ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελειώνουν τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη και τώρα τρέχουν για αντικατάσταση

 


Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διανύει πλέον το δέκατο μήνα της, ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να παρέχουν στο Κίεβο αμέριστη στρατιωτική βοήθεια, ώστε να αποκρούσει και να ανατρέψει τα σχέδια της Μόσχας.

Ωστόσο, η βοήθεια αυτή έχει πλέον αρχίσει να προκαλεί προβλήματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βλέπουν τα αποθέματά τους σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά να τελειώνουν χωρίς η αμυντική βιομηχανία να μπορεί να ανταπεξέλθει ως τώρα στην άκρως αυξημένη ζήτηση.

Το πρόβλημα του πυροβολικού

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το πρόβλημα της αυξημένης ζήτησης σε πυροβολικό και πυρομαχικά θα μπορούσε να αποβεί κρίσιμο για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το υλικό αυτό -που αποτελεί το βασικό μέσο διεξαγωγής του πολέμου- έχει αρχίσει να τελειώνει.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αναλυτές εκτιμούν ότι μια μέρα βολών πυροβολικού στην Ουκρανία ισοδυναμεί με ένα μήνα στο Αφγανιστάν, ενώ εκτιμάται ότι το καλοκαίρι στο Ντονμπάς οι Ουκρανοί έριχναν κάθε μέρα 5.000 ως 6.000 βολές πυροβολικού και οι Ρώσοι σχεδόν 40.000 ως 50.000 ημερησίως.

Την ίδια στιγμή, η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ μπορεί να παράξει 15.000 βλήματα το μήνα, αριθμός που δεν φθάνει για να καλύψει ούτε καν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για πυρομαχικά έτοιμα για χρήση σε περίπτωση που υπάρξει και κάποιο άλλο «θερμό σημείο» στον πλανήτη.

Πίεση στις βιομηχανίες

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να παραδώσει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα, τα οποία έχει «καπαρώσει» για να ενισχύσει την άμυνα της Ταϊβάν, η οποία το τελευταίο διάστημα νοιώθει την ασφυκτική πίεση της Κίνας για επανένωση -με το καλό ή και με το ζόρι.

Όσον αφορά στην μεταφορά στην Ουκρανία παλιών σοβιετικών οπλικών συστημάτων που διαθέτουν ακόμα χώρες του ΝΑΤΟ (π.χ. S-300, τανκς T-72 και ρωσικού διαμετρήματος οβίδες), ο αριθμός τους δεν είναι άπειρος και η αντικατάστασή τους εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι απλώς αδύνατη.

Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες να αυξήσουν την παραγωγή, ιδίως οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που καταναλώνονται στην Ουκρανία, ωστόσο, όπως παραδέχονται και οι κυβερνήσεις, ακόμα και η εξάντληση των ορίων εργοστασίων και εργατών ίσως να μην είναι αρκετή.

Χαμηλά αποθέματα

Παράλληλα, τα δυτικά όπλα, αν και είναι τεχνολογικά προηγμένα, συχνά χρειάζονται χρονοβόρα και κοστοβόρα συντήρηση, ανταλλακτικά και ειδική εκπαίδευση, πράγματα που μοιάζουν με πολυτέλεια την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κανονικός πόλεμος και οι στρατιώτες τα χρειάζονται εδώ και τώρα.

Και όλα αυτά, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γραφειοκρατία και οι περιορισμοί στην εξαγωγή όπλων, το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος διέθεταν τα μισά από τα απατούμενα αποθέματα και ότι το κρίσιμο ζήτημα της διαχρηστικότητας οπλικών συστημάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι πολύ χαμηλά.

Προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η Ρωσία, η οποία φέρεται να έχει ζητήσει πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, η Μόσχα διέθετε τεράστιο απόθεμα βλημάτων και, αν και κάποια από αυτά είναι παλιά και αναξιόπιστα, δεν διστάζει να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.

Τέλος στα όπλα για κάποια μέλη του ΝΑΤΟ

Επιστρέφοντας στο ΝΑΤΟ, πλέον εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20 από τα 30 μέλη του αδυνατούν πλέον να παράσχουν άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, με κάποια από αυτά να έχουν προκαλέσει και κενά στον αμυντικό σχεδιασμό τους προκειμένου να βοηθήσουν το Κίεβο.

Επίσης, τα 3,2 δισ. ευρώ με τα οποία η ΕΕ επιχείρησε να αποζημιώσει τα κράτη-μέλη που συνεισέφεραν με οπλικά συστήματα στην άμυνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σχεδόν εξαντληθεί, χωρίς να προβλέπεται για την ώρα αύξηση του ποσού αυτού από τις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, όμως, και η Δύση είναι επιφυλακτική να παράσχει στην Ουκρανία κάποια οπλικά συστήματα που ζητάει, όπως πυροβολικό μεγάλο βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη, σύγχρονα τανκς και εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου ή έλλειψης του απαραίτητου υλικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου