ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Το Brexit είναι γεγονός, τώρα η ώρα των συζητήσεων για μελλοντική σχέση


Το Brexit είναι γεγονός, τώρα η ώρα των συζητήσεων για μελλοντική σχέση
skal 
Η ΕΞΟΔΟΣ της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονός. Τα μεσάνυκτα απόψε, υλοποιείται το Brexit, το οποίο αποφάσισαν διά δημοψηφίσματος οι Βρετανοί πολίτες. Ήταν μια απόφαση των πολιτών που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εάν ήταν λάθος ή σωστή απόφαση, αυτό θα φανεί στην πορεία. Ήδη, πάντως, ακούγονται φωνές στη Βρετανία, που υποστηρίζουν πως ήταν λάθος η απόφαση της εξόδου από την Ένωση.
Είναι προφανές πως η Ευρώπη μπορεί να ζήσει και να προχωρήσει και χωρίς τη Βρετανία. Η Βρετανία, όπως αποφάνθηκε ο λαός της, μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να παραμείνει εντός ενός Οργανισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργάζονται σε όλα τα πεδία, πολιτικά και οικονομικά. 
ΜΕΤΑ την οριστική αποχώρηση θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τον Guardian,  που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο από τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 Μαρτίου. Ως εκ τούτου η μεταβατική περίοδος προς αξιοποίηση, θα είναι εν πολλοίς δέκα μήνες. Το έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι χωρίς μια συμφωνία στο τέλος του 2020 θα υπάρξει «απότομος γκρεμός» σε πολλούς τομείς διμερούς συνεργασίας και όχι επιστροφή στο status quo. Αυτό προφανώς και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι Βρετανοί. 
ΕΙΝΑΙ σαφές πλέον σε μια τέτοια διαπραγμάτευση πως το πάνω χέρι θα το έχει η Ένωση και όχι η Βρετανία. Η μεγάλη αγορά είναι στην Ε.Ε. και όχι στην Βρετανία. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ, ο οποίος  προειδοποίησε τη Βρετανία ότι η Ένωση δεν θα κάνει συμβιβασμό «ποτέ, ποτέ, ποτέ» για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο υποτίμησε το κόστος της αποχώρησης. Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό της Ένωσης και δεν θα διακυβευτεί, επισήμανε ο κ. Μπαρνιέ. 
ΜΙΑ μεγάλη χώρα εξέρχεται της Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να έχει πολλά προβλήματα, κυρίως θεσμικά αλλά και συνεργασίας, ωστόσο είναι προφανές πως δεν θα καταστραφεί, δεν θα καταρρεύσει η Ένωση. Ούτε, ασφαλώς και η Βρετανία. Ο καθένας θα τραβήξει τη δική του χωριστή πορεία. Θα συμφωνήσουν προφανώς ένα πλαίσιο συνεργασίας, που θα αποδώσει. Δεν είναι «δυο ξένοι», συνεργάσθηκαν δεκαετίες ( 47 χρόνια). Είναι προφανές πως μετά την έξοδο από την Ε.Ε. τα συμφέροντα είναι χωριστά και σε κάποιες φορές και συγκρουόμενα.
Σε σχέση με αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε πως η Βρετανία θα πρέπει να συμβιβαστεί σε θέματα όπως τα δικαιώματα των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος, εάν θέλει να διατηρήσει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ έσπευσε να αναφέρει πως ναι μεν «όλοι θέλουμε μηδενικούς δασμούς και μηδενικά εμπόδια στο εμπόριο, αλλά αυτό σημαίνει επίσης μηδενικό ντάμπινγκ και μηδενικό αθέμιτο ανταγωνισμό. Χωρίς παρόμοια πρότυπα για την προστασία των εργαζομένων μας, των καταναλωτών μας και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου