ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Διαβεβαιώσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την τουρκικη προκλητικότητα

Διαβεβαιώσεις από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας ότι είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν την Τουρκία να προκαλεί και να αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έλαβε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε μαζί τους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, τόσο ο Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και ο Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσαν τον Πάνο Καμμένο ότι «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να προκαλεί έναν σύμμαχο και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ».
Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας μετά τις συναντήσεις δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχε τη δυνατότητα να εκθέσει την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στα Ίμια και να τους δείξει αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό ότι πρόκειται δήθεν για ατύχημα είτε για αιτιάσεις της Ελλάδας.

«Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτάνει πολύ κοντά σε ένα "ατύχημα" στο Αιγαίο. Έχει την απόλυτη ευθύνη. Δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους», τόνισε ο κ. Καμμένος.
«Θα συνεχίσουμε στη σύνοδο του Μονάχου να ενημερώνουμε τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γι' αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά. Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα με τέτοιου είδους χειρισμούς, από τη μία πλευρά ναυτικούς και λεκτικούς και από την άλλη πλευρά διπλωματικών υπαναχωρήσεων», κατέληξε.

Δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για Τουρκία και ΠΓΔΜ

Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που προκλήθηκε μετά τα πρόσφατα συμβάντα στο Αιγαίο απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε:
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση».
Πρόσθεσε, δε, ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι» και «θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους».
Για το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε το 2008 ότι θα εντάξει την ΠΓΔΜ μόλις επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας με «αμοιβαία αποδεκτό τρόπο», ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
«Ελπίζω ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», επισήμανε, λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια.
Είπε ακόμη ότι δήλωσαν «σαφώς» πως προτίθενται να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
Παράλληλα -τόνισε- ήρθε σε επικοινωνία και με τον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε ότι υπάρχουν πλέον «νέες προτάσεις» των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος.
«Θα ήμουν προσεκτικός στις εικασίες για επίτευξη συμφωνίας καθώς το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό περισσότερο από 20 χρόνια, από το 1995, και ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται πολλά χρόνια γι' αυτό» ανέφερε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ανοίξει το δρόμο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Γι' αυτό κάνω έκκληση να επιδείξουν ευελιξία για την επίλυση του ζητήματος», κατέληξε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου