ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Kαταγγελία κατοίκων της Καρύστου προς την Ευρωπαϊκη Επιτροπή




                                            

Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή -

Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος DG ENV

Avenue de Beaulieu  5,  1160  Brussels, Belgium



Yπόψη:  1. κον. Φώτη Παπούλια

                  fotios.papoulias@ec.europa.eu

              2. κον. Γιάννη Κουνινιώτη                   yannis.kouniniotis@ec.europa.eu







Θέμα: Επείγουσα κατάσταση στην Προστατευόμενη Περιοχή της ΄Οχης   του Δήμου Καρύστου Ευβοίας - συσχέτιση με προηγούμενες καταγγελίες μας:

CHAP(2011)01324 και 23/9/2015



Σχετ.:     1. Πυκνότητα ανεμογεννητριών ανά ΟΤΑ

2.  Φωτογραφίες                    https://photos.app.goo.gl/O6xqoRcJjiat98x03

3.  Απόσπασμα από εγκριθείσα Μελέτη Επιπτώσεων – Ειδική

Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ, 2016)

4.  Υπολογισμός φέρουσας ικανότητας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)







Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε για την συνεχιζόμενη παραβίαση του

Κοινοτικού Δικαίου στην προστατευόμενη  περιοχή της Οχης (GR 2420001 και GR 2420012)  και ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  μετά την απόφαση του ΣτΕ (47/2018) όσον αφορά το έργο εγκατάστασης 73 ανεμογεννητριών της εταιρείας ΕΝΕΛ. 




΄Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος της επιστολής μας, τονίζουμε την πλημμέλεια σε επίπεδο Κοινοτικού Δικαίου της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ,

2016), με βάση την οποία τροποποιήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου, με το οποίο έχει ασχοληθεί η Επιτροπή σας στην Προειδοποιητική Επιστολή του 2014.



Όπως προκύπτει από την παράγραφο 6.3.6. του κεφαλαίου 6 της ΕΟΑ, οι μελετητές διαπιστώνουν για όλα σχεδόν τα προστατευόμενα είδη αρπακτικών της ΖΕΠ από χαμηλής έως μέτριας σημαντικότητας αρνητικές σωρευτικές επιπτώσεις. Αλλά, λέγουν, ότι «το δικό μας έργο δεν θα συνεισφέρει στις επιπτώσεις αυτές, εάν ληφθούν τα μέτρα που προτείνουμε παρακάτω».



Το συμπέρασμα αυτό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν εμφανίζεται ως προϊόν λογικού και επιστημονικού συλλογισμού, συνιστά παραβίαση των απαιτήσεων του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.



Όπως έχει νομολογηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο [απόφαση της 15ης Μαϊου 2014 στην υπόθεση C 521/12], «…….τυχόν προβλεπόμενα από σχέδιο μέτρα προστασίας, που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των συνεπειών αυτού επί περιοχής ΝATURA 2000, δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη, κατά την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 παρ. 3 εκτίμηση των επιπτώσεων του συγκεκριμένου σχεδίου…..».



Με άλλα λόγια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι μέτρα προστασίας, όπως αυτά που λαμβάνει υπόψιν της η δεύτερη ΕΟΑ (2016) κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου στο κεφάλαιο 6, τα οποία προτείνει στη συνέχεια στο κεφάλαιο 7,  «…..αποσκοπούν στην εκ των υστέρων αντιστάθμιση των συγκεκριμένων συνεπειών….» αυτού κι επομένως,  «….δεν είναι ικανά να διασφαλίσουν, ότι το σχέδιο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του συγκεκριμένου τόπου, κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ. 3 της Οδηγίας για τους οικοτόπους».



Πάντως, ανεξαρτήτως του τι γράφουν οι μελετητές και του τι (δεν) έκρινε το εθνικό Δικαστήριο, πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι αυτά τούτα τα διδάγματα της κοινής πείρας φωνάζουν για την περίπτωση της Νότιας Εύβοιας, ότι 300 και πλέον ανεμογεννήτριες και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας είναι πράγματα εξ ορισμού ασύμβατα. Δεν χρειάζονται ειδικοί ορνιθολόγοι για να το βεβαιώσουν! Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός εγκατάστασης εντός ΖΕΠ αιολικής ισχύος 400 και πλέον MW (!) δίχως καν τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων κατά το άρθρο 6 παρ. 4 της Οδηγίας, υποβιβάζει το κοινοτικό δίκαιο σε χάρτινο δίκαιο και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.



Τέλος, υπογραμμίζουμε το γεγονός, ότι το εθνικό Δικαστήριο παρέλειψε επιμελώς να απευθυνθεί στην Επιτροπή σας, όπως είχε υποχρέωση εκ της αρχής της αποτελεσματικότητας του Κοινοτικού Δικαίου, προκειμένου να πληροφορηθεί την εξέλιξη της διαδικασίας, που άρχισε με την Προειδοποιητική Επιστολή σας.



΄Οσον αφορά στην κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής μετά της απόφαση του εθνικού Δικαστηρίου, σας ενημερώνουμε ότι διανοίγονται συνεχώς δρόμοι πρόσβασης σε όλες τις κορυφογραμμές του όρους ΄Οχη σε υψόμετρο από 800μ ως 1000μ. Χρησιμοποιούνται εκρηκτικά καταστρέφοντας σπάνια γεωλογικά τοπία. Κατασκευάζονται πυλώνες και υποσταθμός υψηλής τάσης. Φορτηγά και μπουλντόζες έχουν καταλάβει όλη την περιοχή. Η πρόσβαση σε επισκέπτες ή ντόπιους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ελέγχεται και κατά περίπτωση απαγορεύεται.  Η προστατευόμενη περιοχή έχει πάρει την όψη ανοιχτού εργοταξίου (σχετ. φωτογραφίες). Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει ολοφάνερα τους ισχυρισμούς των μελετών και την κρίση του ΣτΕ περί ανυπαρξίας επιπτώσεων. Η αλήθεια είναι ότι το βουνό γκρεμίζεται μέρα με την ημέρα και οι ντόπιοι κάτοικοι βιώνουν την καταστροφή του ζωτικού φυσικού τους περιβάλλοντος.



Εκδηλώνουμε προς εσάς –  εντός της χώρας κανείς αρμόδιος δεν ακούει ή βλέπει την καταστροφή –  την απόλυτη βεβαιότητά μας ότι στο άμεσο μέλλον η προστατευόμενη περιοχή δεν θα διαθέτει αντικείμενο προστασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας διαπιστώνεται ότι η κάλυψη  της μέγιστης επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας της περιοχής σε  εγκατάσταση ανεμογεννητριών ανέρχεται σε   190% στην κοινότητα Καφηρέως και σε 106% στον ΟΤΑ Καρύστου (βλ. συνημ. αρχείο Πυκνότητα Ανεμογεννητριών ανά ΟΤΑ 23.4.2018). Σημειώνουμε ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής άλλες δύο εταιρείες (ΤΕΡΝΑ και RF Energy) έχουν αδειοδοτηθεί για εγκατάσταση 52 και 75 ανεμογεννητριών αντίστοιχα. 

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ (συνημμένα στοιχεία),  η κάλυψη της φέρουσας ικανότητας της περιοχής Καφηρέα υπερβαίνει τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και ανέρχεται σε 259.24%  με ολοφάνερα ολέθρια αποτελέσματα για την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής και κατά παράβαση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, η υπερκάλυψη  της  φέρουσας ικανότητας είναι διαπιστωμένη επισήμως και θα οδηγήσει μοιραία την προστατευόμενη περιοχή της Όχης σε πλήρη αφανισμό.  





Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και ενόψει της αρχής της αποτελεσματικότητας του κοινοτικού Δικαίου παρακαλούμε να προβείτε  στις δέουσες ενέργειες ελέγχου της νομιμότητας προτού η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη και μοιραία για την προστατευόμενη περιοχή της Οχης.



                                  Με τιμή για τον Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ

 Χρυσούλα Μπερέτη - Πρόεδρος
Θανάσης Μπινιάρης - Γραμματέας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου