ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Ρεπορτάζ με χορηγό το τουρκικό κράτος

Το ρεπορτάζ στα «Νέα», τη Δευτέρα, όχι μόνο είχε δακρύβρεχτο τίτλο, «Να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουμε όλοι πίσω», αλλά προκαλούσε και ρίγη συγκίνησης στον αναγνώστη: «“Τα Νέα” ταξιδεύουν στην Τουρκία με πρώτο σταθμό τη δομή φιλοξενίας του Μποϊνούγιογιουν, εκεί όπου η θλίψη για τον ξεριζωμό είναι βαθιά χαραγμένη στην ψυχή και στα μάτια των προσφυγόπουλων».
Ειδυλλιακή εικόνα, δεν είναι σαν εμάς οι Τούρκοι που τους στοιβάζουμε σε απαράδεκτες δομές και στρατόπεδα, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αντιγράφω ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ, για να καταλάβουν οι δικοί μας οι πρόσφυγες τι χάνουν που δεν έμειναν στην Τουρκία.
Διαβάζουν «Νέα» οι πρόσφυγες, άραγε, να δουν το φως το αληθινό;
Ιδού λοιπόν: «Οι άνθρωποι που ζουν στη δομή μπορούν με το δαχτυλικό τους αποτύπωμα να βγαίνουν και να επιστρέφουν ό,τι ώρα θέλουν, από τις 6 π.μ. έως τις 11 μ.μ. Λαμβάνουν 100 τουρκικές λίρες τη μέρα ο καθένας για τρόφιμα, ανεξαρτήτως ηλικίας, και αν επιθυμούν μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους και εκτός καταυλισμού, αναζητώντας δουλειά, σπίτι και μια πιο κανονική ζωή, όσο αυτό είναι δυνατό, και να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθημα 120 λιρών κατ’ άτομο. Οι γυναίκες που απασχολούνται στη χειροτεχνία κεντούν ρούχα και νυφικά και κερδίζουν 1.000 λίρες τον μήνα, όπως μας λένε, που τους επιτρέπουν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η Τουρκία στην πραγματικότητα προσπαθεί να δείξει καλό πρόσωπο, μπροστά στα κονδύλια που δαπανώνται στη διαχείριση του προσφυγικού».
Ούτε στα τουρκικά ξενοδοχεία που βρίσκονται στα παράλια, στο Αιγαίο, τέτοιες συνθήκες. Το καλύτερο είναι που η απεσταλμένη της εφημερίδας ένιωσε την ανάγκη να μας διευκρινίσει το εξής: «Ζητάω να κάνω μια βόλτα εκεί. Μου απαντούν θετικά, με μια υπόμνηση, να μην παραποιήσω όσα ακούσω...».
Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας, ένα tweet που ανέβασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, άναψε φωτιές: «Μα είναι δυνατόν τις ημέρες αυτές να είναι ελληνική δημοσιογραφική αποστολή οργανωμένη και πληρωμένη από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία;». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», αυτό που καταγγέλλει ο Νίκος Μελέτης ισχύει, μια και το επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο facebook η σύμβουλος Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, Duygu Leloglu. «Ανέβασε, συγκεκριμένα, φωτογραφία με δημοσιογράφο του ενός από τα τρία ελληνικά ΜΜΕ που βρίσκονται στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας με δύο πρόσφυγες και έγραψε στη λεζάντα ότι “πρόκειται για ταξίδι που οργάνωσε η τουρκική προεδρία για ελληνικά media, με πρώτο σταθμό το κέντρο προσφύγων”».

Το ρεπορτάζ του Star

Και το Star παρουσίασε ρεπορτάζ από την ίδια τουρκική δομή παύλα κατασκήνωση παύλα πεντάστερο ξενοδοχείο, βάζοντας τον παραπλανητικό τίτλο «Καταυλισμός προσφύγων, μια ανάσα από τους τζιχαντιστές». Αμέσως μετά παρουσίασε ρεπορτάζ από τη Χίο με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για τους πρόσφυγες που μπαίνουν στα χωράφια τους, ώστε να κάνουμε τους απαραίτητους συνειρμούς.
Ο Νίκος Μελέτης βέβαια με νέο του tweet εξηγούσε σε ποιους δεν αναφερόταν, μαζεύοντας λίγο τα ασυμμάζευτα: «Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις: η αναφορά μου σε “δημοσιογραφική αποστολή” στην Τουρκία υπό την αιγίδα της τουρκικής πρεσβείας δεν αφορά τους συναδέλφους Κωστίδη, Ζαχαράκη και Βαφειάδη που καλύπτουν το μέτωπο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και είναι απεσταλμένοι των ΜΜΕ».
Οσο για τα «Νέα», προφανώς μετά και τον θόρυβο που έγινε, αναδιπλώθηκαν στο χθεσινό φύλλο δίνοντας τις εξηγήσεις που δεν έδωσαν την πρώτη μέρα: «Πάντα υπό το βλέμμα Τούρκων ιθυνόντων που μας προσκάλεσαν εκεί για τους δικούς τους σκοπούς: να ανοίξουν τα σύνορα σε μια προπαγάνδα για τα δικά τους hotspots, την ώρα που οι τουρκικοί πύραυλοι χτυπούν τους κουρδικούς πληθυσμούς στον Βορρά της Συρίας». Η αγάπη άργησε μια μέρα...
Εννοείται πως η «Δημοκρατία» το βλέπει από άλλη σκοπιά το ζήτημα, μην μπερδεύεστε: «Γιατί τα εν λόγω ΜΜΕ δεν ζήτησαν να πάνε να κάνουν ρεπορτάζ στα τουρκικά παράλια, εκεί όπου καθημερινά επιβιβάζονται από τους Τούρκους δουλεμπόρους μετανάστες και πρόσφυγες για να περάσουν παράνομα στα ελληνικά νησιά;» ρωτάει.
ΠΗΓΗ  EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου