισταθεί στην άδηλη προτίμηση των μεγαλοπαραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναν νέο, διευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό έργων, με σαφή προτίμηση της ελληνικής τουριστικής «μονοκαλλιέργειας» αλλά «θανατηφόρο» για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα – «συμβατικά» και ποιοτικά..Υπενθυμίζω ότι και παλιότερα (4.5.2009 , ανάρτηση για εκδήλωση στα Μέγαρα), με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου «Περιβάλλον και Αγροτική Πολιτική σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης»(2009, Εκδόσεις ΚΨΜ), είχαμε αναφερθεί στην βαθύτατη και δομική κρίση της ελληνικής γεωργίας, που είχε κύριο χαρακτηριστικό το εξωφρενικό ανισοζύγιο στις κινήσεις αγροτικών προϊόντων μεταξύ Ελλάδας και υπολοίπων χωρών της ΕΕ. Όπου μεταξύ 2000 και 2007,το ελληνικό έλλειμμα εκτινάχθηκε από το 1,659 εκατ. Ευρώ στα 2,477 εκατ......


Η ΠΕΝΑ(Χαλκοκονδύλη 36, Αθήνα, 10432, τηλ. 210 52 46 969) σε συνεργασία με την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, οργανώνει Ημερίδα με θέμα «Το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου» στις 7 Φεβ 2009, μέσα στην Agrotica στην Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου