ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τα πολλα πρόσωπα του κινήματος των 5 αστέρων κερδίζουν ψήφους σε όλη την Ιταλία




Italian referendum 717721Στην πόλη του Ντανιέλε Αμπάτε στη Σικελία, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν τρεχούμενο νερό και κατηγορεί τους πολιτικούς. Έτσι ο πρώην μάγειρας θα ψηφίσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων στις 4 Μαρτίου.
Στο άλλο άκρο της χώρας, πέρα από το οικονομικό χάσμα που διατρέχει την Ιταλία, το ένα τρίτο των ιδιοκτητών μικρών εταιρειών στη Βιτσέντζα σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με τον Λουιτζίνο Μπάρι, ο οποίος διευθύνει μια τοπική επιχειρηματική ένωση. Θέλουν φορολογικές περικοπές και απορρύθμιση, λέει.
Καθώς μια χώρα με αβεβαιότητα πλησιάζει τις κρίσιμες εκλογές, το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων επιδεικνύει μια σπάνια ικανότητα να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους σε όλη τη γεωγραφία και τα κοινωνικά στρώματα. Ο εκλεκτικός συνδυασμός του περιβαλλοντισμού, του ευρώσκεπτικισμού και των ευρέως αμφισβητουμένων υποσχέσεων για τους φόρους και τα οφέλη προσφέρει κάτι για τον καθένα για να σφυρηλατήσει τον τρόπο που θέλει να κυβερνηθεί η Ιταλία.

«Είναι ένα κόμμα με κάτι για όλους», δήλωσε ο Πιερτζιόρτζιο Κορμπέτα, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ψηφίσουμε το Κίνημα Πέντε Αστέρων.»
Με τέσσερις εβδομάδες να απομένουν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κίνημα μπορεί να έχει προσφέρει αρκετούς λόγους ώστε να εξασφαλίσει μια από τις μεγαλύτερες νίκες για λαϊκιστές στη Δυτική Ευρώπη ως τώρα. Με μια ξεκάθαρη πλειοψηφία να εξακολουθεί να είναι μια μακρινή προοπτική και με λίγους φυσικούς συμμάχους στο κοινοβούλιο, το κόμμα ενδέχεται να παραμένει εκτός εξουσίας από μια συμμαχία των κατεστημένων κομμάτων. Αλλά η επιτυχία του τονίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η επόμενη κυβέρνηση.
«Ανεξάρτητα από το χρώμα της κυβέρνησης που θα προκύψει στην Ιταλία, θα επιβαρύνουν πολύ τη συζήτηση», δήλωσε ο Μαρκ Λαζάρ, καθηγητής στο Sciences Po στο Παρίσι. «Όταν παίρνεις σχεδόν το 30% των ψήφων, είσαι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.»
Από τότε που ξεκίνησε ως ομάδα εκστρατείας μέσω του Διαδικτύου το 2009, η άνοδος του Κινήματος προήλθε από την υποστήριξη σε μέρη όπως η πατρίδα του Αμπάτε στο Τραπάνι, το οποίο βρέθηκε να έχει τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής στις 110 επαρχίες της Ιταλίας από το πανεπιστήμιο La Sapienza πέρυσι.
Ο Αμπάτε ζει από μια σύνταξη αναπηρίας 280 ευρώ κάθε μήνα από τότε που το γόνατό του εξαντλήθηκε πριν από λίγα χρόνια, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει την κουζίνα. Είναι 53 ετών, αλλά φαίνεται μεγαλύτερος και αγωνίζεται να σταθεί. Για τον Αμπάτε, η απήχηση του Κινήματος είναι η υπόσχεσή του να τα βάλει με τα προνόμια των νομοθέτων και των δημοσίων υπαλλήλων στη Ρώμη.
«Εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και παίρνουμε ελάχιστα», είπε, καθισμένος στην κεντρική πλατεία του Αλκάμο κοντά σε μια εκκλησία του 17ου αιώνα. «Υπηρετούν για λίγους μήνες και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν».
Το κλειδί για επιτυχημένες εκλογές για τον αρχηγό των πέντε αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι να πείσει τον πλουσιότερο βορρά της Ιταλίας. Ενώ το κόμμα κέρδισε 40 τοις εκατό των ψήφων στο Τραπάνι στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2013, πήρε το 25 τοις εκατό στο κέντρο παραγωγής της Βιτσέντζα κοντά στη Βενετία.
Οι επιχειρηματίες της Βιτσέντζα είναι επίσης απογοητευμένοι με το status quo, ανεξάρτητα από την πρόσφατη επάνοδο της ανάπτυξης. Απαιτούν περικοπές στους φόρους και τους κανονισμούς των επιχειρήσεων και επενδύσεις στις οδούς μονής κυκλοφορίας γεμάτες με φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα από τα εργοστάσια της περιοχής.
«Είναι σαφές ότι τα παραδοσιακά κόμματα έχουν κάνει υποσχέσεις που δεν έχουν κρατήσει», δήλωσε ο Μπάρι, 64 ετών, που δεν ήθελε να πει ποιον θα ψηφίσει.
Λίγο πιο κάτω, οι 7.000 κάτοικοι του Σαρέγκο εξέλεξαν τον πρώτο δήμαρχο του Κινήματος στη βορειοανατολική Ιταλία το 2012. Ο Ρομπέρτο Καστιλιόν, 37 ετών σύμβουλος πληροφορικής, επανεξελέγη πέρυσι με αυξημένη ψήφο.
Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του Καστιλιόν ως δήμαρχος έχει να κάνει με το περιβάλλον, την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και την αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά λέει ότι το κόμμα είναι πολύ πρόθυμο να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν εργοστασιακά μηχανήματα, πάνες για ενήλικες και δερμάτινα είδη σε όλον τον κόσμο.
«Σε αυτή τη χώρα, πνιγόμαστε σε κανόνες και κανονισμούς», είπε.
«Το Κίνημα Πέντε Αστέρων λέει τα σωστά πράγματα στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει κάποια διστακτικότητα», δήλωσε ο Ρεμίτζιο Μπισονίν, ο 63χρονος ιδρυτής μιας εταιρείας στο Σαρέγκο με 14 εργαζομένους που σφραγίζει πλαστικά μέρη. «Δεν γνωρίζουμε πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους.»
Μία πηγή ανησυχίας για τους ηγέτες των επιχειρήσεων ήταν οι απειλές των Πέντε Αστέρων για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Ο Μπισονίν λέει ότι έγιναν λάθη κατά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, αλλά είναι πολύ αργά για να επιστρέψουμε τώρα και ο Ντι Μάιο πήρε πίσω τα σχόλιά του. Είναι μια κίνηση που διευρύνει την απήχηση του κόμματος στον βορρά χωρίς να πλήξει τη βάση του στον νότο.
«Το ευρώ δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί», δήλωσε ο Γκαετάνο Μιλάτσο, ένας 40χρονος συλλέκτης φόρων, μιλώντας σε φίλος στην πλατεία του Αλκάμο. «Κάποια σπίτια εδώ παίρνουν νερό μια μέρα την εβδομάδα και δεν υπάρχει σχεδόν καμία δημόσια συγκοινωνία.»
Πράγματι, τμήματα της εκτεταμένης πόλης των 45.000 δεν συνδέονται ούτε καν με το δίκτυο ύδρευσης και ο Ντομένικο Σούρντι, ο 34χρονος δικηγόρος δήμαρχος των Πέντε Αστέρων από το 2016, λέει ότι οι υπάρχοντες σωλήνες δεν είχαν συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες όταν ανέλαβε.
Χωρίς προϋπολογισμό για επισκευές, ο Σούρντι έπρεπε να αυτοσχεδιάσει. Σκοπεύει να αυξήσει το ποσό των απορριμμάτων που ανακυκλώνεται στο 70% από περίπου το 60% για να εξοικονομήσει περίπου 1 εκαττομμύρια ευρώ ετησίως για την αποκομιδή απορριμμάτων.
«Είχαμε κακοδιαχείριση για τόσο πολύ καιρό», είπε ο Αμπάτε. «Τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου