ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Συμβαίνουν στην Κύπρο


του Άντη Ροδίτη

Πάλι την έπαθα.

Έπεσα πάνω σε ηρωικό άρθρο του «Φιλελευθέρου». Εδώ: http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/664753/esy-gigri-den-ixeres-ta-moe-kai-pigs-na-thysiaseis-ti-zoi-soy

Χάνει, λέει, τα λόγια του ο Άριστος, κάθε… 3 του Μάρτη!

Τι σου είναι κι αυτή η επέτειος, να χάνουν τα λόγια τους οι άνθρωποι μια φορά τον χρόνο!

Δεν ξέρει, λέει, να εξηγήσει στον Γρηγόρη τα «όσα ακολούθησαν»!! Μπα και ξανά μπα! Και ξαναμπά! Μπα εις τους αιώνας των αιώνων.

Τι έκανε, δηλαδή, ο «Φ» τόσα χρόνια; Δεν ξηγούσε στον κυπριακό λαό τα «όσα ακολούθησαν» και τώρα δυσκολεύεται;

Ή μήπως δεν ήξερε; Κι αν δεν ήξερε, γιατί δεν ρώταγε;

Δεν ρώταγε, λέει, ένεκα ήταν πολύ σοβαρά απασχολημένοι στον «Φ» με άλλα, πατριωτικότερα καθήκοντα: Μόρφωναν τον λαό! Του μάθαιναν τη νέα ορθογραφία του «και» με έψιλον και περισπωμένη.

Έτσι είχαν υποσχεθεί στον Μεγάλο Ηγέτη. Να γράφουν το «και» με Έψιλον και περισπωμένη, αν τους το ζητούσε. Δεν τους το ζήτησε. Δεν έκανε χρόνο κι αυτός. Είχε άλλα στο νου Του: Τη μεραρχία να διαβάλλει, την Ελλάδα να συκοφαντεί, την Ένωση να διασύρει. Πόσα να προλάβει;

Αυτοί, πάντως, βασιλικότεροι του Βασιλέως, τό ’βαλαν προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα η… μόρφωση του λαού: Να μάθει τη γλώσσα του Μεγάλου Ηγέτη, να μάθει να γράφει το «και» με Έψιλον και περισπωμένη. Και του την έμαθαν μια χαρά, αν εξαιρέσεις μερικούς αρρώστους, αμελητέους, ανεπίδεκτους μαθήσεως!

Σ’ αυτήν γράφουν τώρα όλοι. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να «ξηγήσουν» τίποτε, ειδικά στον Γρηγόρη. Τί να «ξηγήσουν» με τέτοια ορθογραφία; Απλώς στραβώνουν κι άλλους, μαζί και τη μνήμη τους.

Ειδικά τη δική τους μνήμη. Κι ύστερα βγαίνουν και κλαιν που δεν ξέρουν να… «ξηγήσουν» στον Γρηγόρη!

Άκου, λοιπόν,  Γρηγόρη γιατί χάνει τα λόγια του ο «Φ» και δεν είναι σε θέση να σου ξηγήσει τίποτε. Μόνο να χύνει ξέρει κροκοδείλια δάκρυα.

1. 27 Ιουνίου 1955 (ζούσες ακόμα και δεν υπήρχε κανένας λόγος να σκοτωθείς δυο ολόκληρα χρόνια αργότερα), ο Μεγάλος Ηγέτης έλεγε στον Αρχιδιάκονο της αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κύπρο ότι καταλάβαινε πόσο ανέφικτο ήταν το σύνθημα «Ένωσις και μόνο Ένωσις» και ήταν έτοιμος να συζητήσει συμβιβαστικές προτάσεις. Όταν ρώτησα τον αρχι-ιστορικό του «Φ» να πει τη γνώμη του γι’ αυτό το γεγονός, μάσησε τα λόγια του. Τα έχω Γρηγόρη, να τα δώσω στον «Φ», τα μασημένα λόγια, όταν τα ζητήσει.

2. Μετά τη Ζυρίχη, ο Μεγάλος Ηγέτης άρχισε να διαβάλλει τη Μεραρχία, να συκοφαντεί και να υπονομεύει την Ελλάδα και να διασύρει το νόημα και την αξία της Ένωσης. Αργότερα δήλωσε πως το μεγαλύτερό του λάθος ήταν που άφησε τον ελληνικό στρατό να έρθει στην Κύπρο.

3. Το 1963 διέταξε την κατεδάφιση των κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς. Γλίτωσαν κατά λάθος τρεις παράγκες.

4. Στις συνομιλίες της Γενεύης τον Αύγουστο 1964 ο μεσολαβητής Άτσεσον δήλωσε πως μόλις αποφάσιζαν Κύπρος και Ελλάδα να κηρύξουν την Ένωση οι Τούρκοι θα είχαν χάσει το λεωφορείο. Ο Μεγάλος Ηγέτης δεν δέχτηκε γιατί ήθελε να γίνει αντιβασιλέας της Ελλάδας.

5. Τις ίδιες μέρες ο Αμερικανός Υπ. Εξ. Ντην Ρασκ δήλωνε πως μόλις γινόταν η Ένωση ο ΟΗΕ θα ζητούσε από την Τουρκία να τα μαζεύει και να φεύγει από την Κύπρο για πάντα.

6. Τον Σεπτέμβρη του 1967 ο Μεγάλος Ηγέτης δήλωσε στους Sunday Times πως η Κύπρος θα ήθελε να ενωθεί με την Ελλάδα μόλις η Ελλάδα γινόταν τόσο πλούσια όσο και η Κύπρος!

7. Τον Ιούλη του ’74 κατηγόρησε την Ελλάδα στον ΟΗΕ ότι εισέβαλε στην Κύπρο και κινδύνευε η ζωή των Τουρκοκυπρίων!

8. Το ’76 η υπεράνω Όοοολων των Υπουργών «Υπουργός» του ζήτησε να καταργηθεί στην Κύπρο η ελληνική σημαία.

Για όλα αυτά (και πολλά, πολλά άλλα που δεν αναφέρονται τώρα) δεν έγραψε ποτέ ο «Φιλελεύθερος» τίποτε απολύτως. Υπάρχουν, όμως, τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα.

Μόλις, μα μόλις γράψει κάτι, τόσο δα κάτι, να είσαι βέβαιος Γρηγόρη, ότι ο Διευθυντής Σύνταξής του «Φ» δεν θα χάνει πλέον τα λόγια του κάθε 3 του Μάρτη και θα είναι σε θέση να σου εξηγήσει. Να σου εξηγήσει και καλά μάλιστα. Πλήρως.

Άντης Ροδίτης   

      
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου