ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

«Πόλεμος» Ουάσιγκτον-Μόσχας για την Κύπρο




Η Ρωσία παρακολουθεί «με ανησυχία» τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των ρωσικών συμφερόντων εάν οποιαδήποτε περιοχή μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης λόγω των «αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον».
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις ενέργειες των ΗΠΑ και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Στάνισλαβ Οσάτσι, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη και απρόβλεπτη» την αμερικανική πολιτική.
«Δεν είναι υπέρ των συμφερόντων μας αν οποιαδήποτε περιοχή μετατρεπόταν σε πεδίο αντιπαράθεσης σαν αποτέλεσμα των αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε ο κ. Οσάτσι, σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «οποιεσδήποτε προσπάθειες, με κατεύθυνση την υπονόμευση των συμφερόντων της Ρωσίας δεν πρόκειται να παραμείνουν αναπάντητες».

Ο πρέσβης τόνισε πως η ρωσική κοινότητα «συνεχίζει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου» παρά την «απροκάλυπτη πίεση» που ασκείται, όπως είπε, στη Λευκωσία για την απομάκρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων.
Αναφερθείς στο Κυπριακό, ο κ. Οσάτσι τόνισε ότι «είναι σημαντικό» να συνεχιστεί ο διάλογος, ενώ χαρακτήρισε «περιορισμένη» τη συμβουλευτική εντολή που διαθέτει η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ. Το καθήκον της, όπως εξήγησε, είναι η προσφορά βοήθειας προς τις δύο κοινότητες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Πρέπει να είναι κατανοητό ότι κανένας δεν θα κάνει αυτή την εργασία, εκτός από τους ίδιους τους Κύπριους», ανέφερε.
Στο ερώτημα για τις σχέσεις Ρωσίας — Τουρκίας, ο κ. Οσάτσι δήλωσε ότι «οι Κύπριοι δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου» καθώς «δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο τον φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων μας με τη Λευκωσία».
Μιλώντας για την αυτοκεφαλία στη λεγόμενη Ουκρανική Εκκλησία, ο κ. Οσάτσι τόνισε ότι «τίποτε το καλό δεν μπορεί να υπάρξει από αυτό», αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα τη «διάσπαση του ορθόδοξου κόσμου». Εξήγησε, μάλιστα, ότι ήδη έχουν αρχίσει διώξεις κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και γίνονται προσπάθειες να της αφαιρεθεί η εκκλησιαστική περιουσία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου