Θιασώτες της προσέγγισης της Ρωσίας και της απομάκρυνσης από το ΝΑΤΟ οι πρωταγωνιστές της ανταρσίας
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Από την "Καθημερινή", 11 Απριλίου 2021
Τα χαράματα της περασμένης Δευτέρας, οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας οδηγούσαν στη φυλακή δέκα ναυάρχους εν αποστρατεία με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν στάση. Εκ πρώτης όψεως, το περιστατικό δεν προκαλούσε έκπληξη καθώς, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο πέλεκυς έπεσε ξανά και ξανά βαρύς σε εκατοντάδες ανώτατους αξιωματικούς, ενεργούς ή αποστρατευμένους. Υπήρχε ωστόσο μια τεράστια διαφορά: αυτή τη φορά οι αξιωματικοί που στιγματίστηκαν δεν συνδέονταν με την ισλαμική αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ούτε φημίζονταν για στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αντίθετα οι κορυφαίοι εξ αυτών ήταν γνωστοί για την εθνικιστική- αντιδυτική τους τοποθέτηση και την “ευρασιατική” τους στρατηγική, καθώς πιέζουν για προσέγγιση με τη Ρωσία, ακόμη και για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Πώς φτάσαμε, λοιπόν, μέχρι εδώ;
Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το φαραωνικό σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν για τη “Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης”: έργο προϋπολογισμού 25 δισ ευρώ και μήκους 45 χιλιομέτρων, παραλληλίζεται με τις διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά, καθώς προβλέπεται να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, παρακάμπτοντας τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια. Οι επικριτές του σχεδίου κάνουν λόγο για κατασκευαστική τρέλα και περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά ο Ερντογάν επιμένει, προσδοκώντας τεράστιο οικονομικό όφελος. Πέραν αυτών, η διαμάχη απέκτησε γεωπολιτική διάσταση: ο έλεγχος των Δαρδανελίων από την Τουρκία διέπεται από τους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), οι οποίοι δεν είναι αυτονόητο αν θα ισχύσουν για τη νέα διώρυγα. Μιλώντας στο HaberTurk λίγες ώρες μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανοιχτό και ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να αποσύρει τη χώρα του από τη Συνθήκη του Μοντρέ με απλό προεδρικό διάταγμα.
Από νομική άποψη, είχε δίκιο. Με διάταγμα που υπέγραψε το 2018, ο πρόεδρος- σουλτάνος παραχώρησε στον εαυτό του τη δυνατότητα να βγάζει την Τουρκία από οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη, χωρίς καν να ρωτήσει το κοινοβούλιο- κάτι που ήδη έκανε προ ημερών, όταν απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συνθήκη για τη βία εναντίον των γυναικών. Τώρα, όμως, οι αντιδράσεις προήλθαν όχι από την κοινωνία των πολιτών, αλλά από ισχυρότατη μερίδα του τουρκικού κατεστημένου, κάτι που ο Ερντογάν υπολογίζει περισσότερο. Την Παρασκευή 2 Απριλίου, 126 τέως πρέσβεις δημοσιοποίησαν κοινή έκκληση προς την κυβέρνηση να μη θίξει το καθεστώς του Μοντρέ, θεωρώντας ότι η εν λόγω συνθήκη, μαζί με εκείνη της Λωζάννης, αποτελεί θεμέλιο του νεώτερου τουρκικού κράτους και της διεθνούς αναγνώρισής του.