ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

“Πόλεμος δίχως σφαίρες”

 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Έλληνας Πρέσβυς Γεώργιος Αϋφαντής υπηρέτησε ως στρατιώτης στη μικρή συνοριακή πόλη Καστανιές, το επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης.
Ο Έλληνας Πρέσβυς Γεώργιος Αϋφαντής κατηγορεί την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να αλλοιώσει την εθνική σύνθεση των παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδας.
Δεν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά για πόλεμο δίχως σφαίρες, λέει ο Γεώργιος Αϋφαντής, ο Έλληνας Πρέσβυς στην Φινλανδία.
Η Τουρκία σπρώχνει μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οραματίζεται να ανασυστήσει την σφαίρα επιρροής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εποφθαλμιά τα Ελληνικά παραμεθόρια εδάφη, λέει ο Γεώργιος Αϋφαντής, Πρέσβυς της Ελλάδας στη Φινλανδία.
“Ο Erdoğan έχει αξιοποιήσει τις φυσικές μεταναστευτικές ροές ως όπλο του. Προσπαθεί να αλλάξει την εθνική σύνθεση της Ελλάδας, ειδικά στα νησιά. Κάνει το ίδιο στη Συρία, όπου η Τουρκία διεξάγει εθνοκάθαρση αναγκάζοντας τους Κούρδους να φύγουν και να φέρνει Σουνίτες Άραβες και τζιχαντιστές », λέει ο κ. Αϋφαντής, σε συνέντευξή του στο Helsingin Sanomat.

«Η εισροή των μεταναστών είναι ένα εργαλείο που υπονομεύει την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας και τη βούλησή της να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα».
Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στην Ελλάδα, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα Ελληνικά και Βουλγαρικά σύνορά της, ανεξάρτητα εάν έχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ο Πρέσβυς χαρακτηρίζει ως υβριδική επίθεση τις ενέργειες της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, που επιδίωκαν την καταπόνηση της Ελληνικής αμυντικής διάταξης. Η Τουρκία όχι μόνο δεν ήλεγξε την πρόσβαση στη μεθοριακή γραμμή από το δικό της έδαφος αλλά οδήγησε ενεργά τους ανθρώπους στα σύνορα, εφοδιάζοντάς τους με ηλεκτρικούς κόφτες συρματοπλέγματος και ό,τι αναγκαίο για να παραβιάσουν τον φράχτη. Πολλούς τους ανάγκασε με το ζόρι να παραβιάσουν τα σύνορα.
Ωστόσο, στα Βουλγαρικά σύνορα δεν έχουν παρατηρηθεί νέες αφίξεις. Γιατί άραγε;
“Λόγω των προσπαθειών της Τουρκίας να κατευθύνει τις ροές προς τα Ελληνικά νησιά που καθορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Ερντογάν θέλει να εξαναγκάσει την Ελλάδα να διαπραγματευθεί για τα νησιά.”
Ο Αϋφαντης υπενθυμίζει ότι, ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση η Τουρκία συχνά παραβίασε τα σύνορα της Ελλάδας με την Αεροπορία της και αμφισβητεί τα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο, ενώ επιχειρεί να ιδιοποιηθεί δικαιώματα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.
Οι γειτονικές σχέσεις είναι τεταμένες ήδη από το 1832, όταν η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη από την Τουρκοκρατούμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι διεξήγαγαν πολλούς πολέμους, και ο τελευταίος ήταν πριν από εκατό χρόνια. Εκτός από τα συνοριακές προβλήματα, η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, και η Τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου το 1974, είναι τα πιο πρόσφατα.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους, η Τουρκία έχει περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους.
Η Ελλάδα αντέδρασε πριν από δύο εβδομάδες σε αυτήν την κατάσταση σταματώντας να παραλαμβάνει αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, παρόλο που αυτό παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες. Ο Αυφαντης πιστεύει ότι εσφαλμένα ο Ερντογάν υπολόγισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήταν τόσο αυστηρός.
“Δεν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για το εάν αντιμετωπίζουμε με άδικα τους πιθανούς αιτουμένους ασύλου. Δεν τίθεται θέμα κάποιας απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την ανάσχεση των ροών και της εισβολής της Τουρκίας στα σύνορά μας. Είναι ένας πόλεμος χωρίς σφαίρες – μέχρι στιγμής. “
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβασθεί το καθολικό δικαίωμα των ανθρώπων να αιτηθούν άσυλο.
“Οι άνθρωποι που πετούν πέτρες και κραδαίνουν σιδερόβεργες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αιτούμενοι ασύλου”, λέει ο κ. Αϋφαντης.
“Θεωρούνται εισβολείς. Θα διωχθούν ποινικά και θα καταδικασθούν σε βαριές ποινές. Θα σταλούν είτε στις χώρες καταγωγής τους είτε στην Τουρκία, ή θα παραμείνουν στις Ελληνικές φυλακές, εκδοχή την οποία δεν προτιμάμε”.
Η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διασκορπίσει το πλήθος προσφύγων στην Ελληνοτουρκική συνοριακή ζώνη την περασμένη Κυριακή.
Οι διεθνείς συμφωνίες απαγορεύουν την επιστροφή των αιτούντων άσυλο σε χώρες όπου ενδέχεται να διωχθούν ή να απειληθούν από τον πόλεμο.
Ο κ. Αυφαντης επισημαίνει ότι η πλειοψηφία όσων θέλουν να μπουν τώρα στην Ελλάδα έχουν ζήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία.
“Δεν απειλούνται με δίωξη εκεί, λόγω των πεποιθήσεών τους”.
Σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, πάνω από το 60% όσων έχουν διασχίσει τα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες είναι Αφγανοί, σχεδόν 20% είναι Πακιστανοί και μόνο το 4% είναι Σύροι.
“Οι Σύριοι είναι λίγοι και αυτοί οι Σύριοι μιλούν μάλιστα άπταιστα Τουρκικά. Δεν πρόκειται για αιτούντες άσυλο, αλλά για μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή”, λέει ο κ. Αϋφαντής
“Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι οι αντίπαλοί μας. Ο αντίπαλος μας είναι η Τουρκία.”
Ο Πρέσβυς διευκρινίζει ότι σκοπίμως αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο “εχθρός” μιλώντας για την Τουρκία. Αυτή την λέξη θα την χρησιμοποιούσε μόνο για Έλληνες που συνεργάζονται με τον αντίπαλο!
Ο κ. Αϋφαντης επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα χορήγησε άσυλο σε χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν που ήσαν διωκόμενοι για τις ιδέες τους.
Τι γίνεται όμως για εκείνους που έχουν δικαίωμα ασύλου αλλά βρίσκονται μέσα σε αυτές τις μεταναστευτικές ροές; Δεν μπορούν να πάρουν τώρα άσυλο επειδή η πλειονότητα είναι εκεί για λάθος λόγο;
“Έχουμε Προξενεία στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αδριανούπολη. Δεν υπάρχει λόγος να παραβιάζουν τα σύνορά μας όσοι πραγματικά έχουν λόγους να ζητήσουν πολιτικό άσυλο”, απαντά ο κ. Αϋφαντής.
“Αν κάποιος έλθει στην Πρεσβεία στο Ελσίνκι, δηλώσει ότι είναι πολιτικά διωκόμενος και κινδυνεύει στη Φινλανδία και ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, θα εξετάζαμε το αίτημα”.
Ο κ. Αϋφαντης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καλωσόρισε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες το 2015, όταν περισσότερα από ένα εκατομμύριο αιτούμενοι άσυλο έφθασαν στην Ευρώπη. Την εποχή εκείνη, μεγάλο μέρος των ροών έφυγε για να σωθεί από τον πόλεμο στη Συρία.
Η κατάσταση άλλαξε την άνοιξη του 2016, όταν η ΕΕ σύναψε Συμφωνία διαχείρισης με την Τουρκία. Ανέλαβε την υποχρέωση να πληρώσει στην Τουρκία δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία. Επίσης, υποσχέθηκε να διευκολύνει την μετακίνηση των Τούρκων δίχως υποχρέωση θεώρησης στον χώρο Σένγκεν. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει τους ανθρώπους να περάσουν από παράνομες διαδρομές προς την Ελλάδα. Ο αριθμός των ροών έπεσε αμέσως.
“Αλλά όταν η Ευρώπη έκλεισε τις πόρτες της στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, η Ελλάδα έγινε επίκεντρο της κρίσης, αποθήκη ψυχών που θα ήθελαν να πάνε στην Ευρώπη αλλά έχουν αποκλεισθεί στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να τους ενσωματώσουμε, αλλά ο τοπικός πληθυσμός δεν μπορεί πλέον να αντέξει “, λέει ο κ. Αϋφαντής.
Η ΕΕ και η Ελλάδα δήλωσαν την Πέμπτη ότι θα προσφέρουν αποζημίωση 2.000 ευρώ σε αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους οικειοθελώς. Η προσφορά ισχύει για ένα μήνα και ισχύει για όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Τα τρία μεγαλύτερα νησιωτικά στρατόπεδα έχουν περισσότερους από 30.000 κατοίκους, αν και οι προδιαγραφές του ήταν μόνο για 4.000 περίπου. Ο Πρέσβυς ενοχλείται από την κριτική που εξέφρασε κυρίως η Γερμανία για το χάος στα Ελληνικά στρατόπεδα προσφύγων, όπως το υπερ-κορεσμένο στρατόπεδο της Μόρια στο νησί της Λέσβου.
“Η Γερμανία έχει βεβαίως εμπειρία από την λειτουργία στρατοπέδων. Όμως το στρατόπεδο της Mόρια δεν διευθύνεται από το Ελληνικό κράτος, αλλά από τις ΜΚΟ με χρήματα της Γερμανίας και της ΕΕ. Στους καταυλισμούς που διαχειρίζεται η Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά.”
Την εβδομάδα αυτή, οι New York Times ανέφεραν ένα μυστικό κέντρο κράτησης όπου οι Ελληνικές αρχές συνέλαβαν ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα για να τους παραδόσουν στην Τουρκία δίχως τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.
Ο κ. Αϋφαντής όντας υποψιασμένος για τις ερωτήσεις που προκύπτουν από το άρθρο του New York Times, το έχει εκτυπωμένο για χάρη της  συνέντευξης με το HS.
“Αυτή είναι μία αξιόπιστη εφημερίδα, αλλά διαβάζω επίσης στις σελίδες της για τα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν”, λέει ο Πρέσβυς αναφερόμενος στις πληροφορίες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαιολόγησαν την κατοχή του Ιράκ το 2003.
“Έκαναν λάθος τότε. Και τώρα κάνουν λάθος”.
Το ελληνικό μυστικό κέντρο κράτησης βρίσκεται κοντά στον Πόρο, σύμφωνα με τους The New York Times.
Με βάση δορυφορικές εικόνες και αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, το περιοδικό τοποθετούσε το κέντρο κράτησης μεταξύ του χωριού Πόρος και του ποταμού Έβρου. Η αστυνομία εμπόδισε τους δημοσιογράφους εφημερίδων που προσπαθούσε να φτάσουν σε εκείνο το σημείο.
“Δεν ήταν θέμα να αρνηθούν στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά να τους  εμποδίσουν να περιφέρονται ανεγξέλεγκτα μέσα σε μία ευρύτερη στρατιωτική περιοχή”.
Οι μετανάστες έχουν πει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Helsingin Sanomat, ότι έχουν χτυπηθεί από Έλληνες συνοριοφύλακες. Ο κ. Αυφαντης λέει ότι οι συνοριοφύλακες είναι οπλισμένοι αλλά χρησιμοποιούν μόνο δακρυγόνα, και θεωρεί τους τραυματισμούς φυσιολογικούς.
“Οι περισσότεροι δεν παραδίνονται, αλλά αντίθετα προσπαθούν να διαφύγουν. Οι συνοριοφύλακες δεν διακρίνουν στο σκοτάδι εάν είναι δυνητικός πρόσφυγας και αιτούμενος άσυλο ή Τουρκική στρατοχωροφυλακή. Σ’ αυτές τις συνθήκες, δεν ανταλλάσσουν ανθοδέσμες”, μας λέει.
“Αν οι Συνοριοφύλακες είχαν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία, θα είχαν προκύψει πολλά θύματα, για τα οποία σίγουρα θα υπήρχαν αδιάσειστες αποδείξεις”.
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdoğan εξομοιώνει τους Έλληνες συνοριοφύλακες με τους Ναζί. Αυτό Αφήνει ακόμα και τον ετοιμόλογο κ. Αϋφαντή άφωνο.
“Δεν γίνεται αυτό να απαντηθεί στη γλώσσα της διπλωματίας. Η Τουρκία συνεργάσθηκε με τη ναζιστική Γερμανία. Οι Έλληνες αντιτάχθηκαν σθεναρά στην κατοχή των Ναζί. Η Ελλάδα είναι γεμάτη με νεκροταφεία κατακτητών,  τα πιο πρόσφατα Γερμανών.”
Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία δοκιμάστηκαν και τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση στους πολιτικούς της να κάνουν προεκλογική εκστρατεία με τον Γερμανό Τουρκικό πληθυσμό πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για μια συνταγματική αλλαγή σε μια περισσότερο Προεδρικό καθεστώς. Η Γερμανία, από την πλευρά της, καταδίκασε την Τουρκική εισβολή στη Συριακή Κουρδική περιοχή, τη δίωξη των αντιπάλων του Ερντογάν και την φυλάκιση των πολιτών της και κατηγόρησε την Τουρκία για κατασκοπεία στη Γερμανία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι για να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ο κ. Αϋφαντής κατηγορεί την ηγέτιδα της ΕΕ Γερμανία ότι παρέχει σιωπηρή έγκριση των ενεργειών της Τουρκίας, επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο. Φοβάται ότι οι χώρες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να κανουν τα χατίρια στην Τουρκία, ακόμη και εις βάρος της Ελλάδας.
“Αυτό συνιστά ολική τύφλωση. Το τάισμα του κροκοδείλου δεν κάνει τον κροκόδειλο φίλο”, λέει.
“Όταν ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Γερμανία, αναφέρεται στους Γερμανούς πολίτες Τουρκικής προέλευσης ως υπηκόους του. Είναι ο σουλτάνος ​​τους. Τους καλεί να μην ενταχθούν στην Γερμανική κοινωνία. Πιστεύει ότι ο καλός Τούρκος είναι ένας Σουνίτης φονταμενταλιστής που μισεί τη Δύση.”
Ωστόσο, ο κ. Αϋφαντής τονίζει ότι δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι που υποφέρουν από τον Ερωτογάν αλλά και οι απλοί Τούρκοι.
“Οι Τούρκοι πολίτες δεν είναι αντίπαλοι μας. Το Τουρκικό καθεστώς και οι βλέψεις του στην επικράτειά μας είναι οι αντίπαλοι μας.”
Ο Πρέσβυς δεν πιστεύει ότι η κρίση στα σύνορα θα λήξει σύντομα, παρόλο που η πίεση στην Ελλάδα έχει μειωθεί ελαφρά από ό,τι πριν μία εβδομάδα. Προβλέπει ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα ανοίξει πυρ και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να απαντήσει.
“Ο Έρντογαν διψά για αίμα”, λέει ο κ. Αϋφαντής.
Εξηγεί την άποψή του σχετικά με την αναπόφευκτη απώλεια του Συριακού Idlib για την Τουρκία που υποχρεώθηκε από την Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στον Συριακό Στρατό που τον καλύπτει από αέρος η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία.
“Ο Erdoğan είναι σαν τον τζογαδόρο που παίζει ταυτόχρονα σε πολλά τραπέζια στο καζίνο. Έχει ανάγκη να κερδίσει έστω και σε ένα τραπέζι. “

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου