ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Στον Άρειο Πάγο κρίνεται η τύχη του Ομάρ Καγιά

του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Με απέλαση στην Τουρκία κινδυνεύει ο γνωστός αριστερός αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά, καθώς με μια πρωτοφανή απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφάσισε την έκδοσή του στη γειτονική χώρα, όπου διώκεται για τις φιλοκουρδικές του απόψεις.
Εξαιτίας της ιδεολογίας του ο ίδιος έχει υποστεί σοβαρές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, εξαετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F, ενώ κατηγορήθηκε με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Ο 45χρονος Καγιά, ο οποίος είναι ιστορικός και δημοσιογράφος σε αριστερή τουρκική εφημερίδα, με δημόσια πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια, εκζητείται από τις τουρκικές αρχές και είναι σήμερα αιτών άσυλο στην Ελλάδα.

Η Τουρκία τον ζητά για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινή φυλάκισης μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση».
Ο Καγιά είχε συλληφθεί και παλαιότερα, το 2015, στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα του τουρκικού κράτους.
Η απελευθέρωσή του, όπως και άλλων συντρόφων του, ήταν αποτέλεσμα ενός πλατιού κινήματος συμπαράστασης που αναπτύχθηκε εκείνες τις μέρες.
Ο Καγιά συνελήφθη στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους συναγωνιστές του σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα) επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη, και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας - Μαρξιστικού Λενινιστικού.
Την ίδια περίοδο με τις συλλήψεις στην Ελλάδα συνελήφθησαν εφτά μέλη του κόμματος στη Γερμανία, ένα στην Ελβετία και ένα στη Γαλλία.
Η δίκη της ΑΤΙΚ, γνωστή ως «δίκη των κομμουνιστών» στο Μόναχο, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και θα διαρκέσει, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του δικαστηρίου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.
Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται και, παρά τη μεγάλη διάρκειά της, έξω από το δικαστήριο μαζεύεται πλήθος κόσμου, με τη συμμετοχή δημοκρατών, αριστερών και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην αρχή ο γερμανικός Τύπος έγραφε για τη «δίκη των τρομοκρατών» στο Μόναχο, ενώ τους τελευταίους μήνες πλέον η αναφορά γίνεται για τη «δίκη των κομμουνιστών».
Την Τρίτη 15 Μαΐου η υπόθεση του Καγιά εκδικάστηκε στον Αρειο Πάγο και ο εισαγγελέας πρότεινε την έκδοσή του στην Τουρκία, όπου θα φυλακιστεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και την υποστήριξή του στον κουρδικό λαό, κινδυνεύοντας να υποστεί νέα βασανιστήρια. Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ανακοινωθεί στις 30 Μαΐου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου