ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Για τον Ιωάννη Καποδίστρια


           Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας που συντονίζω και εντάσσεται στο  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, διοργανώνεται αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια την Παρασκευή 5 Απριλίου  (7.10-9.00 μ.μ.)  στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού. 



Ομιλητές:



Ανδρέας Κούκος-Νομικός, Ιστορικός,Πρόεδρος Δ.Σ.Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας,  «Η Αντιπολίτευση κατά του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια(1828-1831).Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων.»



Λάμπρος Βαζαίος, ιατρός-συγγραφέας, «Ο Καποδίστριας μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Ανεξάρτητος» της Ύδρας«





Στην εισήγησή του ο Ανδρέας Κούκος θα αναφερθεί  στις συνθήκες στην επαναστατημένη χώρα τον Ιανουάριο του 1828, την εποχή που ανέλαβε κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας. 



Οι ιδεολογικές θέσεις του πρώτου κυβερνήτη και των συνεργατών του είχαν οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που είχε σαφή στοιχεία πολιτικού εκσυγχρονισμού, τα οποία όμως προϋπέθεταν την αναπόφευκτη θέσπιση σταδίων αυστηρά ελεγχόμενων. Αυτή η αντίληψη και η πορεία μείωσε τα περιθώρια διαλόγου με παραδοσιακές δυνάμεις που ένοιωσαν να αμφισβητούνται τα συμεφέροντά τους από το σχέδιο του Καποδίστρια. Έτσι  ενισχύθηκαν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις και βαθμιαία ανατράπηκαν οι ευνοϊκές για τον Καποδίστρια ισορροπίες. Σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αντιπολίτευσης είχαν κάποιες από τις μεγάλες δυνάμεις που θεώρησαν ότι η πολιτικκή του Καποδίστρια υπονόμευε τη δική τους ηγεμονική θέση στα πολιτικά ελληνικά πράγματα. 



 Ο Λάμπρος Βαζαίος θα αναφερθεί στην αντιμετώπιση του Ι. Καποδίστρια από την εφημερίδα  «Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος» που πρωτοεκδόθηκε στην Ύδρα το 1827: "Τον Ι.Καποδίστρια, τον Κυβερνήτη όπως τον αποκαλούσε, περιέβαλε  με σεβασμό ο εκδότης  και οι σχέσεις τους ήταν σχέσεις εμπιστοσύνης και αποδοχής. Ήταν ένας από τους ελάχιστους Υδραίους, αν όχι ο μόνος, που στάθηκε δίπλα στον Κυβερνήτη.  Ο Κερκυραίος αριστοκράτης και ο  αυστηρός  και  εριστικός Υδραίος Ναυτικός Αγωνιστής, ο  χαλκέντερος εργάτης του Τύπου, φαίνεται ότι βρήκαν κοινά σημεία στις Αρχές και στις Αξίες που υπηρετούσαν. Ο Κυβερνήτης με τον προσεκτικό πατριωτισμό του πολύπειρου Διπλωμάτη και ο Π.Κ.Παντελή με την ορμητική και συχνά οργίλη αρθρογραφία του, υπηρέτησαν τον ίδιο σκοπό. « Οι Δημοκρατικοί θεσμοί είναι το προσεκτικόν τέρμα και όχι η απρόσεκτος αρχή» έγραφε ο Ι.Καποδίστριας  και ο Π.Κ.Παντελή ανυποχώρητος στις αρχές του υπάκουσε στην παράκληση του και ανέστειλε την κυκλοφορία της «Ανεξαρτήτου» στην Αίγινα. Ήταν τότε που το πολιτικό του ένστικτο τον έφερε σε αντίθεση, σε ανοιχτό πόλεμο  με το περιβάλλον του Κυβερνήτη    χωρίς όμως να επηρεασθούν στο παραμικρό οι προσωπικές τους σχέσεις. Ήταν οι αντιφάσεις σπουδαίων ανδρών της εποχής, που προανήγγειλαν όμως το  τραγικό για την Πατρίδα τέλος του Ι.Καποδίστρια.

Η δολοφονία του Ι.Καποδίστρια έκλεισε τον κύκλο του αίματος και του θανάτου, που άνοιξε ο Μέττερνιχ με το μισελληνικό του μένος".     







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου