ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας

Αντιδρώντας στις σημερινές (χθεσινές)προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, στα Ύψαλα, η υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σήμερα ανυποχώρητος στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υποκύψει. Η συμφωνία, ανέφερε, θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο,όπως σας αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα».



Μάλιστα, σημείωσε ότι «δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν. Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Τον λόγο που τον οδήγησε να αποχωρήσει από την τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου στην Ανδριανούπολη εξήγησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.


Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «ήμουν στα εγκαίνια του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Τη στιγμή που μιλούσε ο Ερντογάν αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο στις γεωτρήσεις που γίνονται στην Κύπρο και το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη.

Μόλις τα είπε αυτά, προτίμησα να αποχωρήσω εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις για την Ελλάδα. Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να με σταματήσουν αλλά είπα ότι δεν μπορώ να παραμείνω. Σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλώσαμε στον σύνδεσμο ότι αποχωρούμε λόγω αυτών των δηλώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου