ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Αρμένικης Γενοκτονίας: Να παίρνουμε μαθήματα για την αναγνώριση και της αντίστοιχης Ποντιακής


του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου


Σημαντική ( εξαιρετική για μας, θα την χαρακτήριζα) η απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσσου να αναγνωρίσει την Αρμένικη Γενοκτονία από την Τουρκιά, το οποίο ψήφισε επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η Βουλή ενέκρινε το ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία (405 υπέρ έναντι 11 κατά), παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποτρέψει την υπερψήφιση. Το επόμενο βήμα είναι η –αναμενόμενη– αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και από τη Γερουσία.

 Παρά τις συνεχείς πιέσεις από την πλευρά της Άγκυρας, τριάντα περίπου χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Αρμενική Γενοκτονία. Μετά από είκοσι χρόνια υποσχέσεων που αθετούνταν, αυτή τη φορά η Τουρκία ηττήθηκε. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε  το βαρύ, έως εχθρικό κλίμα που επικρατεί στο αμερικανικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα έναντι της Τουρκίας. Μπορεί στην Ουάσιγκτον να μην έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να την επαναφέρουν στο δυτικό “μαντρί”, αλλά είναι οργισμένοι με τον Ερντογάν και θέλουν να τον τιμωρήσουν.


 Δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις για το πώς πρέπει να κινηθεί το (πάλαι ποτέ) «ελληνικό λόμπυ» για την υπόθεση της Ποντιακής Γενοκτονίας, προκύπτει άλλωστε πως στο θέμα της αναγνώρισης της Αρμενικής κινήθηκε σε συμμαχία με την Αρμενική διασπορά και άλλους, γεγονός που –χωρίς να υπερβάλουμε- συνέβαλε σε αυτή την επιτυχία. Άλλωστε, στις ΗΠΑ υπάρχει ευνοϊκό κλίμα για την αναγνώριση (και) της Ποντιακής Γενοκτονίας. Με την ευκαιρία υπενθυμίζω ποιες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν αναγνωρίσει τη Ποντιακή Γενοκτονία:

Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Τζόρτζια, Πενσιλβάνια, Φλόριντα, Κλίβελαντ, Ρόουντ Άιλαντ, Ιντιάνα, Νότια Ντακότα, Δυτική Βιρτζίνια.

Είμαστε σε καλό δρόμο.

 Ας δούμε τώρα τις αντιδράσεις των δύο πλέον ενδιαφερόμενων πλευρών: «Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους, η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Από την πλευρά των Τούρκων: «Το βήμα που έκανε η Βουλή των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ είναι ανάξιο λόγου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των μελών του κόμματός του, προσθέτοντας πως οι ιστορικοί θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και όχι οι πολιτικοί. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τους Αρμένιους να ανοίξουν τα αρχεία τους για έρευνα αλλά, όπως είπε, αυτοί το αρνούνται γιατί δεν έχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.

Εν κατακλείδι: σε όλα τα ζητήματα χρειάζεται Αγώνας διαρκείας, Στρατηγική, μεθοδολογία, συμμαχίες, επιμονή και επιμονή. Υγειαίνετε!

ΠΗΓΗ ΠΑΡΟΝ  3.11.19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου