ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Eνημέρωση για την έκδοση του τριπλού τεύχους των «Τετραδίων 85-87»

 

 αφιερωμένου στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

   Όταν μέσα του 2022 κάναμε τις πρώτες συζητήσεις με την Σ.Ε. των «Τετραδίων» για την προετοιμασία του τεύχους με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αυτό που δέσποζε στην σκέψη μας είναι ότι θα έπρεπε να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες για την έκδοση ενός αφιερώματος που θα στέκονταν με προσήλωση και σεβασμό στο τραγικό γεγονός, ένα αφιέρωμα στο οποίο δεν θα είχε θέση η ιδεολογική χρήση της ιστορίας, αλλά που η παρουσίαση του Κυπριακού θα γινόταν στο πεδίο των πραγματικών του διαστάσεων, δηλαδή αυτού του υπ’ αρ. 1 εθνικού μας ζητήματος.

   Δύο και πλέον χρόνια κράτησε η περιπέτεια αυτή και τολμώ να πω, με όλο τον κίνδυνο να σας προκαταλάβω, ότι για τα μέλη των Επιτροπών Στήριξης σε Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο και εμένα στον ρόλο και του γενικού συντονιστή, η Ιθάκη δεν μας έδωσε μόνον το ωραίο ταξίδι, αλλά και το συμπέρασμα ότι δεν την βρήκαμε διόλου φτωχική.

   Έχοντας πλέον, τυπωμένο ανά χείρας, το πλουσιότερο σε ύλη 464 σελίδες) και συνεργάτες (30), τεύχος μας, θέλουμε, χωρίς λόγια περιττά, να επισημάνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

   Πρώτον γιατί τα σχεδιασθέντα και συμφωνηθέντα επετεύχθησαν πλήρως και στον καθορισμένο χρόνο, γεγονός ασύνηθες στα καθ’ ημάς στην Ιερουσαλήμ.

   Δεύτερον, γιατί στο εγχείρημα αυτό ανταποκρίθηκαν, πλην κυριολεκτικά ελαχίστων, όλοι οι προσκληθέντες, με κείμενα κριτικού στοχασμού που –κατά την γνώμη μας- φωτίζουν με επάρκεια και σε ικανοποιητικό βαθμό, πλείστες όσες πλευρές του Κυπριακού και δη από ποικίλες και διαφορετικές πτυχές, γεγονός που δίνει την δυνατότητα για μια σφαιρικότερη αποτίμηση της δεύτερης, μετά την Μικρασιατική, μείζονος Εθνικής Καταστροφής.

   Τρίτον γιατί η συμμετοχή στο παρόν εγχείρημα, η συγκέντρωση δυνάμεων και πυρός, δείχνει, χωρίς όμως αυταπάτες, ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» και πολλά θα κριθούν από την περαιτέρω ενίσχυση αυτού που θα  μπορέσουμε να θεωρήσουμε ως σοβαρή επιστημονική και συνεκτική πολιτισμική εθνικό-λαϊκή παρέμβαση/αντίσταση απέναντι στον επελαύνοντα και υπερκχυλίζοντα τον δημόσιο βίο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό και την εν γένει woke κουλτούρα.

   Για να το πούμε διαφορετικά. Καμιά ήττα δεν είναι οριστική, στον βαθμό που ο ηττημένος κάνει την δουλειά του.

   Στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι: Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Νίκος Χριστοδουλίδης, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος, Αλεξάνδρου Χαράλαμπος, Αλευρομάγειρος Δημήτρης, Αξελός Λουκάς, Αργυρού Φανούλα, Βάσσης Λαοκράτης, Βενιζέλος Κώστας, Γεωργής Γιώργος, Γρίβας Κωνσταντίνος, Ευρυβιάδης Μάριος, Ήφαιστος Παναγιώτης, Κέντας Γιώργος, Κλόκκαρης Φοίβος, Κοντογιώργης Γιώργος, Κυριακίδης Κλέαρχος, Κωνσταντινίδης Στέφανος, Λυγερός Σταύρος, Μαλκίδης Θεοφάνης, Mallinson William, Μαυρής Γιάννης, Μαυρίδης Κώστας, Νεάρχου Περικλής, Ξυπολιά Ήλια, Παπαπολυβίου Πέτρος, Ρινάλντι Ρούντι, Συρίγος Άγγελος, Τασούλας Αργύριος, Φιακάς Ευάγγελος και Φούσκας Βασίλης, τους οποίους τα «Τετράδια» ευχαριστούν όχι μόνο για την συμμετοχή τους, αλλά και το πνεύμα συνεργασίας και την συμβολή τους στο να συμπυκνώσουν την όλη τους επιχειρηματολογία σε λόγο τεκμηριωμένο, πυκνό και λειτουργικό.

  

Σχετικά με τα ζητήματα κυκλοφορίας, παρουσίασης και συζήτησης επί της θεματικής του περιοδικού σας ενημερώνουμε τα παρακάτω:

Α) Μαζί με την παρούσα επιστολή θα σας αποσταλούν 4 PDF που θα περιλαμβάνουν 1-2) Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του περιοδικού, 3) Τα αναλυτικά του περιεχόμενα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και 4) Το Editorial και τους συνεργάτες του τεύχους.

Β) Θα παρακαλούσαμε για διευκόλυνσή μας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν σωρευτεί, όσες και όσους έχουν αρθρογραφήσει συμμετέχοντας στο παρόν αφιέρωμα, να περάσουν από τα γραφεία μας Μαυρομιχάλη 39 και ώρες 12:00-15:00 (εκτός Σαββάτου) για να παραλάβουν δωρεάν το τεύχος.

Γ) Αν και κοινότοπο να επαναλάβουμε το πόσο κοστοβόρο είναι το όλο μας εγχείρημα, τα «Τετράδια» ως κατ’ εξοχήν α-δέσποτο περιοδικό κρατήθηκαν 44 ολόκληρα έτη όρθια, χάρη στην συνδρομή και των φίλων τους. Γι αυτό και σας καλούμε να βοηθήσετε με όποιον τρόπο κρίνετε εσείς στην διάδοση, προβολή και πώληση του τεύχους (Ένα τεύχος σαν το συγκεκριμένο μπορεί να είναι όχι μόνο καλό, αλλά και χρήσιμο δώρο).

   Τέλος, επισημαίνουμε ότι: Α) Το αφιέρωμα ισχύει για όλο το 2024 και Β) ότι με επίκεντρο τις εκδηλώσεις για την εισβολή το καλοκαίρι, εξετάζουμε εν όψει  της σύνολης χρονιάς ορισμένα ενδεχόμενα όπως:

Ι) Να κάνουμε μια (Αθήνα) ή και δύο (Λευκωσία) ή και τρεις (Θεσσαλονίκη) εκδηλώσεις παρουσίασης του τεύχους.

ΙΙ) Να οργανώσουμε μιαν ημερίδα ή διημερίδα με βάση το Αφιέρωμα του τεύχους και εισηγητές-ομιλητές τούς αρθρογράφους του.

ΙΙΙ) Να οργανώσουμε διάφορες επί μέρους εκδηλώσεις από φορείς που ενδιαφέρονται για το όλο αφιέρωμα ή για επί μέρους θέματά του και με εισηγητές-ομιλητές τούς αρθρογράφους του τεύχους, αλλά ενδεχομένως, και άλλους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιου τύπου διάλογο και

ΙV) Nα παρέμβουμε διαδικτυακά με κάθε τρόπο που θα βοηθούσε στην διεύρυνση του προβληματισμού και του διαλόγου για το Κυπριακό.

   Για την ώρα το μόνο δεδομένο είναι ότι έχουμε το τεύχος στα χέρια μας. Ας το εκμεταλλευτούμε.

 

Με τις καλύτερες ευχές

 

Για την Σ.Ε. των «Τετραδίων»

Υγεία και Τύχη

 

Λουκάς Αξελός (210 3601956, loukas.axelos@gmail.com)

 

Υ.Γ. Ευχής έργον θα ήταν: Α) Όλοι οι υπεύθυνοι των Επιτροπών Στήριξης να ενημερώσουν με την παρούσα επιστολή όλους τους συνεργάτες, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στο εγχείρημα. Β) Να ακολουθήσει η ενημέρωσή μας ότι λάβατε το παρόν email και κυρίως πώς βλέπετε τις προτάσεις για καλύτερη οργάνωση της προβολής – διακίνησης του τεύχους και τέλος ποια μπορεί να είναι η δική σας συγκεκριμένη δυνατότητα συμβολής στην προσπάθειά μας αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου