Η ριψοκίνδυνη παρτίδα διπλωματικού πόκερ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με κύριο αντίπαλο τις ΗΠΑ, ήδη διαρκεί δύο χρόνια, ωστόσο φαίνεται ότι σιγά σιγά πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.
Είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι στην Ουάσιγκτον έχουν αποφασίσει να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τον Ερντογάν, δίχως να δεχθούν τίποτε λιγότερο από την πλήρη υποχώρηση της Αγκυρας στο ζήτημα της προμήθειας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Αν επιβεβαιωθεί η πορεία επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε σημείο επιβολής κυρώσεων, τότε θα έχει συντελεστεί μια πραγματική τεκτονική αλλαγή στην περιοχή. Η Τουρκία αποτελεί για 70 χρόνια υψηλής γεωπολιτικής αξίας σύμμαχο για τις ΗΠΑ, παρά τις κατά καιρούς κρίσεις, με πλέον χαρακτηριστική εκείνη που ακολούθησε την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Πιθανή, λοιπόν, αποκρυστάλλωση του προβληματικού status quo στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, θα συμπαρασύρει τον αμερικανικό σχεδιασμό για το σύνολο της περιοχής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Του Βασίλη Νέδου
Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες και ΜΜΕ τα οποία είτε ελέγχονται είτε επηρεάζονται από την Αγκυρα, παρουσίαζε τον κ. Ερντογάν περίπου να επιλύει τις διαφορές σε απευθείας συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να αντιμετώπισαν με θυμηδία τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν σε αυτά τα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του κ. Τραμπ δεν θα απέκλειε ένα απευθείας «παζάρι» με τον κ. Ερντογάν. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι για την Ουάσιγκτον η στάση της Αγκυρας δεν συνιστά μόνο ζήτημα εθνικής ασφαλείας, αλλά και διπλωματικού γοήτρου.
Η απόφαση για διακοπή της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα μαχητικά F-35, αποτέλεσε την πλέον ηχηρή διάψευση για την ποιότητα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε αυτή τη φάση. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ρωσικές πληροφορίες για παράδοση των S-400 στην Τουρκία εντός του επόμενου διμήνου, τότε νομοτελειακά η Ουάσιγκτον θα επιβάλει στην Αγκυρα κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στον νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής, τον περιώνυμο CAATSA.
Πέρα από τα προφανή προβλήματα, η επιβολή κυρώσεων θα έχει επιπτώσεις ακόμη και στις εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, για την οποία στην Αγκυρα είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Παρά τα άλματα που έχει κάνει η Τουρκία στον αμυντικό τομέα, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ παραμένουν κεφαλαιώδους σημασίας για την ολοκλήρωση διαφόρων, εγχώριας κατασκευής και συναρμολόγησης, οπλικών συστημάτων.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου