ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ



Τρίτη 29 Μαΐου 2018, ώρα 7.30 μμ

Αίθουσα Εκδηλώσεων

Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή (Κεραμεικός) 

Ομιλήτριες

Σατόκο Κασιμότο, ερευνήτρια του Transnational Institute TNI (Ολλανδία),

συντονίστρια του προγράμματος Reclaiming Public Water (RPW) 

Χίλαρι Γουεϊνράιτ, ερευνήτρια και συγγραφέας, συνεκδότρια του πολιτικού

περιοδικού Red Pepper (Μεγάλη Βρετανία) και συνεργάτιδα του ΤΝΙ 

Σύντομες  παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

· Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, διευθυντής γραφείου Υπουργού Εσωτερικών

· Γιάννης Κρεστενίτης, πρόεδρος ΕΥΑΘ, καθηγητής ΑΠΘ (θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία)  




Την τελευταία δεκαετία τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται μια ιδιαίτερα δυναμική τάση επαναφοράς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σε δημοτικό και δημόσιο έλεγχο. Τα παραδείγματα διαρκώς πληθαίνουν αντιστρέφοντας την καταχρηστική πρακτική των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) που λειτούργησε ως δούρειος ίππος για τη μεταφορά του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά χέρια.
Η βασική αιτία αναστροφής δεν εδράζεται σε ιδεολογικές παραδοχές ή κοινωνικές αξίες. Η δυναμική της εν λόγω τάσης έγκειται στην αποτυχία του ιδιωτικού τομέα να διαχειριστεί ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς όπως το νερό και η ενέργεια. Κατά κανόνα η ποιότητα των υπηρεσιών χειροτέρεψε, οι τιμές ανέβηκαν και τα εργασιακά δικαιώματα εκφυλίστηκαν.




Οι προσκεκλημένες του Ινστιτούτου έχουν ερευνήσει το θέμα σε βάθος τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόσφατα εξέδωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε δύο ιδιαίτερα χρήσιμα βιβλία.



 Η δουλειά της Σατόκο Κασιμότο τεκμηριώνει την τάση επαναφοράς σε δημόσιο έλεγχο και τις αιτίες της δυναμικής της στο πρόσφατο Reclaiming Public Services: How cities and citizens are turning back privatisation (Επαναδιεκδικώντας τις Δημόσιες Υπηρεσίες: Πώς πόλεις και πολίτες αναστρέφουν τις ιδιωτικοποιήσεις). Την περίληψη της έρευνας με τη μορφή φυλλαδίου στα ελληνικά, σε συνεργασία με το ΤΝΙ, εξέδωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με σκοπό την παρουσίασή του στην εκδήλωση1. Η Σ. Κασιμότο έχει εκδώσει και συντονίσει σημαντικές έρευνες σχετικά με τη διαχείριση του νερού ως δημόσιου αγαθού και τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων. Το δίκτυο RPW, το οποίο συντονίζει, συνδέει ακτιβιστές, εργατικά σωματεία, ερευνητές, τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικούς στα θέματα της δημόσιας ύδρευσης και αποχέτευσης από όλο τον κόσμο. Προωθεί τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας ύδρευσης και τις Συνέργειες Δημοσίου-Δημοσίου (PPP, Public-Public Partnerships) ως το σημείο κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων πρόσβασης στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης.



Η έρευνα της Χίλαρι Γουεϊνράιτ τεκμηριώνει στη βάση συγκεκριμένων περιπτώσεων, τη μεθοδολογία με την οποία μπορεί να οργανωθεί μια κοινότητα (σωματεία, φιλικά ΜΜΕ, γειτονιές, σχολεία κλπ) προκειμένου να προστατέψει καίρια αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια, η παιδεία, η υγεία κ.ά. Όπου οι δημόσιες υπηρεσίες βελτιώθηκαν στη βάση συμμετοχικής διαχείρισης, τα δημόσια έξοδα μετατράπηκαν σε χρήματα που απαντούσαν στις ανάγκες της κοινότητας και συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση των τοπικών οικονομιών. Στο βιβλίο της Public Service Reform... But not as we know it!, (Μεταρρύθμιση των Δημόσιων Υπηρεσιών... Αλλά όχι όπως την ξέρουμε!) υποστηρίζει ότι ενδυναμώνοντας τη δημοκρατία και συμπεριλαμβάνοντας τους εργαζόμενους και τους πολίτες, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες.





1 Το φυλλάδιο όπως και το βιβλίο Νερό: Κοινό Αγαθό, το οποίο πρόσφατα επανεκδόθηκε από το Ινστιτούτο, μπορείτε να τα διαβάσετε on line στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου: https://poulantzas.gr/





Η εκδήλωση γίνεται με τη στήριξη του Δικτύου transform! europe.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου