ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Γράμμα από το AVAAZ


Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Συχνά, μέλη του Avaaz με ρωτούν: «Τι γίνεται αφού υπογράψω κάποιο ψήφισμα;» Και η απάντηση είναι «ΑΠΕΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!». Κάθε εκστρατεία του Avaaz γεννιέται από μια μαζική, παγκόσμια λαϊκή εντολή, την οποία αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να κερδίζουμε. Δες παρακάτω μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κινήματός μας και πώς τα καταφέραμε μαζί:

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 ήταν η μεγαλύτερη νίκη στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μόλις 18 μήνες πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ, οι ελπίδες του κόσμου είχαν πιάσει πάτο. Αλλά το Avaaz ανέλαβε δράση και μαζί:
  1. Παραδώσαμε ένα τεράστιο ψήφισμα με 3,5 εκατ. υπογραφές στους παγκόσμιους ηγέτες, για να στηρίξουν το σχέδιο για 100% καθαρή ενέργεια.
  2. Πρωτοστατήσαμε στην Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα του 2014, πυροδοτώντας την κινητοποίηση και σπάζοντας το ρεκόρ, με 400.000 πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους του Μανχάταν!

  1. Πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 το 2015, ακολουθούσαμε τη Μέρκελ όπου κι αν πήγαινε, φορώντας στολές σούπερ ήρωα, και την κάναμε να πιέσει την Αυστραλία και την Ιαπωνία να συμφωνήσουν στην πρώτη κοινή έκκληση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
  2. Λίγο πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του Παρισιού, σπάσαμε το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς μονοπωλώντας τα ΜΜΕ όλου του κόσμου με 800.000 πολίτες να διαδηλώνουμε σε πάνω από 2.000 πόλεις: από την Ντακά μέχρι το Λονδίνο και το Ντακάρ.
  3. Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στηρίζαμε τις χώρες που πρωτοστατούσαν και σαμποτάραμε όσες προσπαθούσαν μπλοκάρουν τη συμφωνία, διοργανώνοντας 45 διαφορετικές δράσεις σε μόλις 14 μέρες!
  4. Για παράδειγμα, όταν η Ινδία διαφώνησε με την 100% καθαρή ενέργεια, μέλη του Avaaz προβάλαμε βίντεο με μηνύματα πλημμυροπαθών της Ινδίας μέσα στη διάσκεψη. Σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ, αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός Μόντι έκανε στροφή 180 μοιρών!
Η σύνοδος του Παρισιού ήταν απλά το πιο πρόσφατο κεφάλαιο του δεκαετούς ακούραστου αγώνα του Avaaz ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Διάβασε την ιστορία πιο αναλυτικά και με περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Ο αγώνας για να κρατήσουμε το Ίντερνετ μακριά από τον έλεγχο των πολυεθνικών και την κυβερνητική λογοκρισία είναι μία από τις μεγαλύτερες μάχες της εποχής μας. Το κίνημά μας αγωνίστηκε επί 5 χρόνια και κέρδισε μεγάλες μάχες σε 4 ηπείρους. Δες τι κάναμε για να νικήσουμε:
  1. Με ένα ψήφισμα υπογεγραμμένο από σχεδόν 3 εκατ. πολίτες, σταματήσαμε δύο νομοσχέδια των ΗΠΑ που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να κλείνει οποιαδήποτε ιστοσελίδα, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας!
  2. Παραδώσαμε εκατομμύρια ονόματα, στείλαμε δεκάδες χιλιάδες email, κάναμε αμέτρητα τηλεφωνήματα και διαδηλώσαμε, για να καταψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο η ACTA, που θα οδηγούσε στη λογοκρισία του Ίντερνετ.
  1. Στη Βραζιλία, εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Avaaz, βουλευτές και ομάδες υπέρ της ουδετερότητας του Διαδικτύου παλέψαμε υπέρ του νόμου Marco Civil (του πιο προηγμένου κώδικα παγκοσμίως για την προστασία του Ίντερνετ) …και ψηφίστηκε!
  2. Οι κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη προσπάθησαν να αντεπιτεθούν ανοίγοντας παραθυράκια στο νόμο για την ουδετερότητα του Διαδικτύου, αλλά τους σταματήσαμε και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, από το Reuters, την Politico και τη Wall Street Journal (στα Αγγλικά) μέχρι την Tagesspiegel (στα Γερμανικά).
Ο πρόεδρος της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για το Διαδίκτυο δήλωσε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι μερικά από τα τουίτ και τα μηνύματα που έλαβα με συγκίνησαν... Ήθελα πραγματικά να δώσω μια απάντηση».

Οι ειδικοί λένε ότι, για να επιβιώσουν οι θάλασσές μας, πρέπει να δημιουργήσουμε τεράστια θαλάσσια καταφύγια. Έτσι, το κίνημα του Avaaz πίεσε τις κυβερνήσεις μας και τελικά σημειώσαμε σε όλο τον κόσμο μια σειρά από ιστορικές νίκες για την προστασία των θαλασσών.
  1. Ξεκινήσαμε πριν από 7 χρόνια στέλνοντας πάνω από 200.000 μηνύματα στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Και καταφέραμε να δημιουργηθεί γύρω από τα νησιά Τσάγκος το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο που υπήρξε μέχρι τότε.
  2. Στις ΗΠΑ, παραδώσαμε πάνω από 1 εκατ. υπογραφές σε κρίσιμες δημόσιες διαβουλεύσεις και στον πρόεδρο Ομπάμα. Και η έκταση της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής του πλανήτη διπλασιάστηκε και μάλιστα ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ!!!
  1. Στη συνέχεια 1,3 εκατ. πολίτες ζητήσαμε από τη Ρωσία να προστατέψει τη θάλασσα Ρος στην Ανταρκτική, που είναι γνωστή ως «το Σερενγκέτι της θάλασσας». Η ομάδα του Avaaz και ο διάσημος κολυμβητής Λούις Παγκ συναντηθήκαμε με ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας, που τελικά συμφώνησαν να μετατρέψουν τη θάλασσα Ρος σε καταφύγιο!
  2. Όταν οι επιστήμονες μας είπαν ότι μέχρι το 2030 πρέπει να έχει προστατευτεί το 30% της θαλάσσιας έκτασης του πλανήτη, συνεργαστήκαμε με το ηρωικό νησιωτικό κράτος του Παλάου, πιέσαμε ακατάπαυστα τις αναποφάσιστες χώρες, κατατροπώσαμε όσες στέκονταν εμπόδιο, όπως η Ιαπωνία, και στρέψαμε τα βλέμματα των ΜΜΕ στο σχέδιο. Τελικά το 89% ψήφισε «ΝΑΙ» στην κρίσιμη ψηφοφορία!
Και είναι ακόμη η αρχή! Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την προστασία του 50% του πλανήτη μας μέχρι το 2050 και την αποκατάσταση της αρμονίας με τα θαυμαστά πλάσματα που μοιράζονται μαζί μας το ένα και μοναδικό μας σπίτι.

Το κίνημά μας έχει δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια για σημαντικούς σκοπούς, με πάνω από τα μισά για να σωθούν ή να ξαναχτιστούν οι ζωές συνανθρώπων μας μετά από ανθρωπιστικές καταστροφές. Η παγκόσμια εμβέλειά μας, σε συνδυασμό με τη μοναδική ευελιξία μας, μας επιτρέπει να στέλνουμε βοήθεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο σε ελάχιστο χρόνο.
  1. Όταν ο καταστροφικός κυκλώνας Ναργκίς έπληξε τη Μιανμάρ, σκοτώνοντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, οι στρατηγοί του καθεστώτος απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε σχεδόν όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Όμως μέσα σε 48 ώρες το Avaaz παρέκαμψε το αυταρχικό καθεστώς και συνεργάστηκε με δίκτυα μοναχών, για να στείλει βοήθεια στις περιοχές, στέλνοντας πιο πολλά χρήματα από όσα έδωσαν οι περισσότερες κυβερνήσεις!
  2. Όταν ένας ισχυρός σεισμός άφησε παντού ερείπια στην Αϊτή, χιλιάδες από εμάς συγκεντρώσαμε πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση (βίντεο στα Αγγλικά), για να στηρίξουμε εξαιρετικές τοπικές ομάδες αλληλεγγύης που παρείχαν στέγη, φάρμακα και κιτ επιβίωσης με τρόφιμα.
  1. Τα Λευκά Κράνη της Συρίας έχουν σώσει σχεδόν 100.000 ζωές, σπεύδοντας στις βομβαρδισμένες περιοχές και απεγκλωβίζοντας ανθρώπους από τα συντρίμμια. Όταν εντάθηκαν οι επιθέσεις στο Χαλέπι, το οποίο ο ΟΗΕ αποκάλεσε «ένα τεράστιο νεκροταφείο» για τους αμάχους, το κίνημά μας παρενέβη για να βοηθήσει, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ για το ζωτικό έργο διάσωσης που προσφέρουν τα Λευκά Κράνη.
  2. Όταν το 2015 ο Εγκέλαδος χτύπησε το Νεπάλ, το Avaaz συνεργάστηκε με δεκάδες τοπικές ομάδες αλληλεγγύης. Η στέγη, τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες που χρηματοδότησε το κίνημά μας ήταν σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη ή μοναδική βοήθεια που έφτασε στα απομακρυσμένα χωριά.
Αυτά είναι απλώς μια μικρή γεύση από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κινήματός μας. Δες πολλές περισσότερες επιτυχίες εδώ.

Αυτό που κάνει τις εκστρατείες μας ακαταμάχητες είναι ο μαγικός συνδυασμός ενός τεράστιου, δυναμικού κινήματος πολιτών, που παίρνουν θέση, στηρίζουν οικονομικά και διεκδικούν, και μιας μικρής ομάδας κορυφαίων ακτιβιστών, που με τη δημοκρατική εντολή του κινήματος διοργανώνουν έξυπνες, στρατηγικές δράσεις υψηλού επιπέδου.

Αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ο ένας στον άλλο και να αυξάνουμε τον αριθμό και τη συμμετοχή μας, το καλό που μπορούμε να κάνουμε στον κόσμο μας είναι ασύλληπτο. Σ' ευχαριστώ πολύ για την τιμή και τη χαρά που μου δίνεις να συμμετέχω και να υπηρετώ αυτό το κίνημα. Αυτό που έχουμε καταφέρει μαζί μέχρι τώρα είναι ανεκτίμητο. Ας συνεχίσουμε να δυναμώνουμε το Avaaz.

Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz

Υ.Γ. Μπορεί να μη γνωρίζεις ότι το Avaaz διαφέρει από σχεδόν όλες τις άλλες παγκόσμιες οργανώσεις λόγω του ότι χρηματοδοτούμαστε και καθοδηγούμαστε αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη μας. Κάθε εκστρατεία που διοργανώνουμε πρώτα δημοσκοπείται και εγκρίνεται από ένα τυχαίο δείγμα μελών του κινήματος όπως εσύ, που μας δείχνει αν υπάρχει στήριξη (φαντάσου το κάτι σαν κριτική επιτροπή). Μπορεί να είμαι ο ιδρυτής του Avaaz, αλλά το αφεντικό μου είσαι εσύ. Αν δούμε ότι η πλειοψηφία των μελών του Avaaz δε συμφωνεί με κάποια εκστρατεία (και δεν εννοώ πλειοψηφία 51%, αλλά 81%!), τότε η ομάδα μας την επανεξετάζει και επιστρέφει με μία καλύτερη πρόταση. Δεν παραβλέψαμε πότε μα ποτέ αυτόν τον κανόνα. Συνεπώς, αυτό που καθορίζει τη δράση που αναλαμβάνει το Avaaz κάθε μέρα, είναι η συλλογική σοφία του κινήματoς σε συνδυασμό με τις πιο έξυπνες προτάσεις που λαμβάνει η ομάδα από εσένα και υλοποιεί με τη βοήθεια ειδικών, συνεργατών και όλων μας.

Αν λάβουμε υπ’ όψη και το γεγονός ότι το 100% της χρηματοδότησής μας προέρχεται από μικροδωρεές πολιτών μέσω Ίντερνετ (αρνούμαστε αυστηρά οποιαδήποτε δωρεά από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ΜΚΟ, καθώς και τις δωρεές που υπερβαίνουν τα 5.000€), πιστεύω ότι το Avaaz είναι μία από τις πιο διαφανείς μορφές πολιτικής οργάνωσης για κοινωνική αλλαγή. Όλα αυτά συνθέτουν ένα κίνημα που υπηρετείται από μια θαυμάσια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων και βαθιά αφοσιωμένων ανθρώπων (μακάρι να μπορούσα να σου τους γνωρίσω όλους), η χημεία της οποίας είναι ικανή να χτίσει τον κόσμο που ονειρευόμαστε...

Υ.Γ. 2 Αν θέλεις να βάλεις ένα χεράκι για να συνεχίσουμε, κάνε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου